Ekl: szenvedélyes futballt ígér a Puskás Akadémia ellenfele

BORSOS LÁSZLÓ (Turku)BORSOS LÁSZLÓ (Turku)
Vágólapra másolva!
2021.07.07. 19:23
null
A Puskás Akadémia játékosainak edzése Turkuban (Fotók: Borsos László)
A nyugalom „szigetére” vetette a sors a Puskás Akadémiát, az együttes ugyanis a Finnország délnyugati tengerpartján fekvő, 186 ezer lakosú Turkuban játssza le csütörtökön az első mérkőzését a labdarúgó Európa-konferencialiga első selejtezőkörében.

 

Az Aura folyó torkolatánál található, 13. században alapított városban szokatlan módon napok óta 25-28 Celsius-fok a hőmérséklet, a nap hétágra süt, és úgy tűnik, itt az életet nem zavarta meg semmi. A maszkhasználat Finnországban nem kötelező, ám javallott, de csak ritkán látni olyan embert, aki száját, orrát eltakarja. A belvárosban sétálgató helyiek viselkedésén érezni lehet valami különös nyugodtságot, mintha mindenki felszabadultan élvezné a nyarat.

Noha az ország, és így a város első számú sportága a jégkorong, azért a futball is érdekli a helyieket. A folyóparton található temérdek kocsma közül az van tele, amelyik kivetítőn adja az Európa-bajnoki mérkőzéseket, a többi vendéglátó egységben csak elvétve ücsörögnek vendégek. Az Inter Turku edzését is bárki megnézhette: mindenféle regisztráció vagy telefonos egyeztetés nélkül figyelhettük néhányan a csapat szerdai edzését – ez hazánkban, s Európa zajosabb felén nehezen elképzelhető.

Tréningezik az ellenfél is
Tréningezik az ellenfél is

 

A jó hangulatú tréningen a játékosok az összes feladatot labdával végezték, labdatartást, támadásbefejezést, átlövéseket, beadásokat és tizenegyeseket gyakorolt a José Riveiro edzette társaság. A sajtóélményt tetézte, hogy a 43 éves spanyol szakvezető lapunknak készségesen nyilatkozott:

„Bár nehéz időszakon vagyunk túl, júniusban sokszor tizenkét-tizenhárom mezőnyjátékossal készültünk és a kispadunk is rövid, ebben a sorozatban sem lesz gond a motivációval. A labdarúgóim tisztában vannak azzal, hogy a kupaporondon felhívhatják magukra a figyelmet. Az Európa-konferencialigában nem fogalmaztunk meg különösebb célt, csupán méltóképpen szeretnénk képviselni a finn labdarúgást. Szenvedélyes futballt ígérhetek, a stílusunkat kidomborítva szeretnénk játszani. Hazai pályán különösen fontos a jó teljesítmény, úgyhogy nem lehetünk mellékszereplők. Tudjuk, az ellenfelünk erős, tiszteljük a Puskás Akadémiát és a remek labdarúgóit, de próbára szeretnénk tenni a rivális képességeit. Elemeztük a magyar bajnoki ezüstérmes futballját, sok információnk van, felkészülten várjuk a párharcot. A magyar futballról egyébként is szerezhettem benyomásokat, tavaly a Budapest Honvéd ellen küzdhettünk az Európa-liga selejtezőjében – hatalmas balszerencsével estünk ki. Ha a két csapat UEFA-együtthatóját, a keretének becsült értékét vagy a költségvetését hasonlítjuk össze, kikristályosodik, hogy a Puskás Akadémia az egyértelmű esélyes, de arról mindenkit biztosíthatok, hogy Turkuban nem lesz gyerekjáték legyőzni minket!”

 

Márpedig ezzel a szándékkal érkeztek a felcsútiak Finnországba. A csapat Turkuban landolt, délután fél háromra érkezett meg belvárosi szálláshelyére. Programjában ebédelés, majd csendes pihenő szerepelt, kora este azonban már a munkáé volt a főszerep, Nagy Zsolték tesztelhették a csaknem 9400 fő befogadására alkalmas Veritas Stadion remek állapotú gyepszőnyegét. Az edzés előtt Hornyák Zsolt hivatalos sajtótájékoztatón beszélt a mérkőzéssel kapcsolatos várakozásairól – amelyen kizárólag lapunk volt jelen.

„Nem tipikus skandináv stílusban futballozó csapat vár ránk, spanyol edzője miatt is kreatívabb a játéka. Hazai pályán négy-, idegenben ötvédős rendszert alkalmaznak, úgy érzem, felkészültünk. Lendületesen futballozó ellenfél vár ránk, amely gyorsan lendül át védekezésből támadásba, s jó a csapatszelleme. Nem szabad lebecsülnünk a Turkut, a lehető legerősebb ellenfelet kaptuk. Ha a hozzáállásunk százszázalékos lesz, akkor jó eredményt érhetünk el. Arra törekszünk, hogy hatástalanítsuk a támadójátékukat, egyúttal meglepjük őket a gyorsaságunkkal. Az új szerzemények közül Patrizio Stronati kezdhet, Libor Kozák a visszavágóra lehet százszázalékos, míg Jakov Puljic a második félidőben szállhat be. Meg kell dicsérnem a társaságot, a játékosok jól dolgoztak az öt és fél hetes nyári felkészülés során, de azért mindig van hová javulni. Bízom benne, hogy a visszavágót már jó helyzetből várhatjuk.”

A mérkőzés helyszíne
A mérkőzés helyszíne

 

A Puskás Akadémia játékosai csütörtök délelőtt átmozgató edzésen vesznek részt, majd kora este élesben mutathatják meg, mire képes a nemzetközi porondon.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉS

Csütörtök, 17.30: Inter Turku (finn)–PUSKÁS AKADÉMIA (magyar) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik