Jobb volt a Ferencváros, megérdemelten győzte le a Nice-t az El-ben

Vágólapra másolva!
2024.10.24. 20:45
Győzelemnek örülhetett a Ferencváros a Nice ellen (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó Európa-liga alapszakaszának 3. fordulójában a Ferencváros a francia Nice csapatát fogadta. A zöld-fehérek az első félidőben Cissé fejese után egy öngóllal szerezték meg a vezetést. A második félidőben a franciák rohamoztak az egyenlítésért, de a nagyobb helyzetek ekkor is a zöld-fehérek előtt adódtak. Az 1–0-s győzelmet arató Ferencváros Rosario kiállítása után emberelőnyben fejezte be a találkozót.

 

EURÓPA-LIGA, ALAPSZAKASZ
3. FORDULÓ
FERENCVÁROSI TC–NICE (francia) 1–0 (1–0)
Budapest, Groupama Aréna, 18 371 néző. Vezette: Taszosz Szidiropulosz (Polikronisz Kosztarasz, Lazarosz Dimitriadisz) – görögök
FTC: Dibusz – Makreckis, Gartenmann, I. Cissé, Civic (Ben Romdan, 74.) – Abu Fani (Botka, 90+6.), Rommens – A. Traoré, Kady (Maiga, 73.), Zachariassen (C. Ramírez, 74.) – Varga B. (Saldanha, 80.). Vezetőedző: Pascal Janes
NICE: Bulka – A. Mendy (Buanani, 74.), Bombito, Abdelmonem – J. Clauss, Buadui, Rosario, Louchet (Abdi, 64.) – S. Diop (Boga, a szünetben), Laborde (Moukoko, 64.), Guessand (Cho, 64.). Vezetőedző: Franck Haise
Gólszerző: Bombito (15. – öngól)
Kiállítva: Rosario (84.)

A mérkőzés online, szöveges tudósítása itt olvasható!

A francia szurkolókkal vigyázni kell, különösen igaz ez a nizzai ultrákra. Nem mennek a szomszédba némi zsiványságért, és miután a csütörtök esti összecsapásra több százan érkeztek a magyar fővárosba, a rendőrség is biztosra ment. Több mint ötven rendőrautó, közel nyolcvan páncélos rohamrendőr, s fémkordonok zárták el a vendégszektor irányába vezető utat.

Az arénában (természetesen) a Fradi-tábor volt a hangosabb!

Ment is előre a Ferencváros, a találkozó elején veszélyesebb, határozottabb volt a magyar bajnok, és az első két lehetőség is előtte adódott. Érezhető volt, a játékosok nemcsak mondták, mennyire fontos a Nice elleni kilencven perc, hanem komolyan is gondolták. Jobbról Adama Traoré, balról Kristoffer Zachariassen támadott tükörszélsőként, középen Varga Barnabás várta az érkező labdákat, mögötte pedig a legutóbbi két bajnoki mérkőzésén – Pakson és a Fehérvár ellen is – betaláló Kady Borges próbált utat törni a franciák kapujának irányába. A Fradi nagy hangsúlyt fektetett az elmúlt napokban a szögletek és oldalról érkező beadások gyakorlására, a szakmai stáb tudta, hol sebezhető a nizzai együttes: a rögzített helyzetekből belőtt labdákkal lehet zavarba hozni a védelmet.

S lám, megérte a sok gyakorlás!

Negyedóra elteltével megszerezte a vezetést a Ferencváros, és miből másból, mint oldalról érkező szabadrúgást követően. A bal oldalról belőtt labdára Ibrahim Cissé érkezett a legjobb ütemben, és bár némi szerencse is kellett a találathoz (a fejes előbb egy védőn irányt változtatva csapódott a kapufára, majd onnan a kapus lábáról került a kapuba), a lényeg az volt, hogy nemcsak jobban kezdett a Fradi, hanem a gól is összejött. A zöld-fehérek francia védője kezeit felemelve az égieknek is megköszönte a találatot, és bár a találatot az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végül Moïse Bombito öngóljának könyvelte el, Ibrahim Cissének biztosan szép emlék marad a nizzaiak elleni vezető gól…

Ugyanakkor hátul sem unatkozott a hátvéd, a Nice a kapott gólt követően próbálta feljebb tolni védekezését, és keményebben beleállni az ütközésekbe. A legrosszabbul Sofiane Diop járt, akinek úgy felszakadt a fejbőre, hogy percekig kellett ápolni. A pályán a sebet ellátó Zacher Gábor, magyar főorvos hiába mutatta, hogy a bőrön lévő repedés több mint öt centiméter, a francia csapat egészségügyi stábja méretes turbánt kötött a támadó fejére, majd miután az pillanatok alatt átvérzett, egy fekete úszósapkaszerű fejkötőt is húztak rá, és visszaküldték a pályára.

 

Cissé (jobbra) fejese után született meg a Ferencváros találata (Fotó: Szabó Miklós)

Jó iramú, jó színvonalú volt a mérkőzés, mindkét csapat keményen harcolt, minden labdáért meg kellett küzdeni, és az átvételek után nem volt idő dédelgetni, gondolkodni, az ellenfél rögtön ott termett. Pascal Jansen vezetőedző alighanem erre érti, hogy a magyar bajnokság, és az európai meccsek színvonalát nem lehet, és nem is érdemes összehasonlítani – a kettő ég és föld. A szünet előtti percekben mindkét együttesnek volt még helyzete, Dibusz Dénesnek is bravúrt kellett bemutatnia, de a másik oldalon Marcin Bulka sem unatkozott, Varga Barnabás lövésénél nyújtózkodhatott, hogy a labda ne a jobb alsóban kössön ki, sőt az egyik kontratámadás végén Kady Borges és Mohammed Abu Fani vezette egy védőre a labdát, utóbbi lövéssel fejezte be az akciót, ám a franciák kapusa ismét óriásit védett, nem sok kellett az előny megduplázásához.

Nem akármilyen bravúr lett volna, ha az FTC kétgólos vezetéssel vonul be a szünetre a francia bajnokság nyolcadik helyezettje ellen, ráadásul az addigi produkció alapján egyértelmű volt, nem verhetetlen a Nice. Az első félidő végül a sok sérülés, földön maradó futballista miatt nem negyvenöt, hanem ötvenegy percig tartott, jól jött a szünet a Ferencvárosnak. Lehetett rendezni a sorokat, felhívni a hibákra a figyelmet, és látva a lelkes, agresszív, agilis futballt és az egygólos előnyt, a Fradi játékosai hangos üdvrivalgás közepette mehettek pihenni. A statisztikák azt mutatták, hogy a fejpárbajokat és a párharcokat nagyobb százalékban nyerték meg a vendégek – de a gólt a Ferencváros szerezte!

A fordulás után lezárhatta volna a mérkőzést a Ferencváros!

 

Noha a Nice-nek is akadtak lehetőségei, a nagyobb ziccerek a Fradi előtt adódtak, előbb Varga Barnabás fejében volt ott a második találat, majd a jobb szélen felfutó Adama Traoré lövése suhant el centiméterekkel a jobb oldali kapufa mellett. 

Jó lett volna, ha valamelyik lehetőség beakad, hiszen a francia együttesben is benne volt a gól, különösen a jobb oldala volt aktív. A két belső védő, Ibrahim Cissé és Stefan Gartemann többször is az utolsó pillanatban mentett a kapu előterében, és jó volt azt is látni, hogy a játékosok egymást tüzelve futballoznak, és szenvedélyesen hajtanak a győzelemért. Pascal Jansen vezetőedző a hajrában próbált frissíteni együttesén, érkezett Habib Maiga, Mohamed Ben Romdan, és Cristian Ramírez. Kellett is az új erő, mert nagy iramot diktáltak a csapatok, és a franciáktól várható volt, hogy a hátrány tudatában a végén kockáztatni fognak, és megpróbálják kapuja elé szorítani a Ferencvárost.

Az utolsó percekre Jansen a csatársorban is frissített, a nagyot harcoló Varga helyére érkezett Matheus Saldanha, és a brazil támadó ki is harcolt egy kiállítást. A csapatkapitány, Pablo Rosario jókorát rúgott a kapura törő játékosba, így a Nice emberhátrányban futott neki az utolsó néhány percnek. A ferencvárosi szurkolók teli torokból buzdították a fáradni látszó futballistákat, és talán ez a pici pluszenergia is kellett, hogy a csapat összeszedje utolsó erőtartalékjait, és az újabb ötperces ráadás ellenére megtartsa az egygólos előnyt.

Fontos győzelmet aratott a magyar bajnok, az Anderlecht (1–2) és a Tottenham elleni (1–2) vereséget követően megszerezte első győzelmét, a három pont pedig lendületet adhat neki az európai porondon is.

A Ferencváros legközelebb november 7-én Hamburgban az ukrán Dinamo Kijev lép pályára az Európa-ligában. 1–0

A mérkőzés online, szöveges tudósítása itt olvasható!

 

A FŐTÁBLA ÁLLÁSAMGyDVL-KGk 
1. Ajax3218–1+7 
2. Galatasaray3219–6+3 
3. Eintracht Frankfurt3217–4+3 
4. Midtjylland3214–1+3 
5. Bodö/Glimt3215–3+2 
6. Lazio227–1+6 
7. Lyon226–1+5 
8. Tottenham Hotspur225–1+4 
9. FCSB225–1+4 
10. Anderlecht224–2+2 
11. Slavia Praha2113–1+2 
12. Hoffenheim2113–1+2 
13. Athletic Bilbao2113–1+2 
14. Fenerbahce2113–2+1 
15. Real Sociedad31114–4
16. Roma31112–2
17. Olimpiakosz Pireusz2113–2+1 
18. Viktoria Plzen335–5
19. Elfsborg3126–7–1 
20. Rangers2113–4–1 
21. FERENCVÁROS3123–4–1 
22. AZ Alkmaar2113–4–1 
23. Malmö2112–3–1 
24. Braga3123–6–3 
25. Manchester United224–4
26. Twente222–2
27. FC Porto2115–6–1 
28. Union Saint-Gilloise3121–3–2 
29. Ludogorec2110–2–2 
30. PAOK3123–6–3 
31. Riga FS3123–7–4 
32. Nice3122–6–4 
33. Maccabi Tel-Aviv332–6–4 
34. Besiktas221–7–6 
35. Dinamo Kijev330–6–6 
36. Qarabag331–8–7 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik