Verstappen kiélezett csatában szerezte meg a pole-t a spielbergi sprintidőmérőn

Horváth LiliánaHorváth Liliána
Vágólapra másolva!
2024.06.28. 16:06
Verstappen mindhárom szakaszban a leggyorsabbnak bizonyult (Fotó: AFP)
Max Verstappen szerezte meg a pole pozíciót a Formula–1-es Osztrák Nagydíj sprintidőmérőjén. A Red Bull-ost Lando Norris vezérletével a McLaren kettőse követte, míg az első ötös sorát George Russell (Mercedes) és Carlos Sainz Jr. (Ferrari) zárta.

 

Noha Max Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak az egyetlen spielbergi szabadedzésen, a holland nem várhatta egyértelmű esélyesként a sprintidőmérőt. A rövid leállása kisebb aggodalomra is okot adhatott, miközben az eleinte leggyorsabbnak tűnő Mercedes, illetve legközelebbi kihívója, Lando Norris sem tudott gyors kört futni a lágy gumikon. A nyitány után így sok kérdőjel maradt az egykörös erősorrendet illetően.

Az első szakaszban minden csapat számára a közepes gumi használata volt kötelező, a fehér oldaljelzésű Pirellin Verstappen érte el a legjobb időt, a hollandot George Russell, Carlos Sainz Jr., Lando Norris, az Aston Martinnal hosszabbító Lance Stroll, Oscar Piastri, Charles Leclerc, Sergio Pérez, Esteban Ocon, valamint Kevin Magnussen követte a top 10-ben.

Továbbjutott még az Alpine-nal többéves kontraktust aláíró Pierre Gasly, Fernando Alonso, az első mért körét pályakiszélesítés okán elvesztő, forgalomba keveredő, sőt a kavicságyat is megjáró Lewis Hamilton, a csapattársát legyőző Logan Sargeant, illetőleg Cunoda Juki.

A csata már az SQ1-ben is rendkívül szorosan alakult, az első négyet kevesebb mint egy tized választotta el, míg a legjobb tizenhét kilenc tizeden belül volt egymáshoz képest.

Kiesett: Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas, Alexander Albon és Csou Kuan-jü.

 

A második szakaszban továbbra is a közepes gumikon folyt a küzdelem, és Verstappennél ezúttal sem volt gyorsabb egy körön belül. A Red Bullost változatlanul Russell követte, a harmadik Piastri lett, mögötte a Ferrari duója, Hamilton, Norris, Pérez, valamint az Alpine pilótapárosa menetelt még tovább.

Kiesett: Magnussen, a két Aston Martin, Cunoda és Sargeant.

 

Az utolsó, mindössze nyolc percet felölelő szakaszban valamennyi versenyző mindent egy körre tett fel, így az utolsó pillanatokban nagy volt a tűzijáték Spielbergben. Verstappen ugyanakkor a lágy keveréken sem talált legyőzőre, így ő várhatja az élről a piros lámpák kialvását a szombati sprintversenyen. Norris 93 ezreddel maradt le a pole pozícióról, míg a harmadik Piastri lemaradása három tized volt. A negyedik Russell lett, majd Sainz, Hamilton, Pérez, Ocon, Gasly és Leclerc zárta a sort.

Utóbbi mért kört sem tudott jegyezni az SQ3-ban, mivel váratlanul lefulladt a motorja, és a probléma elhárulása után a nagy hajrá ellenére sem tudott idejében felérni.

Folytatás szombaton 12 órakor a sprintversennyel.

 

 

37. OSZTRÁK NAGYDÍJ
Június 28., PÉNTEK
Szabadedzés1. Verstappen 1:05.685
Sprintkvalifikáció1. Verstappen 1:04.686
Június 29., SZOMBAT
Sprintverseny12.00–13.00
Időmérő16.00–17.00
Június 30., VASÁRNAP
A verseny (71 kör, 306.452 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Brit Nagydíj, SilverstoneJúlius 7., 16.00
Magyar Nagydíj, MogyoródJúlius 21., 15.00
Belga Nagydíj, Spa-FrancorchampsJúlius 28., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik