Az FIA folytatja a harcot: jogi úton támadja meg a kilépni készülőket

Vágólapra másolva!
2009.06.19. 18:08
Címkék
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) bejelentette, hogy jogi úton száll harcba a Formula–1-es csapatokat tömörítő, és új világbajnokság indítását tervező szervezettel (FOTA). Ezzel párhuzamosan az is kiderült, hogy tovább húzódik a következő évi vb-sorozat nevezési listájának közzététele.
Mosley és az FIA nem hátrál meg, jogi úton száll harcba a FOTA-val
Fotó: Reuters
Mosley és az FIA nem hátrál meg, jogi úton száll harcba a FOTA-val
Mosley és az FIA nem hátrál meg, jogi úton száll harcba a FOTA-val
Fotó: Reuters
Mosley és az FIA nem hátrál meg, jogi úton száll harcba a FOTA-val

Tovább folytatódik a harc a Nemzetközi Automobil-szövetség és a FOTA között. Miután kiderült, hogy a Formula–1-es csapatokat tömörítő szervezet párhuzamos világbajnokság indítását tervezi a következő évtől, az FIA is lépett.

A Max Mosley vezette szervezet bejelentette, hogy jogi útra tereli a hosszú ideje húzódó ügyet, és így próbálja megállítani az új vb szervezésén fáradozó istállókat.

„A FOTA mint szervezet és a Ferrari lépései jelentős törvénysértésekhez és szerződésszegésekhez vezettek – áll az FIA közleményében. – A kétezer-tízes világbajnokság előkészületei folytatódnak, de a jövő évi vébé nevezési listája addig nem lesz nyilvános, amíg a jogi procedúra le nem zajlik.”

Max Mosley, az FIA elnöke a BBC-nek megerősítette, hogy a szövetség jogi útra terelte az ügyet, és hozzátette, a 2010-es vb rajtjáig minden tisztázódik majd.

„Jogi útra kellett terelnünk az ügyet – mondta Mosley. – Az ügy a kétezer-tízes világbajnokság kezdetére, az Ausztrál Nagydíjig le fog zárulni. A csapatoknak nem lesz meg a kellő támogatásuk, és visszatérnek majd a Formula–1-hez.”

Mint beszámoltunk róla, az F1-es csapatokat tömörítő FOTA Silverstone-ban bejelentette, hogy nem fogadja el a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) feltételeit a jövő évi szabálymódosításokkal kapcsolatban, és párhuzamos bajnokság megszervezését tervezi.

„Egyértelművé vált, hogy a csapatok nem tehetnek további kompromisszumokat a sportág alapvető értékeit illetően, nem hajlandóak módosítani a 2010-es bajnokságra való jelentkezés feltételeivel kapcsolatos álláspontjukon" – közölte a FOTA.

„A csapatoknak nincs más alternatívájuk, mint elkezdeni egy olyan új bajnokság előkészítését, amely a résztvevők és partnereik értékeit tükrözi” – áll a közleményben.

A FOTA tervei szerint az új bajnokság irányítása átlátható lesz, újabb résztvevőket kíván vonzani, jobban odafigyel a szurkolók kívánságaira, beleértve az alacsonyabb jegyárakat világszerte a partnerek és a fontos részvényesek számára.

KI KICSODA?

Az FIA a nemzetközi autósportot és a nemzeti szövetségeket magába foglaló szervezet, amelyet 1904-ben alapítottak, székhelye pedig Párizsban található. Jelenlegi elnöke a 69 esztendős brit Max Mosley, aki 1993-ban váltotta a francia Jean-Marie Balestre-t. Az FIA dolgozza ki a különböző autósportversenyek, autósport-sorozatok szabályait, és ellenőrzi azokat. Vonatkozik ez többek között a Formula–1-re, a rali-világbajnokságra, vagy a túraautósok vb-sorozatára. Az F1-ben a nemzetközi szövetség legfontosabb feladata a sportszakmai és technikai szabályok kidolgozása és azoknak betartatása.

A FOTA jelenleg nyolc Formula–1-es istálló szövetsége, amelyet 2008 szeptemberében alapítottak Monzában. Vezetője az olasz Luca di Montezemolo, a FIAT autógyár és a Ferrari elnöke. A tagok célja, hogy a FOTA a csapatok érdekeit képviselve egyeztessen a vitás kérdésekben az FIA képviselőivel és a jogtulajdonos Bernie Ecclestone-nal. Ennek köszönhetően az istállók beleszólhatnak a szabálymódosításokba, és az értékesítésekből származó bevételek elosztásába. A Williams és a Force India tagságát június elején felfüggesztette a FOTA, mert a két team feltételek nélkül benevezett a 2010-es szezonra, miközben a többi tag csak feltételekkel lett volna hajlandó jelentkezni a jövő évi idényre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik