Hamilton: „Egyszerűen képtelenség szavakba foglalni az örömömet!”

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2008.11.02. 22:36
Címkék
Lewis Hamilton lett minden idők legfiatalabb Formula–1-es világbajnoka, miután az utolsó, Brazil Nagydíjat követően megnyerte a 2008-as versenysorozatot. A futam szavakkal le nem írható izgalmat, elképesztő drámát és sporttörténelmi eredményt hozott.
Lewis Hamilton (spakában) szerelőivel ünnepelt
Fotó: Reuters
Lewis Hamilton (spakában) szerelőivel ünnepelt
Lewis Hamilton (spakában) szerelőivel ünnepelt
Fotó: Reuters
Lewis Hamilton (spakában) szerelőivel ünnepelt

A 2008-as Formula–1-es világbajnokság utolsó futamán, a 36. Brazil Nagydíjon a hazai pályán versenyző Felipe Massa nyert, a brit Lewis Hamilton pedig ötödik helyen végzett. A brit pilóta a versenyen gyűjtött négy pontjának hála egy ponttal megelőzte 97 pontot gyűjtő brazil riválisát a pontversenyben.

GALÉRIA

AZ UTOLSÓ FUTAM KÉPEKBEN – KATTINTSON A KÉPRE!
AZ UTOLSÓ FUTAM KÉPEKBEN – KATTINTSON A KÉPRE!
Röviden ennyi, azonban aki látta, soha nem fogja feledni, hogyan lett bajnok a 23 éves stevenage-i illetőségű brit pilóta. „Egyszerűen képtelenség, hogy szavakkal elmondjam” – mondta Hamilton a futam utáni első nyilatkozatában. Valóban nehéz leírni.

A sportág első színesbőrű versenyzője – és immár világbajnoka – az egész futam során borotvaélen táncolt, hiszen míg Felipe Massa az élen autózva gyakorolt rá nyomást, ő hol az ötödik, hol a hatodik helyen haladva tartotta a legmagasabb szinten az izgalmakat.

„Először azt gondoltam, hogy megcsináltam. Megcsináltam? És amikor megmondták, akkor óriási örömöt éreztem!” – mondta Hamilton. Nem véletlenül volt nehéz elhinnie. Hiszen miután a rajt után másodszor, a futam hajrájában is elkezdett esni az eső, a német Sebastian Vettel két körrel a vége előtt megelőzte őt, és ezzel a McLaren versenyzője visszacsúszott a hatodik helyre, ami kevés volt a boldogsághoz, mert Felipe Massa megelőzte volna őt több futamgyőzelmének köszönhetően.

FUTAMRÓL FUTAMRA 2008

Massa megnyerte a futamot, és néhány Ferrari-szerelő már ölelkezett örömében, amikor Timo Glock a vizes pályán nem bírta tovább tartani Hamiltont, aki két kanyarral a futam vége előtt visszavette az ötödik helyet, és ezzel megnyerte a világbajnoki címet!

„Az egész családom itt van, így édesapám is. Hosszú volt az út idáig, és rengeteg támogatást kaptam az otthoni emberektől. A csapat fantasztikus munkát végzett egész évben, és minden jól sült el, amit csináltunk. Beleborzongok, ha belegondolok, hogy mennyien részesei voltak ennek a sikernek.”

A FORMULA–1 EDDIGI VILÁGBAJNOKAI

„Mielőtt esni kezdett az eső, elég kényelmes helyzetben voltam” – tért át a futam ecsetelésére a britek első számú kedvence. A gumik kicsit dobáltak, de arra ügyeltem, hogy növeljem a tempót, és képes voltam pályán tartani az autót, és ez a lényeg.”

Aztán esni kezdett, és nem akartam több kockázatot. Amikor Vettel elmentem mellettem, és mondták, hogy előtte kell végeznem, nem hittem el. Aztán az utolsó kanyarban sikerült elmennem Glock mellett, és erre csak azt mondhatom, hogy csoda. Csak köszönetet mondhatok Istennek! Ez egy álom!” – mondta Hamilton.

Hihetetlen izgalom, dráma, elképesztő sportteljesítmények, és sporttörténelem néhány percbe sűrítve. Az ilyen versenyeken a vesztesek is hősökké avanzsálnak, bár Felipe Massát ez most aligha vigasztalja. „Sajnos, lemaradtunk egy ponttal, ám erről szól az autóversenyzés" – mondta a verseny után a futam győztese. Büszkének kell lennünk a versenyzésünkre és az egész idényünkre.”

„Ez egy újabb olyan nap volt az életünkben, amiből rengeteget lehet tanulni, ám jelenleg még a szomorúság az úr” – mondta a csalódott futamgyőztes.

AZ INTERLAGOSI HAJRÁ



A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE

PILÓTÁK
1. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 98
2. Felipe Massa Ferrari 97
3. Kimi Räikkönen Ferrari 75
4. Robert Kubica BMW 75
5. Fernando Alonso Renault 61
6. Nick Heidfeld BMW 60
7. Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes 53
8. Sebastian Vettel Toro Rosso-Ferrari 35
9. Jarno Trulli Toyota 31
10. Timo Glock Toyota 25
11. Mark Webber Red Bull-Renault 21
12. Nelsinho Piquet Renault 19
13. Nico Rosberg Williams-Toyota 17
14. Rubens Barrichello Honda 11
15. Nakadzsima Kazuki Williams-Toyota 9
16. David Coulthard Red Bull-Renault 8
17. Sébastien Bourdais Toro Rosso-Ferrari 4
18. Jenson Button Honda 3
19. Giancarlo Fisichella Force India 0
20. Adrian Sutil Force India 0
21. Szato Takuma Super Aguri 0
22. Anthony Davidson Super Aguri 0

KONSTRUKTŐRÖK
1. Ferrari 172
2. McLaren-Mercedes 151
3. BMW Sauber 135
4. Renault 80
5. Toyota 56
6. Toro Rosso-Ferrari 39
7. Red Bull-Renault 29
8. Williams-Toyota 26
9. Honda 14
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik