El: a Roma véget vethet a Leverkusen veretlenségének

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2024.05.02. 08:20
Xabi Alonso Leverkusenje számít a párharc esélyesének (Fotó: Getty Images)
A két kisebb európai labdarúgó-kupasorozat elődöntőjének legfőbb kérdése, hogy tovább él-e a Bayer Leverkusen veretlensége, vagy az AS Roma 2023-hoz hasonlóan ismét kiejti a németeket.

José Mourinhóval sikerült egy évvel ezelőtt, ezúttal Daniele De Rossival a kispadon ejtené ki a Roma a Leverkusent az Európa-ligából. Tavaly május 11-én a rómaiak 1–0-ra legyőzték az akkor már Xabi Alonso vezette németeket, és az egy héttel később rendezett visszavágón kiharcolt 0–0-s döntetlennel be is jutottak a budapesti El-döntőbe. Bár a Leverkusen előző idényben bemutatott feltámadására már akkor sokan felfigyeltek és elismerően beszéltek róla, nem tűnt különösebb meglepetésnek a párharc kimenetele még annak ellenére sem, hogy a két mérkőzés alapján a jobb csapat esett ki.

A két klubnál azóta lezajlott változások ugyanakkor teljesen más megvilágításba helyezik a csütörtök esti összecsapást: José Mourinhót azóta kirúgták, a helyét előbb ideiglenesen, majd sikerességét látva hosszabb távra a klublegenda, Daniele De Rossi vette át, míg a Leverkusen története során először megnyerte a bajnokságot, emellett kupadöntőbe jutott, az Európa-liga legfőbb esélyese, s még mindig veretlen a 2023−2024-es idényben. Az elmúlt hetekben többször rezgett a léc: az utóbbi három mérkőzésén a 89. perc után vívta ki a döntetlent (a West Ham és a Dortmund ellen 1–1, a Stuttgart ellen 2–2), az idényben tízszer mentett pontot vagy nyert a rendes játékidő hosszabbításában, s ez már talán több is, mint erős mentális felkészültség. Érik a vereség, s nem lenne meglepő, ha a Daniele De Rossi kinevezése óta magára találó Roma a Stadio Olimpicóban ismét megtréfálná a veretlen triplázásra törő Bayert.

A másik ágon két meglepetéscsapat, a Benficát kiejtő Marseille és a Liverpoolt búcsúztató Atalanta találkozik Franciaországban. Nem érdemes lesajnálni a bergamóiakat, akik a Romához hasonlóan a BL-indulásért harcolnak a Serie A-ban (ha olasz csapat nyeri meg az El-t, mindketten indulhatnak), kupadöntőbe jutottak és Gian Piero Gasperini irányításával a Leverkusen mellett a leghatékonyabb futballt játszó csapat a négy között. A Marseille-nek fontos lenne a továbbjutás, máskülönben a bajnoki szereplése alapján az ősztől legfeljebb az Európa-konferencialigában indulhatna, vagy még ott sem.

S ha már Ekl: az egyetlen sorozat, amelyben találunk még angol csapatot. Az Aston Villa az Olympiakoszt fogadja Birminghamben, a Fiorentinához pedig az FC Bruges utazik.

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
21.00: AS Roma (olasz)–Bayer Leverkusen (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Olympique Marseille (francia)–Atalanta (olasz) (Tv: RTL3) – élőben az NSO-n!

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
21.00: Aston Villa (angol)–Olympiakosz Pireusz (görög)
21.00: Fiorentina (olasz)–FC Bruges (belga)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik