Áll a bál az F1-ben: sokallják a szuperlicenc árát a pilóták

Vágólapra másolva!
2009.01.24. 11:01
Címkék
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a tavalyi Formula–1-es idény előtt drasztikusan, csaknem ötszörösére emelte a szuperlicenc kiváltásának árát, hogy így próbálja elejét venni nem megfelelő képességű pilóták szereplésének. Az FIA az idén még többet kérne a versenyzőktől, akik azonban lázadnak, és nem akarnak fizetni.
Drága a jogosítvány...
Fotó: Action Images (archív)
Drága a jogosítvány...
Drága a jogosítvány...
Fotó: Action Images (archív)
Drága a jogosítvány...

A pilóták a drasztikus emelésre válaszlépésként a tavalyi brit verseny előtt még esetleges sztrájkkal is fenyegetőztek, ám az végül elmaradt. Nem úgy az idei, újabb áremelés, amely ugyan most inkább inflációkövető, mint drasztikus, mégsem tetszik a versenyzőknek.

A szuperlicenc ára 10 000 euróról 10 400 euróra emelkedett, ráadásul nőtt az úgynevezett pontpénz is. A pilótáknak minden, tavaly szerzett pont után 2100 eurót kell befizetniük – és akkor a 2720 eurót kóstáló biztosítási díjról még nem is ejtettünk szót.

Mindezeket összeadva oda jutunk, hogy a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton a „gyengébb pilóták kiszűrése céljából” 218 920 eurót, vagyis 62.8 millió forintot köteles fizetni a licencért.

Az egy évvel ezelőtti 500 százalékos áremelés kapcsán akkor a kétszeres világbajnok, Fernando Alonso úgy nyilatkozott, hogy „a probléma nagyon komoly, egyáltalán nem fair az ekkora áremelés egyik pillanatról a másikra”.

Hogy a versenyzőket tömörítő érdekképviseleti szervnek mi az álláspontja a témával kapcsolatban, a szombati Nemzeti Sportból megtudhatják.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik