Kettős győzelemmel jutott tovább az Újpest (Fotó: Réti Zsolt/Újpest FC)

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
FC Vaduz (liechtensteini)–Újpest FC 1–3
(Dobras 7., ill. Tallo 29. – 11-esből, Beridze 47., Onovo 85.)
Továbbjutott: az Újpest, kettős győzelemmel, 5–2-es összesítéssel

A MÉRKŐZÉSRŐL SZÓLÓ PERCRŐL PERCRE ÍRÓDÓ TUDÓSÍTÁSUNK ITT OLVASHATÓ!

Mintha az égiek is kegyükbe fogadták volna az Európa-konferencialiga 2. selejtezőkörének visszavágójára készülő vaduzi és újpesti futballistákat Liechtensteinben, a szerdai lehűlést és esőzést ugyanis csütörtökre verőfényes napsütés váltotta fel. Mivel a hőmérséklet így sem emelkedett 24 fok fölé, futballra kiválóan alkalmas időben rendezték meg a találkozót, a pálya állapota pedig biztossá tette, hogy a körülményekre egyik csapatnak se lehessen semmilyen kifogása.

Az újpestiek persze nem azért utaztak csaknem 900 kilométert Budapestről, hogy kifogásokat keressenek, sokkal inkább a győzelem és a továbbjutás motiválta őket. A keret tagjai a délelőttöt regenerációs gyakorlatokkal töltötték egy szállásuk közelében lévő edzőpályán, dél körül kényelmesen megebédeltek, délután így kipihenten és felfrissülve érkeztek a találkozónak helyt adó Sportpark Eschen-Maurenbe, hogy kiüssék az egyetlen versenyben lévő liechtensteini csapatot a 2021–2022-es európai kupaküzdelmekből. A helyiek vendégszeretetére mindezek ellenére nem lehetett panasz. A csapatok lelátón helyet foglaló segítői és vendégei számára folyamatosan kínálták a nassolnivalót, hideg citromos vizet és világos sört, utóbbival sokan megalapozták a hangulatukat a mérkőzés kezdetére.

A kispadokhoz közvetlenül a csapatok kivonulása előtt Michael Oenning, az Újpest vezetőedzője érkezett először, kissé idegesnek tűnt, ahogy fel-alá sétált. A kezdőcsapaton a múlt héthez képest nem változtatott, nem úgy, mint Mario Frick, aki különösen a Vaduz támadósorán frissített. Dejan Djokic helyén Manuel Sutter kezdett, Cédric Gasser-t a bombaformában lévő, legutóbbi két tétmérkőzésén három gólt szerző Tunahan Cicek váltotta. A változtatás működött, a liechtensteini csapat sokkal lendületesebben kezdett. Három perc sem telt el, amikor a török származású svájci támadó centikkel tévesztette el tizenhét méterről a bal alsó sarkot, és kisvártatva jött a hideg zuhany: szép szögletkombinációt követően Kristijan Dobras bombázta a labdát Filip Pajovic kapujába. A helyzet könnyen lehetett volna rosszabb, ha Vincent Onovo tizenhatoson belüli szabálytalanságáért az osztrák játékvezető befújja a jogosnak tűnő tizenegyest, ennek elmaradásával azonban az Újpest a huszonötödik perc környékére magához tért, és Branko Pauljevics Linus Obexer mellett ügyesen kiharcolt büntetőjét Junior Tallo gólra váltotta. A lila-fehérek mezőnyfölényéről ezt követően sem igazán lehetett beszélni, de kiegyenlítettebbé tették a mérkőzést, a labdát egyre jobban meg tudták tartani, és a védekezésük is kezdett összeállni (1–1).

A második félidőre mintha teljesen más Újpest érkezett volna a pályára. Alig kezdődött el a mérkőzés, amikor Giorgi Beridze gyönyörű mozdulatsor végén a kapu bal oldalába lőtte a labdát, hatalmas boldogságot szerezve a találkozót a kerítésen kívülről néző maroknyi magyar szurkolónak. A csapat egyre jobban futballozott, és Stieber Zoltán a hatvanadik percre eldönthette volna a továbbjutás kérdését, ha ziccerénél Benjamin Büchel nem zárja jól a szöget és véd. A folytatásban így sem kellett túlzottan izgulni, a vaduzi játékosok nem igazán tudtak veszélyes támadásokat vezetni, érezhetően elfáradtak. A hajrában Onovo gyönyörű emelése a jobb felső sarokba már csak hab volt a tortán.

Amilyen nehéznek indult, végül olyan magabiztosan, kettős győzelemmel jutott tovább Michael Oenning együttese, és önbizalommal telve készülhet a következő napokban az OTP Bank Liga első fordulójára – vasárnap hazai pályán a Puskás Akadémia ellen. 1–3

Az Újpest következő ellenfele a svájci Basel lesz.

A MÉRKŐZÉSRŐL SZÓLÓ PERCRŐL PERCRE ÍRÓDÓ TUDÓSÍTÁSUNK ITT OLVASHATÓ!

MICHAEL OENNING ÉRTÉKELÉSE ITT!