Ez a realitás, nehézség nélkül nyert a VfB Stuttgart Győrben

Vágólapra másolva!
2008.08.28. 22:26
Súlyos, 4–1-es vereséget szenvedett hazai pályán a Győri ETO a VfB Stuttgarttól az UEFA-kupa második selejtezőkörének visszavágóján. A továbbjutás már az első félidőben eldőlt, mivel a németek két győri védelmi hibát góllal büntettek. A második játékrészben még kétszer voltak eredményesek a VfB játékosai, de a szépítés Bajzát révén összejött a Győrnek, így összesítésben 6–2-vel jutott tovább a német csapat.
Koltai Tamás és a Győr alulmaradt a Stuttgart ellenében
Fotó: Németh Ferenc
Koltai Tamás és a Győr alulmaradt a Stuttgart ellenében
Koltai Tamás és a Győr alulmaradt a Stuttgart ellenében
Fotó: Németh Ferenc
Koltai Tamás és a Győr alulmaradt a Stuttgart ellenében

NAGY PÉNZ, NAGY FOCI – SZÖLLŐSI GYÖRGY BLOGJA

"Korábban azon szörnyülködtünk, hogy a magyar csapatok oly ritkán érik meg a tavaszt a nemzetközi focikupákban. Most oda jutottunk, hogy augusztus 28-án az utolsó klubjaink is elbúcsúztak, vagyis, még az őszt sem sikerült megérni egyiknek sem… "
A blog teljes szövegét idekattintva olvashatja el.
Az UEFA-kupa második selejtezőkörének első mérkőzésén 2–1-es vereséget szenvedett a Győri ETO a VfB Stuttgart otthonában, így a visszavágó előtt reménykedhettek a zöld-fehér klub szimpatizánsai a csodában.

Egy esetleges egygólos győri győzelem is továbbjutást ért volna, de amint azt Egervári Sándor, az ETO vezetőedzője a találkozó előtt elmondta, a matematika egzaktabb mint a labdarúgás, így a csapat nem játszhat az egygólos sikerre, hiszen az könnyen megbosszulhatja magát. Az azonban nem volt kérdés, hogy a győrieknek gólt (sőt, gólokat) kell szerezniük a 2007-es német bajnok ellenében.

Győri gólokat és jó játékot reméltek az impozáns ETO-Parkba kilátogató szurkolók is (szerencsére szép számmal érkeztek szimpatizánsok), de az első félidőben nem sok okuk volt az örömre.

A találkozón az első perctől kezdve a Stuttgart akarata érvényesült, és bár az első félidő első felében a németek előtt sem akadt ordító helyzet, de jobbára náluk volt a labda, a Győr pedig alig-alig jutott el Lehmann kapuja elé. Az első 25 perc után mintha kezdett volna felszabadultabban és bátrabban játszani az ETO, ám ez az ötperces periódus hamar véget ért, mivel a Stuttgart megszerezte a vezetést.

Jobboldalról végzett el szabadrúgást a VfB, a védők között Lanig emelkedett a legmagasabbra és Sztevanovics kapujába fejelte a labdát. A találat kapcsán dühítő lehet, hogy rögzített szituációból esett, hiszen erre minden bizonnyal készültek a győriek.

Tíz perccel később a továbbjutással kapcsolatos összes remény elszállt, amikor a német válogatott Hitzlsperger lövése a bal kapufáról a hazaiak hálójába vágódott. Ha az első találat bosszantó volt, akkor ez a második gól halmozottan annak nevezhető: a németek egy eladott győri bedobásból építettek akciót, a befelé húzó Gomez Hitzlsperger elé tálalt, aki köszönte szépen a lehetőséget és jó 23 méterről célba vette a győri kaput… az eredmény ismert.

A félidőben így már csak abban reménykedhettünk, hogy a Győr tisztes vereséggel búcsúzik a nemzetközi kupaporondtól. Hogy ez ne így legyen, arról a találkozó előtt rendkívül magabiztosan nyilatkozó Mario Gomez gondoskodott. Először az 55. percben volt eredményes, amikor is a saját térfeléről indulva jutott el az ETO kapujáig, ahol kis szerencsének köszönhetően maradt nála a labda, de neki ennyi elég is volt: egy csellel tisztára játszotta magát, és Sztevanovics mellett a hálóba lőtt.

Másodjára a 60. percben köszönt be a német válogatott támadó, Marica jobb oldalról érkező beadását továbbította a kapuba öt méterről, 4–0.

A Győrt ugyanakkor dicséret illeti, mert hajtott, küzdött a szépítő gólért, ami Lehmann hibájának köszönhetően össze is jött. A német kapus nagyképűen cselezgetett a 16-oson belül, Kovács I Zoltán megzavarta, a labda Bajzát Péter elé került. A találkozón jobbára reklamálásával kitűnő győri támadó pedig kihasználta a lehetőséget, és higgadtan az üres kapuba emelt a kint álló Lehmann feje felett.

Összességében a Stuttgart teljesen megérdemelten jutott tovább az UEFA-kupa első fordulójába, mert a játék minden elemében jobbnak bizonyult a Győrnél. Az MTK és a Debrecen után így az utolsó, még versenyben maradt magyar csapat is búcsúzott a nemzetközi porondtól, még az őszt sem érte meg magyar együttes Európában.

UEFA-KUPA

Helyszín: ETO-Park
Nézőszám: 10 000
Játékvezető: Espen Berntsen (norvég)
Asszisztensek: Erik Ræstad, Odd-Jarle Larsen (norvégok)
A KEZDŐCSAPATOK
GYŐRI ETO VFB STUTTGART
1 Sztevanovics 1 Lehmann
25 Nikolov 7 Lanig
3 Kovács II Z. 17 Delpierre
26 Supics 5 Tasci
8 Józsi 15 Boka
29 Koltai 3 Osorio
5 Bank 13 Pardo
7 Jäkl 10 Bastürk
23 Tokody 11 Hitzlsperger
9 Böőr 9 Marica
19 Bajzát 33 Gomez
Vezetőedző: Vezetőedző:
Egervári Sándor Armin Veh

Gólszerző: Bajzát (81.) illetve Lanig (31.), Hitzlsperger (41.), Gomez (55. és 60.)
Csere: Bank helyett Kovács I Z.(46.), Jäkl helyett Völgyi (58.), Böőr helyett Brnovic (73.) illetve Boka helyett Boulahrouz (46.), Gomez helyett Ljuboja (63.), Pardo helyett Mandjek (63.)
Sárga lap: Jäkl (6.), Nikolov (25.), Kovács II Z. (49.), Völgyi (59.),Bajzát (82.) illetve Boka (14.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik