Verstappen nagy fölényben kezdte a Belga Nagydíjat; Albon harmadik az első edzésen

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.07.26. 13:13
Verstappen remek formában kezdte a spa-francorchamps-i hétvégét (Fotó: AFP)
Max Verstappen (Red Bull) bizonyult a leggyorsabbnak a Formula–1-es Belga Nagydíj első szabadedzésén. A hollandot Oscar Piastri (McLaren) és meglepetésre Alexander Albon (Williams) követte, míg az első ötös sorát George Russell vezérletével a Mercedes kettőse zárta.

Szünet nélkül folytatódott a bajnokság, a Formula–1 mezőnye a Hungaroring után Spa-Francorchamps felé vette az irányt, ahol a pénteki szabadedzéssel vette kezdetét a 69. Belga Nagydíj programja. A legendás pályára a Magyarországon kettős győzelmet arató McLaren érkezhetett meg, míg a dobogóról az idén negyedik alkalommal leszoruló Max Verstappen abban a tudatban vághatott neki a hétvégének, hogy motorelemcsere miatt tíz rajthelyes büntetés, és így könnyen lehet, hogy egy küzdelmes verseny vár rá.

A Marvel új mozifilmjét, a Deadpool & Wolverine-t, magyarul Deadpool és Rozsomákot különleges autófestéssel reklámozó Alpine számára nem indult jól a nyitó nap, hiszen már az első gyakorlás kezdetén meghibásodott a Haasszal többéves szerződést aláró Esteban Ocon autója. Míg a francia a bokszban vesztegelt, az elmúlt öt nagydíjon kivétel nélkül dobogóra álló  Mercedes a hozott fejlesztéseket igyekezett feltérképezni az újraaszfaltozott pályán.

Az első próbálkozásokat követően a vb-éllovas vezetett 1:44.524-es körrel, a Red Bull-pilótát George Russell vezérletével a Mercedes kettőse követte, majd a múlt hétvégi Magyar GP-n pályafutása első győzelmét arató Oscar Piastri, valamint Charles Leclerc zárta az első ötös sorát, miközben Daniel Ricciardo megforgással hívta fel magára a figyelmet.

Félidőben a mezőny már túl is volt a lágy gumis körökön: Verstappen maradt az élen, mögé Piastri zárkózott fel több mint 7 tizedes lemaradással, míg a harmadik helyen meglepetésre Alexander Albon érkezett a Williams volánja mögött. Russell a negyedik helyre esett hátra, míg az ötödik helyet Lewis Hamilton foglalta el, miközben Ocon továbbra sem rendelkezett mért körrel.

Noha eleinte arra lehetett számítani, hogy a francia az edzés második felében vissza tud térni a pályára, bő húsz perccel a vége előtt az Alpine a közösségi felületein közölte, versenyzője mért idő nélkül fogja zárni az első gyakorlást, a gyanú szerint ugyanis hidraulikus szivárgás ütötte fel a fejét, ami további vizsgálódást igényelt a csapat részéről.

A folytatásban már nem változott az első ötös sorrendje, aminek értelmében Verstappen nagy fölénnyel zárta az élen az első tréninget Piastri, Albon, illetve az autóra panaszkodó Russell és Hamilton előtt. A hatodik Leclerc lett, majd Sergio Pérez, Lando Norris, Carlos Sainz Jr. és Lance Stroll tette teljessé az első tízes sorát.

Ami rajtbüntetéseket illeti, az első tréning folyamán hivatalossá vált Verstappen 10 rajthelyes büntetése, illetve az is biztossá vált, hogy Cunoda Juki a mezőny végéről vághat neki a vasárnapi futamnak, miután az RB-ben több motorkomponens is cserélni kellett. 

Folytatás 17 órakor a második szabadedzéssel.

 
69. BELGA NAGYDÍJ
Július 26., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Verstappen 1:43.372
2. szabadedzés17.00–18.00
Július 27., SZOMBAT
3. szabadedzés12.30–13.30
Időmérő16.00–17.00
Július 28., VASÁRNAP
A verseny (44 kör, 308.052 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Holland Nagydíj, ZandvoortAugusztus 25., 15.00
Olasz Nagydíj, MonzaSzeptember 1., 15.00
Azeri Nagydíj, Baki Szeptember 15., 13.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik