Futballtörténelmi esély – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2024.08.21. 22:58

A hosszú évtizedek alatt jöttek-mentek a labdarúgás nemzetközi kupái, régiek szűntek meg vagy kaptak más nevet, újak születtek, miközben a lebonyolítás folyamatosan változik. Ebben a nagy kavalkádban egy tűnik biztosnak: a több mint három évtizede hasonló rendszerben zajló selejtezőkből még sohasem került egynél több klubcsapat az NB I-ből főtáblá(k)ra (közben persze a szintén EL-rájátszásban érdekelt, magyar identitású délvidéki Topolyának is szurkolunk). Erre adódik idén a korábbiaknál jóval nagyobb lehetőség, hiszen a Ferencváros az Európa-liga (El), a Paksi FC és a Puskás Akadémia a Konferencialiga (Kl) kvalifikációjának rájátszásában érdekelt. Egészen pontosan a háromból egy főtábla már biztosan meglesz, hiszen az FTC a párharca esetleges elvesztésével sem esik ki, hanem a Kl-ben folytathatja.

De miért is vesztené el? Nem lenézve a Borac Banja Lukát, ennek a küzdelemnek a magyar bajnok az esélyese. Figyelmeztető jelek persze vannak, hiszen az előző körben a bosnyákok a feröeri Klaksvíkot verték ki, amely egy éve enyhén szólva borsot tört a zöld-fehérek orra alá. Jó hír, hogy Varga Barnabás az Újpest elleni hazai derbi után az európai porondon is felveheti az Eb-n történt súlyos sérülése miatt szükséges „Zorro-álarcot”. Reméljük, hasonló sikerrel jár, mint a híres filmek Zorrója a gonosz kaliforniai kormányzó ellen… Hozzátesszük, a szegényeket istápoló, gazdagokat megsarcoló, álarcos Don Diego de la Vega kitalált hős, Varga viszont igazi, aki sokszor bizonyította már rátermettségét és elhivatottságát.

Az FTC tehát legújabb jó szokása szerint biztosan végigjátssza az őszt nemzetközi szinten, most viszont csapataink közül ketten is csatlakoznának hozzá, különböző sansszal. Bognár György, a Paks vezetőedzője szerint tanítványainak nagyjából 50 százaléknyi esélyük van a továbblépésre a cseh Mladá Boleslav ellen, ő ismeri őket a legjobban, higgyünk neki. A tolnaiak mindenesetre felálltak a román Corvinultól kapott 4–0-s El-selejtezős pofonból, megnyerve a visszavágót, majd a következő két Kl-párharcot, ez azért tartást adhat egy eleve összeszokott közösségnek.

A hazai szinten nagyszerű formát mutató, az NB I-et hibátlan mérleggel vezető Puskás Akadémia viszont alaposan belehúzott a Konferencialiga legutóbbi két kiírásának döntősével, a Fiorentinával. Nyilván az olasz gárda más nagyságrend a felcsútiakhoz képest, ám még csak egy tétmeccset játszott az idényben, s tavaly a Ferencváros a két Kl-csoportmeccsén nem kapott ki tőle. Persze senkit sem érdekel, mi volt tavaly, az a kérdés, mi lesz idén. A magyar klubfutball fejlődését az előző években kizárólag a Ferencváros teljesítményén keresztül lehetett megragadni, mindenki hiányolta a többiek felzárkózását. Nos, most itt a lehetőség, élni lehet vele. Vagy inkább élni kell.

 A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik