F1: Ocon volt a leggyorsabb, Russell autót tört a tesztnapon

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.11.28. 17:36
null
Ocon zárt az élen az abu-dzabi tesztnapon (Fotó: AFP)
Esteban Ocon (Alpine) zárt az élen a Formula–1-es idényzárót követő egynapos teszten Abu-Dzabiban. A franciát Patricio O'Ward (McLaren) és Frederik Versti (Mercedes) követte a top 3-ban, míg George Russell (Mercedes) összetörte az autóját.

 

15. ABU-DZABI NAGYDÍJ
NOVEMBER 24., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Russell 1:26.072
2. szabadedzés: 1. Leclerc 1:24.809
NOVEMBER 25., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Russell 1:24.418
Időmérő:1. Verstappen 1:23.445
NOVEMBER 26., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Russell

A mezőny egy része maradt Abu-Dzabiban a múlt hétvégi idényzárót követően, kedden bonyolították le az egynapos kollektív tesztet, amelyen az egyik autóban helyet foglaló fiatalok tapasztalatot gyűjthettek, míg a másikban az állandó versenyzők a Pirelli-gumikkal ismerkedhettek meg még tüzetesebben. A nap során összesen huszonöten vettek részt, mivel egyes alakulatok megosztották a munkát a pilótáik között.

A tesztnap eléggé darabos volt: amellett, hogy késve indult a mentőhelikopter miatt, háromszor is meg kellett szakítani piros zászlóval. Először a 13–14-es kanyarban lévő vízszivárgás okozott kényszerű leállást, majd George Russell összetörte a Mercedest a 6-os kanyarnál. A gyanú szerint technikai hiba miatt történő incidensben jelentős mértékben megrongálódott az autó eleje, így a brit számára 58 kör után véget ért az adatgyűjtés. A harmadik megszakítást az utolsó órában leálló Ivasza Ajumu váltotta ki, aki összesen 96 körig jutott az AlphaTaurival.

 

A leggyorsabbnak Esteban Ocon bizonyult 1:24.393-as idővel, az Alpine franciája 269 ezreddel előzte meg Patricio O'Wardot (McLaren), míg a Formula–2 második helyezettje Frederik Vesti (Mercedes) 286 ezred lemaradással érkezett a harmadik pozícióban. A negyedik Sergio Pérez lett, majd Carlos Sainz Jr., illetve Fernando Alonso következett a top 6-ban, amelynek első és záró tagját kevesebb mint fél másodperc választotta el egymástól.

A kétszeres világbajnok csupán 37 körig jutott, miután az Aston Martin Lance Strollnak is lehetőséget adott. Hetedikként Mick Doohan (Alpine) végzett, majd Robert Svarcman (Ferrari), a következő évre megerősített üléssel még nem rendelkező Logan Sargeant, valamint Charles Leclerc tette teljessé az első tízest.

A Formula–2 idei bajnokságának győztese, Théo Pourchaire a 11. lett az Alfa Romeóval, míg a Red Bull-lal köröző Jake Dennis a 14. pozícióban következett. A legtöbb kört Pietro Fittipaldi tette meg, a Haas volánja mögött 130 alkalommal rótta körbe a Yas Marina Circuitet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik