Ismételten kettős Ferrari-siker: Bahrein után Barcelonában is duplázás

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2008.04.27. 15:44
Kimi Räikkönen nyerte a spanyol nagydíjat Barcelonában. A finn pilóta rajt-cél győzelmet aratott, hiba nélkül végigautózva a futamot. Felipe Massa jól rajtolt, ez a második helyre volt elég. Heikki Kovalainen komoly balesetet szenvedet, míg Fernando Alonso autója „elfüstölt”, így Lewis Hamiltoné lett a harmadik hely a dobogón.
Kimi Räikkönen ismét futamgyőzelmet ünnepelhetett
Fotó: Reuters
Kimi Räikkönen ismét futamgyőzelmet ünnepelhetett
Kimi Räikkönen ismét futamgyőzelmet ünnepelhetett
Fotó: Reuters
Kimi Räikkönen ismét futamgyőzelmet ünnepelhetett

Már a felvezető kör is nem várt izgalmakat hozott. Fernando Alonso gumimelegítés közben túlrántotta a kormányt, és épphogy elkerülte az ütközést a fallal.

A rajtot a két Ferrari jól kapta el, Kimi Räikkönen maradt az élen, Felipe Massa megelőzte Alonsót, és feljött a második helyre. Sebastian Vettel és Adrian Sutil ütközése miatt már az első kör végén bejött a biztonsági autó. Mielőtt a safety car kiment, Alonso lelassított, csak arra koncentrált, hogy Lewis Hamiltont maga mögött tudja, így a két Ferrari simán elhúzott.

A 16. körig szinte semmi nem történt, ekkor – a várakozásoknak megfelelően – Alonso kezdte meg a kiállások sorát. Azonban hamarosan, három körrel később követte őt Massa, majd Räikkönen is. Hamilton és Kubica egy kört haladtak együtt az élen, majd ők is kijöttek.

Így a figyelem Heikki Kovalainenre terelődött, aki ráijesztett a rajongókra. Az egyik kanyarban Mercedesének bal első kereke durrdefektet kapott, így megállás nélkül (körülbelül 230 km/h-s sebességgel) száguldott a gumifalba. A brutális ütközés mindenkit megijesztett, mert Kovalainent percekig nem tudták kiszabadítani az autóból.

A biztonsági autó mellett az orvosi stáb is a pályára érkezett, és óriási volt a megkönnyebbülés, amikor a finn pilótát hordágyra tették, és integetve jelezte, hogy a körülményekhez képest jól van.

A biztonsági autó pályára érkezése után Nick Heidfeld kihajtott a boxba, amit szabálytalannak minősítettek, ezért 10 mp-es büntetést kapott a német pilóta. Barrichellónak a légterelőjét cserélték le, ám mivel a rögzítés nem sikerült, ezért még egyszer ki kellett mennie.

A verseny folytatódása után a két Ferrari haladt az élen, Hamilton és Kubica mögöttük, majd Alonso. A spanyol futama azonban csak a futam feléig tartott, ekkor Alonso autója kifüstölt, így nem tudta befejezni a hazai futamot.

Tizenegy körrel a futam vége előtt David Coulthard defektje adott okot az izgalomra, majd Heidfeld előzésében gyönyörködhettek a nézők, a kárvallott Fisichella bánatára.

Räikkönen 2,7 mp-cel haladt Massa előtt, és a különbség nem nagyon változott. Az utolsó körökben Massa és Hamilton is faragott a hátrányon, de a világbajnok elsősége nem forgott veszélyben, és Malajzia után második sikerét aratta.

38. SPANYOL NAGYDÍJ

A VÉGEREDMÉNY
1. Räikkönen Ferrari
2. Massa Ferrari + 3.2
3. Hamilton McLaren + 4.1
4. Kubica BMW + 5.6
5. Webber Red Bull + 35.9
6. Button Honda + 53.0
7. Nakajima Williams + 58.2
8. Trulli Toyota + 59.4
9. Heidfeld BMW + 63.0
10. Fisichella Force India + 1 kör
11. Glock Toyota + 1 kör
12. Colulthard Red Bull + 1 kör
13. Szato Super Aguri + 1 kör

NEM FEJEZTÉK BE A FUTAMOT
Rosberg Willams 41. körben esett ki
Alonso Renault 34.
Barrichello Honda 34.
Kovalainen McLaren 22.
Davidson Super Aguri 9.
Bourdais STR-Ferrari 8.
Piquet Renault 7.
Sutil Force India 1.
Vettel STR-Ferrari 1.


A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA

PILÓTÁK
1. Räikkönen 29 pont
2. Hamilton 20
3. Kubica 19
4. Massa 18
5. Heidfeld 16
6. Kovalainen 14
7. Trulli 9
8. Webber 8
9. Rosberg 7
10. Alonso 6
11. Nakajima 5
12. Button 3
13. Bourdais 2
KONSTRUKTŐRÖK
1. Ferrari 47
2. BMW 35
3. McLaren 34
4. Williams 12
5. Toyota 9
6. Red Bull 8
7. Renault 6
8. Honda 3
9. STR-Ferrari 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik