Barrichello az autója hibája miatt nem nyert Barcelonában

Vágólapra másolva!
2009.05.11. 11:22
Címkék
A Brawn GP határozottan tagadta, hogy a vasárnapi Spanyol Nagydíjon csapatutasítást alkalmaztak volna, hogy Jenson Button nyerje meg a futamot. A barcelonai versenyen Rubens Barrichello remekül rajtolt, az első kanyarban megelőzte csapattársát, Jenson Buttont, aki később menetközben változtatott a stratégiáján és így győzött. Persze az összeesküvés-elméletek szinte azonnal megszülettek az esetről, ám Ross Brawn mindent cáfolt.
Barrichello (jobbra) azért nem bánatában nyúlt az üveg után
Fotó: Action Images
Barrichello (jobbra) azért nem bánatában nyúlt az üveg után
Barrichello (jobbra) azért nem bánatában nyúlt az üveg után
Fotó: Action Images
Barrichello (jobbra) azért nem bánatában nyúlt az üveg után

A SPANYOL NAGYDÍJ KÖZVETÍTÉSE KÖRRŐL KÖRRE

A konspirációt gyanítók úgy vélik, hogy a csapat utasította Barrichellót az első hely lepasszolására, hiszen a Brawnnak az állt érdekében, hogy Button nyerjen, és így biztosabbá tegye a vezetését az egyéni világbajnoki pontversenyben.

Amikor aztán a brackleyi istálló vezetőinek szegezték a kérdést, előfordulhatott-e ilyesmi a Spanyol Nagydíj során, elég határozott válasz érkezett Nick Frytól. „Nem. A garázsunk mindkét fele versenyzett.”

„Ahogy haladtak az események, Jenson és Rubens oldaláról is egyre nagyobb elszántságot láttunk a szerelőik, mérnökeik arcán” – jelentette ki Fry.

Ross Brawn azt is elárulta, hogy Button nem azért tudott nyerni, mert átálltak a tervezett háromról a kétkiállásos taktikára, hanem mert Barrichello a harmadik, utolsó boxlátogatása előtt jóval lassabb volt, mint ahogy azt várták.

„Ha megvizsgáljuk Rubens köreit és a gumijai állapotát, valamint üzemanyagának mennyiségét, láthatjuk: a vártnál gyengébb köridőket teljesített, és ezért nem tudta a harmadik kiállását követően is megtartani az első helyet. Jenson egyszerűen gyorsabb volt nála, pedig több üzemanyaggal ment” – fogalmazott az istálló névadó-tulajdonosa.

„Aki pedig azt gondolja, hogy a csapat érdekében állítottuk le Barrichellót, annak ajánlom figyelmébe a futam startját. Egyszerűen nem volt csapatutasítás, Rubens pedig remekül rajtolt és megelőzte Buttont” – közölte Brawn.

„Persze imádnám, ha végre Rubens is nyerne egy versenyt, ez jót tenne neki és a stábjának is, de nálunk nem kaphat prioritást senki” – mondta Brawn, aki kifejtette azt is: természetes, hogy Barrichello szomorú és csalódott az elszalasztott elsőséget követően.

„Még jó, hogy nem örül. Az a pilóta, akit legyőznek, és ennek örül, nem való a csapatomba. Barrichello boldogtalansága egy egészséges jel számomra, hiszen azt jelenti, hogy Rubens nem elégedett a Button mögötti második hellyel” – zárta szavait az újoncistálló első embere.

A vasárnapi viadal óta egyébként kiderült, hogy egy közelebbről meg nem határozott apró meghibásodás miatt nem tudta tartani a tempót Barrichello és lassult le a harmadik kiállása előtt, ami végül a győzelmébe került.

FORMULA–1, EMLÉKEZTETŐ

SPANYOL NAGYDÍJ
1. Button Brawn-Mercedes 1:37:19.202
2. Barrichello Brawn-Mercedes +13.056
3. Webber Red Bull-Renault +13.924
4. Vettel Red Bull-Renault +18.941
5. Alonso Renault +43.166
6. Massa Ferrari +50.827
7. Heidfeld BMW +52.312
8. Rosberg Williams-Toyota +1:05.211
9. Hamilton McLaren-Mercedes +1 kör
10. Glock Toyota +1
11. Kubica BMW +1
12. Piquet Renault +1
13. Nakadzsima Williams-Toyota +1
14. Fisichella Force India-Mercedes +1

NEM FEJEZTÉK BE
Räikkönen Ferrari 18 kör
Kovalainen McLaren-Mercedes 8
Trulli Toyota 1
Buemi Toro Rosso-Ferrari 1
Bourdais Toro Rosso-Ferrari 1
Sutil Force India-Mercedes 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik