Szaúdi Nagydíj: Hamilton szerint sorsdöntő pillanatban van az F1

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.03.07. 11:34
Lewis Hamilton (Fotó: Getty Images)
A hétszeres Formula–1-es világbajnok Lewis Hamilton szerint sorsdöntő pillanatban van a sportág, amelynek muszáj megmutatnia azokat az értékeket, amelyekhez ragaszkodik, mivel jelenleg sokkal inkább az F1 és a nemzetközi szövetség vezető személyiségeit érintő botrányok, semmint a pályán zajló események vannak a figyelem középpontjában.

A 39 éves brit sztár, Lewis Hamilton erről a csütörtöktől szombatig tartó Szaúdi Nagydíj helyszínén, Dzsiddában beszélt, utalva arra, hogy a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner, valamint Mohammed ben Szulajem, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke is kétes ügybe keveredett. Hornert még az idény kezdete előtt egy női alkalmazott vádolta meg „nem megfelelő magatartással”, de a Red Bull által elrendelt független vizsgálat nem találta jogosnak a panaszt. A döntés után viszont egy, a nemzetközi sajtónak, valamint az FIA-nak és az F1 döntéshozóinak is elküldött e-mail súlyosbította a helyzetet, a levélben ugyanis további „bizonyítékokkal” próbálták Horner felelősségét alátámasztani. Mindezek után kedden a BBC arról írt, hogy az FIA-elnök ellen vizsgálat indult, mert állítólag befolyásolta a tavalyi szaúdi futam végeredményét.

„Egyértelmű, hogy annak, aki szereti ezt a sportágat, csalódást keltő látni mindazt, ami most zajlik. Kívülről tekintve sem nézhet ki túl jól, és szerintem ez egy fontos időszak, mert a sportágunk most valóban megmutathatja, hogy ragaszkodik az alapvető értékekhez, és mindenki felelősséget képes vállalni a tetteiért” – fogalmazott Hamilton, aki szerint sorsdöntő lehet, hogy a kialakult szituációkat az F1 hogyan kezeli.

„És eddig nem kezelték túl jól” – tette hozzá. A brit versenyző ugyanakkor kifejezte a reményét, hogy az idei szezon nem ezekről az esetekről szól majd, de – mint mondta – „mindez kiemeli azokat a problémákat, amelyek jelen vannak a sportágban”.

Hamilton előtt a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappent, a Red Bull pilótáját faggathatták az újságírók Dzsiddában, és elsősorban arról kérdezték a 26 éves holland sztárt, hogy édesapja, Jos a múlt heti Bahreini Nagydíj helyszínén úgy nyilatkozott, Hornernek távoznia kell a csapat éléről.

„Nem beszéltünk erről az apámmal, de ő egy eléggé szókimondó ember, ugyanakkor biztosan nem hazug” – jelentette ki Verstappen, akinek menedzsere a héten négyszemközti megbeszélésen találkozott Hornerrel. Erre vélhetően azért volt szükség, mert Verstappen édesapja egy hete arra utalt a nyilatkozatában, hogy ha Horner csapatfőnök marad a Red Bullnál, akkor fia elhagyhatja az istállót.

„Feszültség van itt, miközben ő a pozíciójában maradt. A csapat azt kockáztatja, hogy szétszakad, ezért ez így nem mehet tovább. Eljátssza az áldozatot, miközben ő okozza a problémákat” – mondta akkor Jos Verstappen Hornerről, aki a bahreini futam után kijelentette, „teljes mértékben biztos” abban, hogy a szezon végéig ő marad a Red Bull csapatfőnöke.

„Sokféle sztorit láttam ezzel kapcsolatban, kicsit furcsa volt ezeket olvasni. Ugyanakkor én, függetlenül attól, hogy ki a tagja a csapatnak és ki nem, csupán annyit akarok, hogy mindenki csendes környezetben, boldogan végezhesse a munkáját” – fogalmazott Max Verstappen, akivel kapcsolatban felvetődött a pletyka, hogy jövőre a Mercedesnél köthet ki az onnan távozó Hamilton helyén. A holland címvédő jelezte, szeretné kitölteni 2028-ig szóló szerződését a Red Bullnál, ugyanakkor bármi megtörténhet.

„Senki nem gondolta volna azt sem, hogy Lewis a Ferrarihoz igazol. Általánosságban sem tudjuk előre pontosan, hogy mi fog történni az életben, vagy azt, hogy hogyan befolyásolnak különböző események, amelyek körülötted történnek. Így aztán soha nem mondhatod százszázalékos biztonsággal, hogy így vagy úgy lesz valami a jövőben. De egyelőre remekül érzem magam és boldog vagyok ennél a csapatnál, a teljesítményünk pedig a helyén van, úgyhogy nincs okom arra, hogy elmenjek innen” – fogalmazott a sorozatban negyedik vb-címére hajtó, az idénynyitó szahíri futamon rajt-cél győzelmet arató Verstappen.

Christian Horner a tervek szerint a csütörtöki (mai) sajtótájékoztatón több más csapatfőnökkel együtt jelen lesz Dzsiddában, ahol két szabadedzésre kerül sor, majd pénteken a harmadik gyakorlást követően az időmérő, szombaton 18 órától pedig a futam következik. A hétvége eseményeit az M4 Sport élőben közvetíti.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik