F1: a Ferrari mesés ajánlattal csábítja Adrian Neweyt – sajtóhír

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.04.30. 10:05
F1 Grand Prix of Bahrain
Adrian Newey távozása egy korszak végét jelentheti a Red Bullnál (Fotó: Getty Images)
Egy ideje már nyílt titok, hogy a Ferrari csábítja a Red Bull-istálló legendás tervezőjét, Adrian Neweyt. Olaszországban pedig már azt is tudni vélik, hogy a szakember mennyit kereshet Maranellóban – ez az összeg pedig nem kevés, sőt. Csakhogy Newey iránt máshonnan is érdeklődnek, így kérdés, hogy mit hoz majd a jövő.

A La Gazzetta dello Sport arról számolt be, hogy a Ferrari a négy évre százmillió eurót kínált Adrian Neweynak, de más istállók is versengenek a híres szakember szolgálataiért: szintén a Gazzetta írta meg, hogy az Aston Martin ugyanennyit ajánlott a 65 éves brit mérnöknek, aki azonban az olasz lap szerint ezt az ajánlatot már visszautasította. Ehelyett minden jel arra utal, hogy Newey a Scuderia és a Mercedes ajánlata között fog dönteni.

Mint ismert, a múlt héten terjedt el a hír, hogy Newey úgy döntött, távozik a Red Bulltól. Ezt tényként azóta sem erősítette meg egyik fél sem, ám a sajtó szerint bármikor megtehetik. Newey távozásában nagy szerepet játszhat, hogy állítólag összeveszett Christian Horner csapatfőnökkel, s bár szerződése hivatalosan 2025 végéig szól, egy záradék lehetővé teszi számára az idő előtti kilépést. A Red Bull egyik legfontosabb sikerkovácsa – korábbi szavai alapján – mindig is arról álmodozott, hogy egy napon a Ferrarinál és honfitársával, Lewis Hamiltonnal együtt dolgozhasson. Márpedig köztudott, hogy a hétszeres világbajnok pilóta 2025-től már az olasz csapatot fogja erősíteni. Az olasz lap kiemeli azt is: amennyiben Newey tényleg a Ferrarihoz kerülne, akkor egy, a Schumacher-érához hasonló időszámítás vehetné kezdetét a mostanság gyengélkedő istállónál, a Hamilton–Newey együttműködés ugyanis garancia lenne a sikerekre.

Ismert tény az is, hogy Newey a múltban már segítette tanácsaival a Ferrarit, amely a korábban többször is próbálkozott a szerződtetésével, ám nem járt sikerrel, mivel Newey eddig nem szeretett volna Olaszországba költözni. A problémát most az oldhatja meg a Gazzetta cikke szerint, hogy az olaszok egy „szupertanácsadói” szerepkört bíznának Newey-ra, akinek így nem kell állandóan a munkahelyén tartózkodnia. 

Newey esetleges távozásának híre mindenesetre nagy hullámokat vert a Formula–1-es körökben: „Ha Newey valóban távozik, az automatikusan katasztrofális helyzetet idéz elő a Red Bullnál. A siker garanciája ugyanis az egész világbajnoki évre Adrian Newey személye volt” – mondta Christian Danner, az RTL kommentátora a sport.de-nek adott interjújában. Hozzátette azt is, hogy Newey a Red Bull számára olyan fontosságú szakember, akit nem lehet csak úgy lecserélni. „Ha a tervező tényleg elhagyja a csapatot, akkor az véleményem szerint a Red Bull Racing-sikertörténet végének a kezdete lesz” – jövendölte Danner az interjúban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik