A Red Bull továbbra is veretlen, Verstappen újabb győzelmével a Hungaroringen döntött rekordot

Vágólapra másolva!
2023.07.23. 14:31
null
Verstappen sorozatban a hetedik győzelmét aratta (Fotó: Árvai Károly)
Max Verstappen (Red Bull) aratott győzelmet a Formula–1-es Magyar Nagydíjon, aminek révén a Red Bull megdöntötte a leghosszabb győzelmi sorozat rekordját. Másodikként Lando Norris (McLaren) szelte át a célvonalat, míg harmadikként Sergio Pérez (Red Bull) végzett.

 

Váratlan eredmény született a 38. Magyar Nagydíj időmérőjén, hiszen a hétszeres vb-első Lewis Hamilton megszakította az egyéni összetettet toronymagasan vezető Max Verstappen öt Grand Prix-t felölelő pole pozíciós sorozatát. A brit versenyző – a Hungaroringre vonatkozóan – rekordot jelentő kilencedik alkalommal várhatta az élről a piros lámpák kialvását, mellőle a csupán három ezreddel kikapó Red Bull-pilóta rugaszkodhatott el.

38. MAGYAR NAGYDÍJ
JÚLIUS 21., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Russell 1:38.795
2. szabadedzés: 1. Leclerc 1:17.686
JÚLIUS 22., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Hamilton 1:17.811
Időmérő: 1. Hamilton 1:16.609
JÚLIUS 23., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Norris, 3. Pérez
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Július 30., 15.00
Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Augusztus 27., 15.00
Holland Nagydíj, Zandvoort
Szeptember 3. 15.00Olasz Nagydíj, Monza

Mind a ketten történelmi siker előtt álltak: előbbi az új csúcsot jelentő kilencedik hungaroringi győzelmét célozta meg, míg utóbbi csapatával készült megdönteni a Formula–1 eddigi leghosszabb futamgyőzelmi szériáját. A „vörös bikák” ugyanis tizenegy diadallal a hátuk mögött érkeztek meg Mogyoródra, abban a tudatban, hogy ha újra nyernek, átadják a múltnak a McLaren 1988-ban felállított rekordját. Úgyhogy nagy várakozás előzte meg a telt ház előtt megrendezett futamot.

A második sorból a Magyarországon legsikeresebbnek számító alakulat, a McLaren kettőse, Lando Norris és Oscar Piastri indulhatott el, a Ferrari-versenyzők közül Charles Leclerc a hatodik, Carlos Sainz Jr. a tizenegyedik, az Aston Martin párosa, Fernando Alonso és Lance Stroll pedig a nyolcadik és a tizennegyedik helyről várhatta a rajtot.

A 70 körös verseny legnagyobb kérdése az volt, vasárnap is véget ér-e a Red Bull és Verstappen menetelése, vagy a „vörös bikák” ezúttal sem találnak legyőzőre.

Ami a stratégiát illeti, Sainz, Strolll, Pierre Gasly és Cunoda Juki a lágy, Sergio Pérez és George Russell a kemény, a többiek a közepes keveréken kezdték meg a 70 körös versenyt.

Verstappen már az első kanyarban az élre állt, és a lendületet vesztő Hamiltont Piastri és Norris is maga mögé utasította, míg hátrébb a két Alpine-pilóta összeütközött egymással, miután a pocsékul induló Csou Kuan-jü eltalálta Cunodát, és a páros magával vitte a francia duót is. A baleset következményeként az enstone-iak mindkét autóval kénytelenek voltak feladni a futamot, míg Csou 5 másodperces időbüntetést kapott.

Az Alpine korán búcsúzott a magyarországi versenyen (Fotó: Árvai Károly)
Az Alpine korán búcsúzott a magyarországi versenyen (Fotó: Árvai Károly)

 

A Ferrari az ötödik és a hatodik, Pérez a hetedik helyre kapaszkodott fel, miközben Verstappen igyekezett ellépni az élen. A holland a tizedik körben három másodperccel előzte meg Piastrit, míg a harmadikként haladó Norris lemaradása közel 6 szekundum volt.

A kerékcserék sora a vártnál hamarabb vette kezdetét, Albon már a kilencedik körben keményre cserélte a közepest, s rajta kívül Stroll, Cunoda és Valtteri Bottas is megjárta a bokszutcát. Az élmezőnyből elsőként a hatodik Sainz állt ki, méghozzá a 16. körben, őt a következő körben Hamilton követte, amire azonnal válaszolt Norris, illetve Leclerc is. Piastri eközben újabb kört tett meg, ami döntőnek bizonyult, mert csak csapattársa mögött tért vissza a pályára.

Magára talált a McLaren (Fotó: Földi Imre)
Magára talált a McLaren (Fotó: Földi Imre)

 

A legtovább Verstappen várt az élbolyból, a 23. körben váltott keményre, és az élen tért vissza. Az előnye bő 5 másodperc volt Norris előtt, majd Piastri, Hamilton, valamint a továbbra is a fehér oldalfestésű Pirellit nyúzó Russell érkezett az első ötösben. Míg a mezőny elejében beálltak a különbségek, Pérez tovább folytatta a felzárkózást: először Sainzot, majd Russellt ugrotta át, és elkezdte lopni a távolságot Hamilton mögött.

Verstappen fél távnál már több mint tíz másodperccel előzte meg Norrist, míg Piastri további hét szekundumos hátránnyal követte a márkatársát. Pérez a 39. körben érte utol Hamiltont, ám hiába került előzési helyzetbe, nem tudott elmenni a hétszeres bajnok mellett. A Red Bull ezért a 43. körben úgy határozott, inkább kihívja a mexikóit, és hozzá hasonlóan a folyamatosan tempót vesztő Piastri is a bokszba menekült.

Rajtuk kívül Leclerc és Alonso is megejtette a második cseréjét, majd további egy körrel később Norris és Sainz is reagált. Pérez a 48. körben levadászta Piastrit, majd Norrist célozta meg, míg a hatodik Leclerc 5 másodperces időbüntetésben részesült bokszutcai gyorshajtás miatt. Hamilton eközben egészen az 50., Verstappen meg az 51. körig várt a kerékcserével, a Mercedes britje az ötödik helyen, a Red Bull-os az élen tért vissza a nyomvonalra.

A Ferrari felejthető versenyen van túl (Fotó: Földi Imre)
A Ferrari felejthető versenyen van túl (Fotó: Földi Imre)

 

Verstappen előnye tizenöt körrel a vége előtt tizenhárom másodperc volt Norris előtt, akit további hatszekundumos lemaradással követett Pérez, míg hátrébb Hamilton utasította maga mögé a visszalassuló Piastrit. Pérez egy ponton túl már nem igazán tudott közeledni, a Mercedes viszont új erőre kapott: Hamilton nagy léptekben közeledett a Red Bullra, hátrébb Russell elment Sainz mellett. Noha a hétszeres bajnok két másodpercre is megközelítette a mexikóit, elfogytak a körök, így lemaradt a dobogóról.

Verstappen eközben nagy fölénnyel, több mint 33 másodperces előnnyel szelte át Norris előtt a célvonalat, ő egymást követő hetedik, a Red Bull sorozatban a 12. győzelmét aratta, amivel rekordot döntött (lásd fentebb). A dobogó alsó fokára Pérez állhatott fel, majd Hamilton, Piastri, Russell, Leclerc, Sainz, Alonso és Stroll sorakozott a pontszerző helyeken.

A visszatérő Ricciardo a 13. pozícióban ért célba, az utolsó előtti körben megforgó Logan Sargeant az utolsó lett.

Verstappen a győzelmével 110 pontra növelte előnyét az egyéni vb-összetettben csapattársa, Pérez előtt, a továbbra is harmadik Alonsót pedig 6 pontra megközelítette Hamilton.

Folytatás jövő hétvégén Spa-Francorchamps-ban.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)
MAGYAR NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1. Max Verstappen holland Red Bull-Honda
2. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 33.731 mp h.
3. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 37.603 mp h.
4. Lewis Hamilton brit Mercedes 39.134 mp h.
5. Oscar Piastri ausztrál McLaren-Mercedes 1:02.572 p h.
6. George Russell brit Mercedes 1:05.825 p h.
7. Charles Leclerc monacói Ferrari 1:10.317 p h.
8. Carlos Sainz spanyol Ferrari 1:11.073 p h.
9. Fernando Alonso spanyol Aston Martin-Mercedes 1:15.709 p h.
10. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 1 kör h.
11. Alexander Albon thaiföldi Williams-Mercedes 1 kör h.
12. Valtteri Bottas finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
13. Daniel Ricciardo ausztrál AlphaTauri-Honda 1 kör h.
14. Nico Hülkenberg német Haas-Ferrari 1 kör h.
15. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 1 kör h.
16. Csou Kuan-jü kínai Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
17. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 1 kör h.
18. Logan Sargeant amerikai Williams-Mercedes 3 kör h.
FELADTÁK megtett körök kiesés oka
Esteban Ocon francia Alpine-Renault 2 feladta
Pierre Gasly francia Alpine-Renault 1 feladta
A VB ÁLLÁSA
PILÓTÁK GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LEGGYORSABB KÖRÖK PONT
1. Max Verstappen 9 11 12 6 281
2. Sergio Pérez 2 6 11 2 171
3. Fernando Alonso 6 12 139
4. Lewis Hamilton 4 11 1 133
5. George Russell 1 10 1 90
6. Carlos Sainz 11 87
7. Charles Leclerc 2 8 80
8. Lando Norris 2 6 60
9. Lance Stroll 8 45
10. Esteban Ocon 1 6 31
11. Oscar Piastri 4 27
12. Pierre Gasly 6 16
13. Alexander Albon 3 11
14. Nico Hülkenberg 2 9
15. Valtteri Bottas 2 5
16. Csou Kuan-jü 2 4
17. Cunoda Juki 2 2
18. Kevin Magnussen 2 2
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Honda 452
2. Mercedes 223
3. Aston Martin-Mercedes 184
4. Ferrari 167
5. McLaren-Mercedes 87
6. Alpine-Renault 47
7. Williams-Mercedes 11
8. Haas-Ferrari 11
9. Alfa Romeo-Ferrari 9
10. AlphaTauri-Honda 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik