A FOTA tárgyalni szeretne az FIA-val a 2010-es szabályokról

Vágólapra másolva!
2009.05.07. 19:28
Címkék
A Formula–1-es csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) jelezte, mindenképpen tárgyalni szeretne a Nemzetközi Automobil-szövetséggel (FIA) a 2010-ben bevezetésre kerülő új szabályokkal kapcsolatban. Az FIA április végén, szép csendben jelentette be a jövő évre vonatkozó szabályokat, többek között az önkéntes költségvetési sapka bevezetéséről, a futamok alatti tankolások betiltásáról, és a gumimelegítő paplanok használatának betiltásáról, valamint a pontrendszer változásáról.
Montezemolo (balra) és Thiessen: a Ferrari és a BMW céljai közösek
Fotó: Action Images (archív)
Montezemolo (balra) és Thiessen: a Ferrari és a BMW céljai közösek
Montezemolo (balra) és Thiessen: a Ferrari és a BMW céljai közösek
Fotó: Action Images (archív)
Montezemolo (balra) és Thiessen: a Ferrari és a BMW céljai közösek

Azon csapatok, amelyek az önkéntes költségvetési sapkát választják, nagyobb technikai szabadságot kapnak, ehhez persze vállalniuk kell, hogy 40 millió fontnál nem költenek többet az évadban. Cserébe nem vonatkozna rájuk a jelenleg például érvényben lévő tesztelési tilalom, és egy sor technikai kérdésben is engedményeket kapnának.

A kisebb, független csapatok, és akik jövőre csatlakoznának a sorozathoz, érthetően örömmel fogadták a sapka bevezetésének hírét. Így ugyanis sokkal nagyobb szerepe volna a mérnöki találékonyságnak és munkának, mint a jó nagy adag pénznek.

A gazdagabb gyári csapatok ugyanakkor aggódnak, hiszen a sapka bevezetése őket is arra ösztönözné, hogy radikális csökkentéseket vezessenek be, és a jelenlegi költségvetésüket jócskán mérsékelni lennének kénytelenek, ami egyúttal elbocsátásokkal is járna.

A FOTA-t elvileg a csapatok azért hozták létre, hogy ezen a szervezeten keresztül adjanak hangot egységes véleményüknek az FIA és Bernie Ecclestone elképzeléseivel szemben, az elmúlt időszak történései alaposan gyengítették a pozícióját.

A FOTA csütörtöki rögtönzött megbeszélésén közös célokat állítottak fel az istállók vezetői, és nem is jártak eredménytelenül.

„Előremutató megbeszéléseket folytattunk, amelyek után kijelenthetjük, hogy a csapatok célja, hogy a FOTA égisze alatt tovább folytassák a megkezdett munkát a 2010-es és 2011-es költségcsökkentés érdekében, amely még 2008-ban vette kezdetét.”

„Ugyanakkor aggódunk a Motorsport Világtanács legutóbbi, a 2010-es szabályokra vonatkozó döntései miatt, éppen ezért sürgetnénk a mielőbbi megbeszélést az FIA vezetőivel” – áll a FOTA közleményében.

Erre azonban az előttünk álló barcelonai versenyhétvége során biztosan nem kerülhet sor, mivel Max Mosley, a FIA elnöke nem lesz ott a Spanyol Nagydíj helyszínén, miután fia, Alexander feltehetően kábítószer túladagolás miatt szerdán életét vesztette.

Mindez azt jelenti, hogy a szabályokról legközelebb a jövő hét elején kezdődhet meg a tárgyalás a FOTA és a FIA között.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik