A McLaren nem adta fel a harcot, küzd Hamilton világbajnoki címéért

Vágólapra másolva!
2007.11.15. 15:16
A McLaren-Mercedestől érkezett hivatalos nyilatkozatok ellenére a csapat által megbízott ügyvéd, Ian Mill azért küzd, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség motorsport Világtanácsa változtassa meg a Brazil Nagydíj végeredményével kapcsolatos döntést, és annak alapján hirdesse ki: Lewis Hamilton nyerte az 58. Formula-1-es világbajnokságot. Az autosport.com által közölt nyilatkozatot szerint ki kell zárni a Williams és a BMW három versenyzőjét, ha a két csapat megszegte a szabályokat.
A McLaren "elhomályosítaná" Kimi Räikkönen világbajnoki címét
Reuters
A McLaren "elhomályosítaná" Kimi Räikkönen világbajnoki címét
A McLaren "elhomályosítaná" Kimi Räikkönen világbajnoki címét
Reuters
A McLaren "elhomályosítaná" Kimi Räikkönen világbajnoki címét

Martin Whitmarsh, a wokingiak ügyvezetője szerdán még azt mondta, nem a világbajnoki címért, hanem a szabályok tisztázásért küzdenek a londoni meghallgatáson. Ian Mill azonban azt az álláspontot képviseli, hogy szükség esetén az FIA-nak a vonatkozó sportági törvények alapján kell döntenie, ezen nem változtathat az a tény, hogy a világbajnoki cím sorsa forog kockán.

„Ha a csapatok vétettek a szabályok ellen, akkor azzal befolyásolták a futam eredményét. Attól tartok, hogy a szankció csakis a kizárás lehet” – jelentette ki a McLaren jogi képviselője.

Ian Mill hozzátette, hogy az amerikai John Cassidy, a görög Vaszilisz Kusszisz, a portugál José Macedo e Cunha és a cseh Ján Stovicek független testületet alkot, döntésénél ezért sem veheti figyelembe, hogy a futam eredménye mellett a világbajnokság sorrendje is módosulhat.

„Kezeljék ugyanúgy a kérdést, mintha bármelyik másik csapatról lenne szó. Korábban a kizárás után új sorrendet állapítottak meg. Azt kérem, hogy most úgy cselekedjenek, mintha normális esetről lenne szó” – idézte az internetes szaklap az ügyvédet.

Ian Mill ezzel utalt arra, hogy korábban többen is azt mondták, nem a három „vétkes” kizárása után még nem biztos, hogy Hamilton előreléphet a világbajnoki címet érő negyedik helyre.

A wokingi csapat beadványának oka, hogy a Williams-Toyota és a BMW-Sauber autóiban az üzemanyag hőmérséklete alacsonyabb volt a megengedettnél. A versenyfelügyelői testület nem zárta ki a két istállót Interlagosban, mert nem lehetett biztonsággal megállapítani, hogy a kocsikban a megengedett 10 foknál hidegebb volt a benzin a levegő hőmérsékleténél.

Érdekesség, hogy Ian Mill Londonban szót emelt az ellen, hogy esetleg csak a csapatok büntetnék. A hírhedt kémügy kapcsán csak a McLarent sújtották, igaz az ügyvéd szerint „vádalkut” kötött az FIA a wokingiak versenyzőivel.

„Lehet, hogy a pilóta ártatlan, de mégis előnyhöz jutott a szabálytalan autóval. Ha kizárják a csapatot, akkor a versenyzőket is meg kell fosztani a pontjaiktól. A mi esetünkben azonban az FIA azt ígérte, ha segítenek a pilótáink az ügy tisztázásában, akkor nem esik bántódásuk” – szögezte le a jogász.

Az autosport.com úgy tudja, hogy a benzinügyben hozott döntést pénteken hozzák nyilvánosságra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik