Magnussen távozik – a Haas teljesen új versenyzőpárossal indul 2025-ben

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.07.18. 11:41
null
Magnussen végleg elköszön a Haastól? (Fotó: Getty Images)
A Formula–1-es Haas a Magyar Nagydíj csütörtöki sajtónapján erősítette meg hivatalosan, hogy nem hosszabbítja meg Kevin Magnussen idény végén lejáró szerződését, amivel biztossá vált, hogy teljesen megújul az amerikai csapat pilótafelállása a következő évre.

Mint ahogyan arra számítani lehetett, a Haas teljesen új versenyzőpárossal vág neki a 2025-ös idénynek: Nico Hülkenberg már korábban bejelentette, hogy a 2026-től az Audi gyári csapatává váló Saubernél folytatja a pályafutását, és a Magyar Nagydíj csütörtöki sajtónapján az is biztossá vált, hogy Kevin Magnussen nem hosszabbítja meg az idény végén lejáró szerződését. 

A dán versenyző hét esztendőt követően távozik az amerikai csapattól, ahol két időszakban, 2017 és 2020 között, illetve 2022 óta versenyez, így az eddigi 175 versenyéből 135-öt az amerikaiak kötelékében teljesített. Magnussen a legjobb bajnoki helyezését 2018-ban érte el, amikor 21-ből 11 futamon zárt a pontszerzők között és a kilencedik pozícióban zárt a tabellán, igaz, a legjobb versenyen elért helyezését nem a Haas színeiben szerezte meg, hanem még rögtön a legelső F1-es versenyén McLarennel a 2014-es Ausztrál Nagydíjon, amikor másodikként intette le a kockás zászló. 

„Szeretnék köszönetet mondani Kevinnek mindenért, amit ennek a csapatnak adott a pályán, és azon kívül is. Az évek során a pilótafelálláson alappillére volt, senki sem teljesített több versenyt velünk, és volt néhány emlékezetes pillanatunk együtt. Nem utolsósorban a figyelemre méltó ötödik helyezése a 2022-es Bahreini Nagydíjon, amikor Kevin visszatért a második időszakára az istállóhoz. Nem is számított rá, hogy versenyezni fog azon a futamhétvégén, de figyelemre méltó teljesítményt nyújtott, ami elképesztő lökést adott az egész szervezetnek, miközben ismét bebizonyította a tehetségét a volán mögött" – jelentette ki a csapatfőnök, Komacu Ayao.

„Még sok verseny van hátra a mostani idényből, és izgatottan várom, mit érhetünk még el Kevinnel ebben a bajnokságban. Tekintetbe véve a Kevin és a csapat közötti különleges kapcsolatot, remélem, valamilyen formában még lesz lehetőségünk a további együttműködésre. Remélhetőleg a közeli jövőben konkretizálhatjuk ezt, de a széles körű Formula–1-es tapasztalata, valamint a működésükről szerzett tudása kétségkívül értékes lehet a folyamatos növekedésünk és fejlődésünk szempontjából."

Az egyelőre bizonytalan, mit hoz Magnussen számára a folytatás, de Komacu szavaiból arra lehet következtetni, hogy nem lesz ott a 2025-ös rajtrácson – az már Oliver Bearman Haashoz szerződésével biztossá vált, hogy legalább egy pilóta kiszorul a jelenlegi mezőnyből. Az amerikai istálló egyelőre nem jelentette be hivatalosan, ki lesz a jelenleg Formula–2-ben versenyző brit csapattársa, de egybehangzó sajtóértesülések szerint az Alpine-tól távozó Esteban Ocon érkezik a tizenkét Grand Prix után a konstruktőri tabellán 27 ponttal a hetedik helyet elfoglaló alakulathoz. 

RajtszámNév (nemzetiség)CsapatMotor
1Max VERSTAPPEN (holland)Red BullHonda RBPT
11Sergio PÉREZ (mexikói)Red BullHonda RBPT
 ??MercedesMercedes
63George RUSSELL (brit)MercedesMercedes
44Lewis HAMILTON (brit)FerrariFerrari
16Charles LECLERC (monacói)FerrariFerrari
14 Fernando ALONSO (spanyol)Aston MartinMercedes
18Lance STROLL (kanadai)Aston MartinMercedes
23Alexander ALBON (thaiföldi)WilliamsMercedes
 ??WilliamsMercedes
10Pierre GASLY (francia)AlpineRenault
 ??AlpineRenault
22CUNODA Juki (japán)Visa Cash App RBHonda RBPT
 ??Visa Cash App RBHonda RBPT
87Oliver Bearman (brit)HaasFerrari
 ??HaasFerrari
81Oscar PIASTRI (ausztrál)McLarenRenault
4Lando NORRIS (brit)McLarenRenault
27Nico HÜLKENBERG (német)Stake F1 Team Kick SauberFerrari
 ??Stake F1 Team Kick SauberFerrari
A 2025-öS RAJTLISTA
39. MAGYAR NAGYDÍJ
Július 19., PÉNTEK
1. szabadedzés13.30–14.30
2. szabadedzés17.00–18.00
Július 20., SZOMBAT
3. szabadedzés12.30–13.30
Időmérő16.00–17.00
Július 21., VASÁRNAP
A verseny (70 kör, 306.63 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Belga Nagydíj, Spa-FrancorchampsJúlius 28., 15.00
Holland Nagydíj, ZandvoortAugusztus 25., 15.00
Olasz Nagydíj, MonzaSzeptember 1., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik