Falcao és az Atlético Madrid az Európa-liga ura

Vágólapra másolva!
2012.05.09. 20:16
null
Ezért a trófeáért játszottak a csapatok (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Atlético Madrid 2010-et követően az idén is megnyerte a labdarúgó Európa-ligát, miután a döntőben Radamel Falcao két, illetve Diego egy góljával 3–0-ra legyőzte az Athletic Bilbaót.

 

Az Atlético Madrid kezdőjében egy olyan játékos sem volt, aki a 2010-es, Fulham elleni El-döntőben kezdett, az elején mégis a fővárosiak mozogtak „otthonosabban”, a baszkok kicsit idegesen kezdtek, többször is eladták a labdát.

Az első nagyobb Atlético-helyzetet még megúszták, ám a 7. percben már a kapujukba került a labda. Ki más, Falcao volt az „elkövető”, aki a tizenhatoson belül csinált egy cselt védőjével szemben, majd jobbról, mintegy 12 méterről ballal a hosszú felső sarokba csavart. 1–0

Falcao első lövése igencsak pontos volt (Fotó: Reuters)
Falcao első lövése igencsak pontos volt (Fotó: Reuters)

A kolumbiai csatárnak ez volt a 11. gólja az Európa-liga mostani kiírásában. Amióta egy mérkőzésen dől el a finálé (1998), azóta ő a második játékos a sorozatban, aki két egymást követő döntőben is eredményes tudott lenni. Ez a bravúr Frédéric Kanouténak sikerült a Sevilla színeiben (2006, 2007).

A Bilbao a kapott gól után magához tért, többször is eljutott az ellenfél kapujáig, a 19. percben pedig Fernando Llorentének csak kicsivel kellett volna jobban eltalálnia a labdát egy jobb oldali beadás után, hogy kiegyenlítsen.

A 26. percben Falcao próbálta megtörni az Athletic lendületét, mégpedig Ander Iturraspe letalpalásával, amiért sárga lapot kapott. Nyolc perc múlva ismét ő volt a főszereplő, de ekkor már nemcsak Iturraspének okozott fájdalmat, hanem valamennyi bilbaói játékosnak és szurkolónak is. Amorebieta a saját tizenhatosa előtt veszített labdát, Arda Turan balról középre passzolt, ahol Falcao egy higgadt és legalább annyira pimasz csellel még tisztább helyzetbe hozta magát, majd ballal, félmagasan a kapu jobb oldalába lőtt. A tavalyi Európa-liga-finálét a Porto javára eldöntő csatár a 29. El-meccsén a 29. gólját szerezte… 2–0

Atlético-játékosok a mennyekben – az ünneplő Falcao a földön a második gólja után (Fotó: Reuters)
Atlético-játékosok a mennyekben – az ünneplő Falcao a földön a második gólja után (Fotó: Reuters)

 

A szünetig hátralévő időben még egy kevésbé jól sikerült Falcao-, illetve Óscar de Marcos-próbálkozást jegyezhettünk fel, az első játékrész után az Atlético tűnt befutónak.

A félidőben kettőt cserélő Bilbaónak fontos lett volna a jó kezdés, és néhány másodperccel a játék újraindulása után meg is volt a lehetősége a szépítésre, de Iker Muniain beadása után Miranda szögletre tudott tisztázni.

A bilbaói San Mamés Stadionban nem volt felhőtlen a hangulat (Fotó: Reuters)
A bilbaói San Mamés Stadionban nem volt felhőtlen a hangulat (Fotó: Reuters)

 

Ment előre becsülettel az ezúttal zöld mezben játszó Athletic, ám az Atlético védelme jól állta a sarat, és Thibaut Courtois sem hibázott, bár az 59. percben majdnem benézte Inigo Pérez távoli szabadrúgását.

Bielsa a csapata eredménytelenségét látva a 63. percben kihasználta harmadik cserelehetőségét is, Gaizka Toquero váltotta Ander Herrerát.

AZ EL GÓLLÖVŐLISTÁJÁNAK VÉGEREDMÉNYE, 2011–2012
játékos klub gól
1. Radamel Falcao (kolumbiai) Atlético Madrid 12
2. Klaas-Jan Huntelaar (holland) Schalke 10
3. Adrián López (spanyol) Atlético Madrid 8
4. Matías Suárez (argentin) Anderlecht 7
Fernando Llorente (spanyol) Athletic Bilbao 7
6. Dmitrij Szicsov (orosz) Lokomotiv Moszkva 6
Ricky van Wolfswinkel (holland) Sporting CP 6

A baszkok az utolsó húsz percben szinte letáboroztak a Madrid térfelén, de hiába alakítottak ki több helyzetet is, nem tudtak faragni hátrányukon. Az volt az ember érzése, hogy ha reggelig játszanak, akkor sem képesek mattolni Courtois-t. A 79. percben már verve volt az Atlético-védelem, Toquero közeli lövése viszont elakadt az elé vetődő belga kapus lábában. Az ellentámadásnál Falcao vihette volna döntésre a dolgokat, szépen meg is csinálta magának a helyzetet, de ezúttal csak kapufáig jutott.

A meccset így nem ő, hanem egy másik dél-amerikai kiválóság, Diego zárta le, miután a 85. percben szép egyéni akció végén kilőtte a bal alsó sarkot. 3–0

Iker Muniainnál már ekkor eltört a mécses, tudta, hogy nincs visszaút a számukra. Az Atlético Madrid sorozatban 12. mérkőzését nyerte meg a második számú európai kupában, amelyben 2010 után másodszor ért révbe, teljesen jogosan.

A diadalittas győztesek (Fotó: Reuters)
A diadalittas győztesek (Fotó: Reuters)
EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ
Atlético Madrid (spanyol)Athletic Bilbao (spanyol) 3–0 (2–0)
Bukarest, Nemzeti Stadion, 52.500 néző. V: Stark (Salver, Pickel – németek)
Atlético Madrid: Courtois – Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luis – Mario Suárez, Gabi Diego (Koke, 90.), Adrián López (Sálvio, 88.), Arda Turan (Álvaro Domínguez, 90.) – Falcao. Edző: Diego Simeone
Athletic Bilbao: Iraizoz – Iraola, Javi Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe (Ibai Gómez, a szünetben) Herrera (Toquero, 63.), Iturraspe (Ínigo Pérez, a szünetben), De MarcosSusaeta, F. Llorente, Muniain. Edző: Marcelo Bielsa
Gólszerző: Falcao (7., 34.), Diego (84.)

 

A szurkolók között baráti a viszony (Fotó: MTI)
A szurkolók között baráti a viszony (Fotó: MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik