Lehullt a lepel az Aston Martin 2024-es autójáról is

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2024.02.12. 10:00
null
Ebben a járgányban versenyeznek idén Alonsóék (Fotó: Aston Martin)
Nagyszabású bemutató nélkül mutatta meg az Aston Martin 2024-es autóját, az AMR24-est, amelyet a brit istálló a 2023-as gépének igencsak továbbfejlesztetett konstrukciójaként írt le.

A mezőny fele már felfedte 2024-es autóját – ezen a héten az Aston Martin folytatta a bemutatók sorát. A legtöbb csapattal ellentétben azonban nem rendeztek élőben közvetített autóbemutatót, csupán közzétettek egy (bő egyperces) videót és néhány fotót a közösségi médiás felületeiken az új autójukról, amely az AMR24-es nevet kapta.

Ami a külsőt illeti, az Astonnál nem meglepő módon maradtak a „brit versenyzöldnél”, néhány tekintetben azonban nagy különbség figyelhető meg az AMR23-ashoz képest.

„Végrehajtottunk néhány változtatást a teljes autón – nyilatkozta Dan Fallows, az istálló technikai igazgatója. – Sok tekintetben nagyon eltér az elődjétől, hiszen az alkatrészek többségét lecseréltük, azonban mégis a tavalyi autó továbbfejlesztett változatának mondható. Olyan, mintha továbbépítettük volna a 2023-as modellt. Egyértelműen eltér az orrkúp és az első szárny, de a karosszéria is igen más lett. Ezek mellett belül is sok a változás, amiket nyilván nem látni, hiszen igyekszünk ezeket titokban tartani.”

A brit istálló tavaly a legerősebb idényét zárta azóta, hogy Aston Martin néven versenyez a királykategóriában. Igaz, a konstruktőri negyedik helyet végül elveszítettek a szezon során hatalmas fejlődésen keresztül menő McLarennel szemben, ami mögött főként a versenyzők eredményei közötti igen nagy különbség áll.

Fernando Alonso általában kihozta a legtöbbet autójából, s 2023-ban összesen nyolcszor végzett dobogós helyen. Még az idény második felében is ünnepelhetett olykor a pódiumon, pedig csapata addigra – az év közbeni fejlesztési versenyben lemaradva – kissé hátrébb csúszott a mezőnyben.

Fotó: Aton Martin

Alonso csapattársa, Lance Stroll azonban jócskán alulmaradt a házon belüli csatában – legjobb eredménye az Ausztrál Nagydíjon elért negyedik pozíció volt. Sőt, a kanadai pilóta inkább hibáival és baleseteivel hívta fel magára a figyelmet, ami csak tovább rontott a megítélésén. Márpedig ha az Aston Martin legalább hasonlóan jó eredménnyel szeretné zárni a 2024-es szezont, mint az előzőt, mindkét versenyzőnek stabilan jól kell teljesítenie.

A tervek szerint még a mai napon kipróbálják az új autót Silverstone-ban, ahol az AMR24-es egy filmforgatós nap keretében teheti meg első kilométereit.

Fotó: Aston Martin

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik