F1: megbüntették Hülkenberget, Alonso rajtol a második helyről

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.06.18. 10:40
null
Nico Hülkenberg 2016 óta először rajtolhatott volna az első sorból (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) háromhelyes rajtbüntetéssel sújtotta Nico Hülkenberget, így a Haas német versenyzője az ötödik helyről rajtol majd az F1 Kanadai Nagydíján, helyét a rajtrács első sorában Fernando Alonso veszi át – jelentették be a szervezők a versenysorozat hivatalos honlapján. A versenybírók Hülkenberg mellett Carlos Sainzot, Lance Strollt és és Cunoda Jukit is elmarasztalták.

Nico Hülkenberget – aki eredetileg a második helyről várhatta volna a lámpák kialvását Max Verstappen mögött – azért büntették meg, mert az Oscar Piastri kicsúszása miatti piros zászlós időszakban túl gyorsan vezetett, egészen pontosan másfél másodperccel haladt gyorsabban az ilyenkor megengedett időnél.

„A versenyző épp befejezte a leggyorsabb körét és elkezdett egy újabb gyors kört, amikor jött a piros zászló – fogalmaz a sportfelügyelők közleménye. – A versenyző ekkor már a T1-es szektorban járt, és saját bevallása szerint már nem tudott megfelelő mértékben lassítani a következő szektorban, ráadásul a fejhallgatójában hallható csipogás is megzavarta őt, így azt hitte, hogy túl lassan halad. Mivel az előtte haladó versenyző is hasonló adatokat produkált, így mindez enyhítő körülménynek számít. Éppen ezért az előírt tízhelyes rajtbüntetés helyett csak három hellyel büntetjük meg.”

Ezt megelőzően további három pilótát marasztalt el az FIA. A Ferrari spanyol versenyzője, Carlos Sainz ugyancsak háromhelyes büntetést kapott, miután a Q1 végén akadályozta és a pályán kívülre kényszerítette Pierre Gaslyt a célegyenes előtti utolsó sikánban, így az Alpine versenyzője nem jutott be az időmérő második szakaszába, s a 15. helyről fogja elkezdeni a futamot.

Hasonló okok miatt kapott azonos mértékű büntetést Lance Stroll (Aston Martin) és Cunoda Juki (AlphaTauri) is, miután a maguk részéről Ocont, illetve Hülkenberget akadályozták a versenyzésben. A kanadai pilóta így a 16., míg a japán versenyző a 19. helyről várja a lámpák kialvását.


KANADAI NAGYDÍJ, A MÓDOSÍTOTT RAJTSORREND
1. Max Verstappen holland Red Bull-Honda RBPT
2. Fernando Alonso
spanyol Aston Martin-Mercedes
3. Lewis Hamilton
brit Mercedes
4. George Russell
brit Mercedes
5. Nico Hülkenberg
német Haas-Ferrari
6. Esteban Ocon francia Alpine-Renault
7. Lando Norris brit McLaren-Mercedes
8. Oscar Piastri
ausztrál McLaren-Mercedes
9. Alexander Albon
thaiföldi Williams-Mercedes
10. Charles Leclerc
monacói Ferrari
11. Carlos Sainz spanyol Ferrari
12. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda RBPT
13. Kevin Magnussen
dán Haas-Ferrari
14. Valtteri Bottas
finn Alfa Romeo-Ferrari
15. Pierre Gasly
francia Alpine-Renault
16. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes
17. Nyck de Vries
holland
AlphaTauri-Honda RBPT
18. Logan Sargeant
amerikai Williams-Mercedes
19. Cunoda Juki
japán AlphaTauri-Honda RBPT
20. Csou Kuan-jü kínai Alfa Romeo-Ferrari

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik