Ekl: a Sepsi kapusa szerint történelmi eredményt értek el

Vágólapra másolva!
2023.07.28. 10:25
null
Nagy volt az öröm Varga Roland találatánál (Fotó: Sepsi OSK)
Kétgólos előnybe került a CSZKA Szófiával szemben az Európa-konferencialiga selejtezőjének 2. körében a Sepsi OSK. A szentgyörgyiek kapusa, Niczuly Roland szerint történelmi eredményt értek el, míg Liviu Ciobotariu vezetőedző arra figyelmeztet, oda kell figyelniük a visszavágón is.

 

„Történelmi eredmény” – jellemezte a lehető legtömörebben Niczuly Roland, a Sepsi OSK kapusa és csapatkapitánya a CSZKA Szófia otthonában aratott 2–0-s győzelmet. Pontosan fogalmazott, hiszen a bolgár rekordbajnok legyőzése az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében egyben a székelyföldi csapat első idegenben aratott nemzetközi sikere. És a bolgár fővárosban nemcsak egy sokkal többre taksált csapattal, hanem a meglehetősen mostoha helyi infrastruktúrával és egy tipikusan balkáni közönséggel is sikerrel megküzdött a szentgyörgyi csapat.

A lebontás előtt álló, legutóbb 41 éve felújított, felerészben balesetveszély miatt lezárt Balgarszka Armija-stadion láttán joggal kérdezték a Sepsi vezetői, hogy lehet-e benne nemzetközi kupamérkőzést rendezni, hiszen őket a menekülőutak nem látható jelzése miatt 10 ezer eurós büntetéssel sújtotta az UEFA. A bolgár szurkolók viselkedése pedig a román ultrák magyarellenes rigmusain edződött szentgyörgyi vezetésnek is tudott újat mutatni, különösen a vezető gól utáni dobálózással, amely miatt Diószegi László klubelnöknek is el kellett hagynia a helyét a lelátón.

A karrierje első nemzetközi kupamérkőzését sikerrel megvívó Liviu Ciobotariu edző hat nap alatt a másodszor cserélte be meccsdöntő tényezőként Varga Rolandot és Mario Rondónt. A FCU Craiova elleni bajnoki 89. percében a magyar támadó által kiharcolt szögletből fejelt győztes gólt a veterán venezuelai center, Szófiában pedig gyakorlatilag első labdaérintésükből összehozták a vezetést a Sepsinek. Bár a labdát Nicolae Paun lőtte a kapuba, előtte Rondón hozta helyzetbe Vargát, akinek lövését még védte a hazai kapus. A második találat viszont száz százalékig kettejük érdeme, a kapustól labdát lopó Rondón passza után Varga 20-21 méterről, balról ívelt tökéletesen a kapuba. Vargának ez volt a harmadik találata a Sepsi színeiben, az előző kettőt tavaly decemberben, a FC Voluntari elleni Román Kupa-mérkőzésen lőtte – amelynek kispadján akkor még Ciobotariu ült.

A cserejátékosok hatékonysága jól mutatja a Sepsi keretének mélységét, és a CFR-től érkező horvát center, Gabriel Debeljuh még be sem mutatkozott a szentgyörgyieknél. Liviu Ciobotariu egyelőre az összeszokottságra épít, a nyáron érkezett játékosok közül egyedül az albán Islik Alimi játszott Szófiában, ő is csak Jonathan Rodríguez sérülése miatt. A stratégia pedig működik, a Sepsi negyedik mérkőzését is kapott gól nélkül hozta le az idényben. Ciobotariu azonban óvatos duhaj, a kétgólos előny ellenére sem látja lefutottnak a párharcot.

„Nagyon jó csapatot győztünk le, amelynek játékrendszere olykor okozott nekünk gondokat. Az első félidőben még nem sikerült lövéssel befejeznünk az ellentámadásokat, ezt a problémát sürgősen orvosolni kell. De jól védekeztünk, lezártuk a széleket. A második félidőt pedig már mi uraltuk, és nagyon elégedett vagyok a csereként beállt játékosainkkal, mert ők jelentették a különbséget. Jól hangzik az eredmény, de nagyon oda kell majd figyelnünk a visszavágóra is” – nyilatkozta a mérkőzés után a Sepsi szakvezetője.

A Sepsi sikerét a román sajtó is értékelte, a Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap elemzése szerint a csapat tökéletes szervezettséggel játszott, a legjobb eredmény érve el a négy román együttes közül és továbbjutása nem lehet kérdéses. Varga Roland gólját egyenesen „gyöngyszemnek” nevezik a találkozóról szóló tudósításban, a bolgár klubokat pedig a román csapatok kedvenc ellenfelének, miután egy nappal korábban a FCSB is 1–0-ra nyert Szófiában, a CSZKA 1948 ellen.

A bolgár ultrák a mérkőzés után már saját játékosaikat vonták felelősségre, igaz, csupán a csapatkapitány Ivan Turcinovval tudtak „szót érteni” – nem éppen irodalmi stílusban… – a döntő többségében légiósokból álló keretből.

A visszavágót augusztus 3-án játsszák Sepsiszentgyörgyön, továbbjutás esetén a székelyföldi csapatra szinte minden bizonnyal egy hosszú kazahsztáni túra vár, mert az Aktobe 4–1-re győzött az első mérkőzésen a grúz Torpedo Kutaiszi otthonában.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
CSZKA Szófia (bolgár)–Sepsi OSK (romániai) 0–2 (0–0)

Szófia, 12 000néző.Vezette:Kamphuis (holland)
CSZKA Szófia:
Busatto – Mahmutovic, Koch (Sanyang, 75.), Cordoba – Turicov, Carreazo, Lindseth (Shopov, 75.), Vion (Antonov, 75.) – Heintz – Phaëton, Nazon (Estrada, 65.).Vezetőedző:Szasa Ilics
Sepsi OSK:
Niczuly – Aganovic (Ninaj, 56.), Ciobotariu, Balasa, Dumitrescu – Alimi, Paun – Stefanescu (Damascan, 84.), Matei (Varga R., 66.), Gheorghe (Francisco Júnior, 84.) – Safranko (Rondón, 66.).Vezetőedző:Liviu Ciobotariu
Gólszerző:
Paun (68.), Varga R. (80.)
A visszavágót augusztus 3-án rendezik Sepsiszentgyörgyön.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik