A hajrában a Sahtar Doneck került ki győztesen az ukrán belharcból

Vágólapra másolva!
2009.05.07. 20:32
Elsőként az ukrán Sahtar Doneck biztosította helyét az UEFA-kupa május 20-i, isztambuli döntőjében, miután hazai pályán 2–1-re legyőzte a szintén ukrán Dinamo Kijevet. A doneckiek a hajrában szerezték meg a továbbjutást érő gólt, és a klub történelmének első európai kupadöntőjét játszhatják. A Sahtar ellenfele a Hamburg–Werder Bremen párharc továbbjutója lesz.
Az első hazai gól utáni öröm
Fotó: Reuters
Az első hazai gól utáni öröm
Az első hazai gól utáni öröm
Fotó: Reuters
Az első hazai gól utáni öröm

Az már a negyeddöntő óta ismert, hogy egy ukrán és egy német csapat részvételével rendezik meg május 20-án Isztambulban az UEFA-kupa fináléját, hiszen az egyik ágon ukrán, a másikon német csapatok játsszák az elődöntőt.

Elsőként az ukrán résztvevő kilétére derült fény, ugyanis magyar idő szerint csütörtök este fél hétkor rendezték a Sahtar Doneck–Dinamo Kijev párharc visszavágóját. A találkozót a hazai pályán játszó doneckiek várták kedvezőbb helyzetből, hiszen a múlt heti első mérkőzésen 1–1-es döntetlent játszottak a Kijev otthonában.

Természetesen tudták a vendégek is, hogy a továbbjutáshoz gólt kell szerezniük, így előzetesen nagy kijevi rohamokra lehetett számítani – ám ezek elmaradtak. Sőt, a Dinamo olyannyira nem találta a fogást ellenfelén, hogy az egész első félidő komoly kijevi helyzet nélkül telt el. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy Jurij Szjomin tanítványai egyszer betaláltak a Sahtar kapujába, de a játékvezető (helyesen) nem adta meg a gólt.

A lesgól pillanatában ráadásul már vezettek a hazaiak, ugyanis a 17. percben Jádson hatalmas bombát ragasztott Bogus kapujába. A találatról a kapus nem tehetett, annál inkább a kijevi védők, akik nem tudtak felszabadítani Srna beadása után – a hazaiak brazilja köszönte szépen a lehetőséget és büntetett.

A szünetben így összesítésben 2–1-re állt a párharc a Doneck javára, azaz korántsem volt lefutva – de az első játékrészben látottak alapján sok esély nem mutatkozott arra, hogy a Kijev a maga javára tudná fordítani a mérkőzést.

Ehhez képest a szünet után alig két percre volt szüksége a Dinamónak ahhoz, hogy egyenlítsen. A vendégek első igazán formás támadásukat vezették a pályán, Milevszkij, Alijev, Bangoura volt a labda útja, a támadó pedig 14 méterről szépen kilőtte a jobb alsó sarkot.

A gól jót tett a mérkőzésnek, ugyanis egyik csapat sem akart a hosszabbításra játszani, így felváltva jegyezhettünk fel kisebb helyzeteket mindkét oldalon. Igazán nagy ziccer azonban sokáig nem alakult ki, egészen a 89. percig – amikor is Ilsinho szép megoldásával a döntőbe lőtte a Sahtar Donecket, amely történelme első európai kupadöntőjét játszhatja.

A találkozó góljait itt tekintheti meg.

UEFA-KUPA


Helyszín: Olimpiai Stadion, Doneck
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: Olegário Benquerença (portugál)
Asszisztensek: José Cardinal, Bertino Miranda (portugálok)

A KEZDŐCSAPATOK
SAHTAR DONECK DINAMO KIJEV
Pjatov Bogus
Srna Betao
Iscsenko Sabljic
Csihrinszkij Yussuf
Rat el-Kadduri
Hübschmann Vukojevic
Gai Eremenko
Ilsinho Alijev
Jádson Ninkovics
Fernandinho Bangoura
Luiz Adriano Milevszkij
Vezetőedző: Vezetőedző:
Mircea Lucescu Jurij Szjomin

Gólszerző: Jádson (17.), Ilsinho (89.), ill. Bangoura (47.)
Csere: Gai h. Willian (70.), Luiz Adriano h. Gladkij (70.), Ilsinho h. Lewandowski (90+2.), ill. Eremenko h. Correa (76.)
Sárga lap: Hübschmann (68.),Gladkij (90+3.) ill. el-Kadduri (23.), Bangoura (38.), Alijev (38.), Vukojevic (45+1.)
  • Továbbjutott a Sahtar, 3–2-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik