Az FIA döntése bekapcsolta a Ferrari GPS-ét: újratervezés!

Vágólapra másolva!
2009.04.15. 18:30
Címkék
Mint arról beszámoltunk, a Nemzetközi Automobil-szövetség fellebbviteli bizottsága úgy döntött a diffúzorügyben, hogy szabályos a Brawn, a Toyota és a Williams által használt duplafalú fenéklemez. Ez egyben azt is jelenti, hogy azon csapatok, amelyek nem a hármak által alkalmazott megoldású alkatrészt építették be az idei autóikba, igyekezhetnek minél gyorsabban pótolni a hiányosságot. Van csapat, amelynek ez tovább tart, és akad, amelynek talán már a hétvégén meg lesz az új diffúzor.
Az F60-as nem versenyképes
Fotók: Action Images
Az F60-as nem versenyképes
Az F60-as nem versenyképes
Fotók: Action Images
Az F60-as nem versenyképes

Utóbbi tábort gyarapíthatja a Renault, amelynek a hírek szerint már készen áll a diffúzora, és eddig csak azért nem vetették be, mert a szabályokkal ellentétesnek vélték. Így pedig könnyen előfordulhat, hogy Fernando Alonso és Nelsinho Piquet lehet az első, aki olyan autót vezethet majd, amelyben egyszerre található az idény előtt csodaszernek titulált KERS, valamint a Brawn-találmány duplafalú diffúzor.

A Renault-hoz hasonló cipőben jár a BMW is, igaz, ők még nem állnak készen az új fenéklemezzel, viszont korábban már bejelentették, hogy elkezdtek dolgozni rajta. Így vélhetően ők a vetélytársaknál hamarabb alkalmazhatják is.

A Red Bull csapat is hamar ráállt a diffúzor elkészítésére, éppen ezért Adrian Nevey, az istálló főmérnöke nem is utazik el a csapattal a Kínai Nagydíjra e hétvégén. „Ahogy hivatalossá vált az FIA döntése, Adrian azonnal lemondta a sanghaji utat, és közölte, marad a gyárban, hogy az új fenéklemezen dolgozzon – mondta a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko.

Az osztrák licencű csapatnál úgy számolnak, hogy május végén, a Monacói Grand Prix-n mutathatja be a csapat az RB 5-ös módosított változatát.

A Red Bull-lal ellentétben a Ferrari sokkal borúlátóbb, az olaszok úgy vélik, nekik bizony az egész F60-ast újra kell tervezni. Kimi Räikkönen, a csapat legutolsó világbajnoka még a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy „az FIA döntése döntő lesz a vb-címet illetően”, és minden bizonnyal nem tévedett.

Arra azonban valószínűleg ő sem gondolt, hogy a maranellóiak óriási hátrányba kerülnek ezen a téren. Az istálló csapatvezetője, Stefano Domenicali ugyanis a döntés kihirdetése után úgy vélte: „Az F60-ast alapjaitól kell újratervezni, hogy a többi csapat autóival versenyképes és a technikai szabályoknak megfelelő legyen. Ez időt és pénzt vesz igénybe, és hogy mihamarabb végezhessünk, megduplázzuk az erőfeszítéseinket.”

Arról egyelőre nem tudni, hogy mikorra készülhet el az új Ferrari, ám a szaklapok úgy vélik, a Török Nagydíjnál hamarabb nem lehet versenyképes az idén hatvanadik F1-es szezonját futó csapat jubileumi autója.

A regnáló egyéni világbajnok Lewis Hamiltont foglalkoztató McLarennél egyelőre nagy a csend a fenéklemezekkel kapcsolatban, amin nem is kell csodálkoznunk. A wokingiaknak van bőven gondja a „Melbourngate”-tel, ráadásul Ron Dennis csütörtökre sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen állítólag bejelentheti, hogy végleg és teljesen kivonul a száguldó cirkuszból, hogy a McLaren közúti projektjével foglalkozzon.
Domenicali (balra): nem boldog a mai döntéssel
Domenicali (balra): nem boldog a mai döntéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik