Hideg zuhany Rigában, a Kecskemét hosszabbításban kapott gólokkal bukta el a továbbjutást

RÓTH ZOLTÁNRÓTH ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.08.03. 18:50
null
Pálinkás Gergő (balra) nem tudott betalálni a Riga kapujába (Fotó: Riga Football Club Facebook)
Az Európa-konferencialiga 2. selejtezőkörének visszavágóján a Kecskemét a lett Riga FC otthonában lépett pályára. A lila-fehérek egy korai góllal már kétgólos előnyben voltak a párharcban, ám a lettek innen fordítottak, és a hosszabbításba torkolló visszavágón 3–1-es győzelmet aratva továbbjutottak.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
RIGA FC (lett)–KECSKEMÉTI TE 3–1 (0–1, 2–1, 2–1) – hosszabbítás után

Riga, Skonto Stadion. Vezette: Iwan Arwel Griffith (Johnathon Bryant, Ian David Bird) – walesiek
RIGA: Purins – Musah (Ngom, 25.), Cernomordijs, Bosancic, Ngonda (Daskevics, 90.) – Babec (Soisalo, 99.) – Aurélio, Mankenda, Jojics (Nguena, 96.), Taiwo (Brian Pena, a szünetben) – Regza (Contreras, a szünetben). Vezetőedző: Tomislav Stipic
KECSKEMÉT:
Varga B. – Ilyinbor, Belényesi, Szalai G. – Májer M. (Szendrei Á., 69.), Kiss B. (Nagy K., 55.), Vágó L., Szuhodovszki (Szűcs K., 90+3.), Leoni – Tóth B. (Nagy O., 106.), Pálinkás (Meszhi, 55.). Vezetőedző: Lóczi István
Gólszerző:
Ngonda (62.), Mankenda (90+5.), Ngom (120+2.), ill. Vágó L. (7.)
Továbbjutott:
a Riga, 4–3-as összesítéssel

A TALÁLKOZÓ ONLIVE, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT ÉRHETŐ EL!

Partihangulat a Skonto Stadionban! A Riga FC programszervezői talán úgy voltak vele, kettő az egyben kínálnak élményt a fizető nézőknek. A kapunyitás pillanatában elemi hangerővel csendült fel a zene a létesítmény hangszóróiból, a felezővonalnál elhelyezett keverőpult mögül hivatásos dj pörgette a számokat egymás után, és füstgépek színesítették az előadást. A bemelegíteni igyekvő kecskeméti játékosok és stábtagok egy részén látni lehetett, tetszik nekik a fogadtatás (és az előrejelzésekhez képest kedvezőbb, száraz idő), de amint az első gyakorlatokra sor került, máris a meccsre koncentráltak.

A bemelegítésről hiányzott a magyar csapat egyik legjobbja, Banó-Szabó Bence izomsérülés miatt kimaradt a meccskeretből. A Szabó István, Lóczi István edzőpáros a hazai, 2–1-es kecskeméti sikerrel végződő összecsapáshoz képest két helyen változtatott: a középpályás helyett Tóth Barna kapott helyet a támadósorban Pálinkás Gergő oldalán, míg Szűcs Kornél helyett az FTC-től kölcsönvett Iyinbor Patrick szerepelt a védelem tengelyében.

A kezdést követően kiderült, a 3–5–2-es hadrend védekezésben 5–4–1-re módosul, Pálinkás Gergő húzódott hátrébb a középpálya jobb oldalára. A húzás eredményesnek tűnt, mivel a KTE labdakihozatalai rendre gördülékenyek voltak, hátul jól zárt és a labdaszerzésre is maradt kapacitás. Érdekes volt látni, hogy a vendégek védelmi vonala hat főre bővült, a középpályás Vágó Levente is visszazárt, s az még inkább figyelemre méltó volt, hogy mi előzte meg a 7. percben szerzett kecskeméti vezető találatot: a középpályás a védelmi lánc tagjaként lépett feljebb, amint érezte, elöl lehetőség nyílhat labdaszerzésre, várakozása pedig beigazolódott. Tóth Barna ugyanis megzavarta a labdát rosszul átvevő kapust, belelépett kirúgása után a labdába, amely Kiss Bencéhez került, a visszagurított labdára felérő Vágó Levente pedig elemi erővel lőtt a kapuba!

Érződött, nem erre készültek a lettek, sokáig nem tudtak reagálni a helyzetre. Tomislav Stipic, a hazaiak trénere csapata erőlködését és labdavesztéseit látva ingerülten dirigált az oldalvonal mellől, s már a 25. percben belső védőt cserélt. Ezzel szemben a vendégek nagyszerűen gurigázták ki letámadó ellenfelüket, higgadtan hozták ki a labdát. A védekezés is jól működött, a hazai támadók nem találták a fogást, egyedül Gauthier Mankenda volt elemében, aki a jobb szélen többször átverte Matheus Leonit – a brazil szárnyvédőnek minden elvesztett párarc után fokozatosan ment el az önbizalma, ez pedig nagy veszélyt hordozott magában. A félidő utolsó tizenöt percében nőtt a Riga mezőnyfölénye, de a lila-fehérek magabiztosan őrizték előnyüket.

Amint az várható volt, a lett listavezető kettőt is cserélt a szünetben, a változtatások révén veszélyesebb lett a játéka, és ezzel szinkronban szurkolói hangosabban buzdították őket, mintha érezték volna, itt az esély felzárkózni. Erre a vendégek szakmai stábja is reagált, Nagy Krisztián és Mihajlo Meszhi beállítása egyértelműen azt a célt szolgálta, hogy a középpályás-védekezés az első félidőét idézze. A házigazda azonban így is bepréselt egy gólt (1–1) – nem ez volt az emberét feltartóztatni képtelen Matheus Leoni pályafutása legjobb napja, ezúttal is őt játszották át, de alighanem Varga Bence is emlékszik majd a Riga elleni kijöveteleire, nem állt a helyzet magaslatán. Egyre-másra érkeztek a szélről belőtt labdák, az átlövések, a 16-os előtti gurigázások, izzasztó volt a helyzet, a hangulat pedig fokozódott, s amikor már úgy tűnt, kibekkeli a KTE a döntetlent, megfordította a meccs állását a Riga. Hogy nem ért véget a párharc, az a szerencsének volt tulajdonítható, Brian Pena a ráadás utolsó percében a bal oldali kapufát lőtte telibe – jöhetett tehát a kétszer tizenöt perc hosszabbítás!

Új meccs kezdődött, a fordulás után több nagy helyzetet dolgozott ki a magyar együttes, Szendrei Ákos távoli lövése a hálót is érintette – kár, hogy oldalról, kívülről. Ezután a vendégek kaphattak szívbajt, betalált a házigazda, ám a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Ekkorra már az ég is leszakadt, a játék pedig sokkal csapongóbb lett. Az újabb fordulás után ismét a Riga járt közelebb a gólhoz, Kemehlo Nguena a 107. percben a lécet találta el, majd kontrából kialakított ajtó-ablak helyzetet puskázott el a gárda.

És megint jött a dráma... A 122. percben (!) a hazaiak megszerezték harmadik góljukat – a szenegáli Mouhamed El Bachir Ngom révén –, eldöntve a párharcot, egyszersmind véget vetve a kecskeméti kupakalandnak. 3–1

A TALÁLKOZÓ ONLIVE, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik