Abu Fani: Jansen nagyon más habitus, mint Sztankovics volt

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.08.21. 18:49
Mohammed Abu Fani és Pascal Jansen az FTC sajtótájékoztatóján (Fotó: Török Attila)
A Ferencváros csütörtökön a Borac Banja Lukát fogadja az Európa-liga rájátszásában. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Pascal Jansen elmondta, hogy a szakmai stáb elvégezte a házi feladatot, míg Mohammed Abu Fani a holland trénerről nyilatkozott.

A hangulattal minden rendben van – ez is kiderült a Ferencváros szerda délutáni sajtótájékoztatóján, amely a csütörtök esti, Borac Banja Luka elleni Európa-liga-rájátszás első mérkőzése előtt tartottak. Történt ugyanis, hogy lapunk a csapatot képviselő Mohammed Abu Fanit próbálta kissé kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy megkérdeztük: mi a véleménye az új edzőről milyen együtt dolgozni Pascal Jansennel. A szakvezető ott ült a játékos mellett és mielőtt a légiós válaszolni kezdett volna, a holland szakember finoman rátette a kezét játékosa vállára és rákacsintott: okosan válaszoljon…

Nos a játékossal készült miniinterjúból kiderül, hogy Mohammed Abu Fani nagyszerű diplomata, megoldotta ezt a feladatot. Ennél komolyabb felvetés volt, hogy mit jelentene Pascal Jansen számára az Európa-liga csoportkörébe jutás?

„Itt nem az én karrierem a fontos – válaszolta lapunk felvetésére a holland szakember. – Ez a sorozat, ez a mérkőzés a Ferencvárosról szól, a csapat sikere a lényeg. A klub szeretne a csoportkörben lenni, ezért csakis a mérkőzésre koncentrálunk. Én azért jöttem, hogy megpróbáljak segíteni a csapatnak, és óriási várakozás volt bennem, amióta megtudtam, hogy én lehetek ennek a csapatnak a szakmai vezetője, és nagyon élvezem a munkát.”

Bosnyák újságírók arra voltak kíváncsiak, hogy Pascal Jansen mennyire ismeri a Borac Banja Luka együttesét, ennek tükrében milyen mérkőzésre számít csütörtök este.

„Nem lehet könnyű ellenfél, aki a nemzetközi kupában idáig eljut – jött a válasz. – A bosnyák együttes pont ott tart, ahol mi: egy lépésre van az Európa-liga csoportkörétől, és nyilvánvalóan az a célja, hogy ezt a lépést megtegye. Megnéztük a Banja Luka idei nemzetközi mérkőzéseit, miként a hazai bajnokságban lejátszott első összecsapását is, amelyet kettő-nullára megnyert a Sloboda Tuzla ellen, vagyis mi, a szakmai stáb tagjai megcsináltuk a házi feladatunkat. Amennyire lehet, felkészültünk, megnéztük az ellenfél előző hetekben lejátszott mérkőzéseit, és tudjuk, hogy nagyon nehéz két meccs áll előttünk. De az csak természetes, hogy mindent meg akarunk tenni azért, hogy jó eredménnyel zárjuk az első mérkőzést, hogy aztán Boszniából továbbjutóként térhessünk haza.”

Apropó, Bosznia-Hercegovina. A bosnyák újságírók emlékeztették a szakvezetőt, hogy bizonyos szempontból ismerős terep vár rá a második mérkőzésen. A vezetőedző előző csapata, a holland AZ tavaly a Konferencialigában már találkozott bosnyák ellenféllel. Ráadásul nem mindennapi összecsapást hozott a Zrinjski Mostar és az AZ mérkőzése 2023 szeptemberében – a hollandok a szünetben 3–0-ra vezettek, de a bosnyákok fordítottak és 4–3-ra győztek. November 30-án valamelyest sikerült visszavágni, akkor Alkmaarban az AZ 1–0-ra legyőzte bosnyák ellenfelét.

„Hogyne emlékeznék arra a találkozóra Mostarban – mondta Pascal Jansen, a vendégcsapatot elkísérő újságírók kérdésére. – Nagyszerűen játszottunk az első félidőben, szereztünk három gólt, és még többet is lőhettünk volna, mert meg voltak hozzá a helyzeteink. De el kell ismerni, ellenfelünk a szünetben végrehajtott stratégiaváltása megzavart bennünket, arra nem tudtunk reagálni. Fordulatos mérkőzés volt, az egyszer biztos...”

Egy másik kérdésre Pascal Jansen elmondta, korábban együtt dolgozott Jurich Carolinával, a Borac Banja Luka jelenlegi labdarúgójával. – Hollandiában a PSV ifjúsági csapatában voltam az edzője – utalt az ellenfél Curacaóban született légiósára Pascal Jansen. – Fizikailag nagyon erős játékos, tudom, tőle mire számíthatok. De azt hiszem, az elmúlt napokban volt időm megismerkedni a bosnyák csapat többi labdarúgójával is.”

A sajtótájékoztató utolsó kérdése Gruber Zsomborra vonatkozott, aki lapunk szerdai számában hosszabb interjút adott annak apropóján, hogy az Újpest elleni derbin volt először a zöld-fehérek csapatának kezdő játékosa, 19 évesen.

„Minden játékosomra igaz, hogy keményen edz – értékelt a holland szakember. – Zsombor abszolút kiérdemelte, hogy lehetőséget kapjon, rajta nagyon látszik, hogy napról-napra egyre jobb, tanul, és, és ha továbbra is ilyen ütemben fejlődik, a folytatásban is jöhetnek számára a játékpercek.”

Akár már csütörtökön is?

Nos, Pascal Jansen mosolyogva csak annyit mondott, minden titkot azért nem szabad elárulni egy ilyen fontos mérkőzés előtt.



Mohammed Abu Fani, a Ferencváros középpályása

 

–  Milyen a munka Pascal Jansennel?  
– Mindig mindenkitől lehet tanulni – válaszolta lapunk kérdésére Abu Fani, a Ferencváros középpályása. – Az edző a főnök, mi követjük őt, az van, amit ő mond, ha akarjuk, ha nem. Annyit mondhatok, hogy nagyon más habitus, mint Dejan Sztankovics volt, és azt gondolom, hogy talán már a szurkolók is észrevették, mostanában több a futball a pályán.

– Komolyabbra fordítva? Mire számít csütörtökön?  
– Nagyon szeretnénk bejutni a csoportkörbe! Természetesen óriási csalódás volt, hogy a múlt héten eldőlt, nem folytathatjuk a Bajnokok Ligájában. Azt gondolom, hogy a visszavágó első félidejében kimondottan jól játszottunk, megszereztük a vezetést, és a szünet előtt és még közvetlenül az után is, volt esélyünk a második gól megszerzésére. Ha az összejött volna… Ha sikerült volna kiegyenlíteni az első meccsen, Dániában összeszedett hátrányt, egészen más kimenetele lett volna az összecsapásnak. De ma már tudjuk, hogy sajnos nem így történt. Nem jött össze a második gól, a Midtjylland pedig egyenlített, így most ebben a sorozatban folytatjuk. De ez nagyon fontos nekünk! Ott akarunk lenni a csoportkörben, és úgy érzem, hogy az egész csapat készen áll arra, hogy sikerrel megvívjuk ezt a csatát.

– Milyen mérkőzésekre számít?  
– Itt a csoportkör a tét, ide véletlenül senki nem juthat el, aki idáig eljut, biztosan erős csapat. Ezért nehéz meccsre számítunk, de tudjuk, hogy a szakmai stáb felkészít minket arra, mire számítsunk, hogyan lehetünk sikeresek, és ami még fontos: nagy szükségünk lesz a szurkolóink támogatására. Igazán messzire csak velük együtt, közösen juthatunk el. Az biztos, hogy bárhogy alakul a csütörtöki mérkőzés, majd a boszniai visszavágó, a legvégsőkig küzdünk azért, hogy ott legyünk a csoportkörben. Egyértelmű, hogy soha nem adjuk fel!

 

EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ
RÁJÁTSZÁS, 1. MÉRKŐZÉS
21.00: Ferencváros–Borac Banja Luka (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik