Megvan az idei harmadik győzelem: Jenson Button nyerte a futamot

Vágólapra másolva!
2009.04.26. 15:45
Címkék
A Brawn-istálló pilótája, Jenson Button sikerével zárult a Bahreini Nagydíj, a 2009-es Formula–1-es világbajnokság negyedik futama. Az idei négy versenyből hármat a brit pilóta nyert meg. A második helyen a Red Bull-os Sebastian Vettel, míg a harmadikon a Toyota versenyzője, Jarno Trulli végzett.

A DOBOGÓSOK MONDTÁK

JENSON BUTTON
Kemény verseny volt számunkra. Persze én vezettem a nagy részén, de úgy éreztem, hogy nem volt olyan nagy a különbség köztünk, mint a szezon elején. Hamiltont nagyon nehéz megelőzni és szerencsére sikerült elmennem előtte a verseny elején. Azon az előzésen múlt a győzelmünk, az volt a kulcspillanat. Kezd már kicsit „korosodni” a kocsim, bőven van mit változtatni rajta a Spanyol Nagydíjig.

SEBASTIAN VETTEL
Nagyon jó eredmény számomra a második hely. Ahogy koptak a gumik, egyre jobban csúszott a kocsim, egyre nehezebb előzni. Tudtam, hogy Trullinál több ideig kint tudok majd maradni, ám amikor visszajöttem első alkalommal a boxból, még nem tudtam elé megérkezni. Később a második kiállásom után viszont már szerencsére sikerült beelőznöm őt.

JARNO TRULLI
Csalódott vagyok, mert vártam a győzelmet. Sajnos már az elején elvesztettem az első helyet, mert a motorom a rajtnál egy pillanatra kihagyott, így Glock megelőzött. Szeretném megköszönni a csapatnak, mert kemény munkát végeztek. Versenyképesek voltunk és ez fontos volt.
A BAHREINI NAGYDÍJ KÖRRŐL KÖRRE

A 2009-es szezon negyedik versenye előtt még homokvihartól is lehetett tartani, de az a pilóták szerencséjére elmaradt, és nagyszerű időben rajtolhatott el a mezőny.

Két világbajnok is nagyot rajtolt a KERS segítségével: az ötödik pozícióból induló világbajnoki címvédő Lewis Hamilton az első kanyarban Timo Glock mögött már a második helyen haladt, míg Kimi Räikkönen a tizedik helyét cserélte fel hatodikra.

Az első kör nem telt el baleset nélkül, Robert Kubica és Nakajima Kazuki autójára is új orrkúpot kellett szerelni a második kör elején, majd a következőben Felipe Massának is szervizelnie kellett.

A tervezett boxkiállások sorát a várakozásoknak megfelelően egy Toyota kezdte, méghozzá a szombati időmérőt megnyerő Jarno Trulli.

Mindeközben a Force India-Mercedesszel versenyző Giancarlo Fisichella folyamatosan távolodott Heikki Kovalainentől, és a Nelson Piquet, Mark Webber duóval csatázott a 10–12. helyekért.

A 18. helyről induló Mark Webber hatalmasat küzdve jött fel addigra a 11.-re.

A 14. körben Fernando Alonso vívott nagy csatát a boxkiállása után nehezebb autóval köröző Trullival, kettejük gépe még össze is ért, végül a kétszeres világbajnok gyönyörűen megelőzte az olaszt.

Két kör múlva ismét egy Renault volt főszerepben, ezúttal Nelsinho Piquet mögé érkezett meg a szintén már szervizelő Barrichello, utóbbinak végül csak a 18. körben sikerült előznie.

Egy körrel később megtörtént, ami az idén még nem, egy Ferrari vezetett a versenyben!

Kimi Räikkönen pünkösdi királysága azonban csak két körön át tartott, ekkor a finn világbajnoknak is ki kellett fáradnia üzemanyag-felvételre.

A verseny feléhez közeledve a remek taktikával versenyző Jenson Button vette át a vezetést és szép csendben elkezdett meglépni a mezőnytől.

A második helyért hatalmas csata alakult ki a Trulli, Vettel, Hamilton hármas között, bár a világbajnok csak néhány körig volt részese ennek az üldözőversenynek.

INFOGRAFIKA

Az infografika megtekintéséhez kattintson a képre!
Az infografika megtekintéséhez kattintson a képre!
Ezt végül a Red Bull fiatal német versenyzője nyerte meg, miután elegendő előnyt autózott ki magának azon két pluszkör alatt, amennyivel tovább tudott kinnmaradni Trullinál.

A dobogós sorrend tehát már jóval a leintés előtt kialakult. Az utolsó körökben már inkább azon lehetett izgulni, hogy sikerül-e végre megszereznie a Ferrarinak első pontjait, vagy sem.

Ez végül Räikkönen révén sikerült: a finn Barrichellót követve a hatodik helyen végzett, rajtuk kívül még Glock és Alonso fért be az első nyolcba.

A futam érdekessége, hogy a hatalmas hőség ellenére mindössze egy pilóta, a japán Nakadzsima Kazuki volt kénytelen feladni a versenyt, ám ő is majdnem látta a kockás zászlót, csak néhány körrel a vége előtt döglött be a Williamse.

A BAHREINI NAGYDÍJ KÖRRŐL KÖRRE

BAHREINI NAGYDÍJ

A FUTAM VÉGEREDMÉNYE
1. Button Brawn GP-Mercedes 1.31:48.182
2. Vettel Red Bull-Renault +7.187
3. Trulli Toyota +9.170
4. Hamilton McLaren Mercedes +22.096
5. Barrichello Brawn GP +37.779
6. Räikkonen Ferrari +42.057
7. Glock Toyota +42.880
8. Alonso Renault +52.775
9. Rosberg Williams-Toyota +58.198
10 Piquet Renault +1:05.149
11 Webber Red Bull-Renault +1:07.641
12. Kovalainen McLaren-Mercedes +1:17.824
13. Bourdais Toro Rosso-Ferrari +1:18.805
14. Massa Ferrari +1 kör
15. Fisichella Force India-Mercedes + 1 kör
16. Sutil Force India-Mercedes +1 kör
17. Buemi Toro Rosso-Ferrari +1 kör
18. Kubica BMW Sauber +1 kör
19. Heidfeld BMW Sauber +1 kör

Leggyorsabb kör
Trulli Toyota 1:34.556

Kiesett
Nakajima Williams-Toyota 49


A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA

PILÓTÁK
1. Button 31 pont
2. Barrichello 19
3. Vettel 18
4. Trulli 14.5
5. Glock 12
6. Webber 9.5
7. Hamilton 9
8. Alonso 5
9. Heidfeld 4
10. Kovalainen 4
11. Rosberg 3.5
12. Buemi 3
13. Raikkonen 3
14. Bourdais 1

ISTÁLLÓK
1. Brawn GP 50 pont
2. Red Bull-Renault 27.5
3. Toyota 26.5
4. McLaren-Mercedes 13
5. Renault 5
6. Toro Rosso-Ferrari 4
7. BMW Sauber 4
8. Williams-Toyota 3.5
9. Ferrari 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik