Épül az „F1-es város”, a Hungaroring felkészült a mezőny fogadására

Vágólapra másolva!
2023.07.17. 14:47
Az F1-es csapatok már napok óta gőzerővel építik garázsaikat és motorhome-jaikat a Hungaroringen, ahol a hétvégén megrendezik a 38. Magyar Nagydíjat. 
A Hungaroring felkészült a mezőny fogadására (Fotók: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
A Hungaroring felkészült a mezőny fogadására (Fotók: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Minden évben felfokozott várakozás előzi meg a Magyar Nagydíj előtti napokat, így idén is izgatottan figyelhetjük, ahogy a csapatok szép lassan „belakják” hétvégi otthonukat, a Hungaroringet. A létesítmény vezetősége hétfőn látta vendégül a sajtó munkatársait, akik bepillantást nyerhettek a munkálatokba. Mivel a legutóbbi, Brit Nagydíj óta kimaradt egy hétvége, az istállóknak több idejük maradt felépíteni motorhome-jaikat, melyek közül jó néhány már teljes pompájában áll a magyar pályán.

A csapatok tehát a terveknek megfelelően haladnak az előkészületekkel, de e téren a versenyszervezők sem panaszkodhatnak. Erről és a következő időszak kihívásairól Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt a hétfői sajtótájékoztatón:

Jól állunk. Decemberben elfogytak a jegyek a versenynapra, elértük a telt házat, és ez azt is jelenti, hogy bevételi csúcsot könyvelhetünk el a Hungaroringen, amire büszkék vagyunk. Felfelé ívelő szakaszban van az F1-es üzlet, a tulajdonos Liberty Medianál is kemény feltételeknek kell megfelelnünk, ezért nehéz lesz a következő időszak. Elkezdődik a létesítmény teljes körű felújítása, aminek 2026-ra meg kell valósulnia a szerződés meghosszabbításához. Ezek nem egyszerű vállalások, nehéz lesz úgy lebonyolítani, hogy közben a 2024-es, 2025-ös és 2026-os futamot is gond nélkül megrendezzük. Ezek nehezítették a tárgyalásokat, de most már az F1 vezetői is elhiszik, hogy megújul a Hungaroring.”

Ahogy Gyulay Zsolt is utalt rá, az érdeklődők nyolc hónappal a nagydíj előtt elkapkodták az összes vasárnapi jegyet, ami nagy pénzügyi segítség a cégnek, de egyben azt is mutatja, a rajongók valószínűleg hajlandók lennének még mélyebben a zsebükbe nyúlni. Az elnök-vezérigazgató a Nemzeti Sport kérdésére elmondta, az óriási kereslet fényében lesznek változások az árképzésben:

Ez nagyon érzékeny egyensúly, jól kell belőnünk az árakat, és figyelni fogjuk a többi pályát is, amelyek online már árusítják a jegyeket a következő évre. A nagydíj utáni hétfőn mi is elkezdjük, és nálunk is lesz árváltozás. A Hungaroring Sport Zrt. a jegybevételekből működik, ezekből rendezzük meg az F1-es futamot, ami nem a legköltséghatékonyabb sportrendezvény. Jó lenne, ha még több nézőt tudnánk beengedni, de így is több, mint kétezer hellyel gyarapítottuk a lelátók számát, ennél több embert egyszerűen nem tudunk fogadni, a százezres létszám eléri a tűréshatárt rendezési szempontból.”

Lapunk arra is kíváncsi volt, hogy a korábbi hagyományokkal ellentétben a 2023-as és a 2024-es menetrendben miért nem a Magyar Nagydíj a nyári szünet előtti utolsó futam. Gyulay Zsolt elmondta, ebben a két évben külső körülmények befolyásolták a dátumot, de a folytatásban visszaállhat a régi rend:

Idén a belgák kérésére cseréltünk, mert ezen a hétvégén nemzeti ünnepük van, ami szervezési bonyodalmat okozott volna náluk. Elboltoltuk velük tehát ezt a dátumot, és ezzel mi is jól jártunk. Jövőre pedig szerettük volna elkerülni az olimpiai megnyitót. Nem optimális akkor nagydíjat rendezni, amikor megnyitják az olimpiát és a vívók elkezdenek versenyezni, mert így megoszlana a figyelem, ezt sikerült elkerülnünk. Szeretnénk, és vissza is fogunk térni a nyári szünet előtti helyre, hogy újra mi legyünk a »Holiday GP«”.

A Hungaroring tehát felkészült a hétvégi verseny megrendezésére, de a vezetők fél szemmel már a távolabbi jövőbe tekintenek.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik