El-Kabi Cristiano Ronaldót, Benzemát és Falcaót is túlszárnyalta

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.05.30. 10:11
Ajub El-Kabi, José Luis Mendilibar és az Olympiakosz is történelmet írt az Ekl-döntő megnyerésével (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a félig-meddig hazai pályán játszó Olympiakosz Ajub El-Kabi hosszabbításban szerzett góljával győzte le a Fiorentinát a labdarúgó Európa-konferencialiga athéni döntőjében, így a pireusziak történetük első nemzetközi kupagyőzelmét ünnepelhették. A döntő érdekességei.

Annyit leszögezhetünk, hogy nem az athéni volt minden idők legjobb európai kupadöntője, hiszen a rendes játékidő nemcsak gól nélküli döntetlennel zárult, hanem a Fiorentina és az Olympiakosz együttes xG-je (várható gólszám) sem érte el az 1-et, a görögöké 0.14-es, az olaszoké 0.76-os volt a 90 perc alatt. Legutóbb 2014-ben volt gól nélküli meccs egy európai kupadöntőben, akkor az Európa-liga-finálét a Sevilla tizenegyesekkel nyerte meg a Benfica ellen, míg hosszabbításban is 2014-ben dőlt el egy trófea, akkor a Real Madrid 1–1-es rendes játékidő után győzött 4–1-re a városi rivális Atlético Madrid ellen.

Ahogy az xG is mutatja, a Fiorentina volt valamelyest támadóbb szellemű, ezt támasztja alá az is, hogy az első félidőben Nicolás Gonzáleznek több (5) labdaérintése volt az ellenfél tizenhatosán belül, mint az Olympiakosz játékosainak együttvéve, ráadásul Andrea Belottinak is több (3) lövése volt, mint a görögöknek együtt.

Hiába a firenzei fölény, a mérkőzést és a sorozatot Ajub El-Kabi hosszabbításban szerzett góljával az Olympiakosz nyerte meg.

A marokkói támadó 115 percnél és 16 másodpercnél volt eredményes, ez pedig a legkésőbbi győztes gól egy európai kupadöntőben Diego Forlán 2010-es El-döntőben (Atlético Madrid–Fulham 2–1 – h. u.) elért találata óta, amelyet a mostanihoz képest 20 másodperccel később, 115:36-nál szerzett az uruguayi kiválóság.

El-Kabinak egészen kiválóan megy a nemzetközi porondon, a marokkói a döntőben ugyanis már 14. gólját szerezte ebben az idényben a nemzetközi porondon, ennyit vagy ennél többet pedig csak négyen szereztek: Cristiano Ronaldónak volt 17, 16, és 15 gólos idénye is, Radamel Falcao a 2010–2011-es kiírást 17 találattal zárta, Robert Lewandowski a 2019–2020-ast 15-tel, Lionel Messi a 2011–2012-est 14-gyel.

Ugyanakkor El-Kabi az egyenes kieséses szakaszban szerezte góljai nagy részét, egészen pontosan 11-et, ennyiszer pedig senki nem talált még be egy idényen belül az egyenes kieséses szakaszban. A marokkói Cristiano Ronaldót (2017, 10 gólt), Karim Benzemát (2022, 10 gól) és Radamel Falcaót (2011, 10 gól) taszította le az élről.

Bár nyilvánvalóan nem vágyott erre, de a portugál Benfica után már a Fiorentina is elmondhatja magáról, hogy egymás utáni két idényben két európai kupadöntőt bukott el, hiszen a firenzeiek tavaly a West Ham Uniteddel szemben maradtak alul az Ekl-ben, míg a Benfica 2013-ban és 2014-ben az El-döntőt bukta el.

A másik oldalon az Olympiakoszt irányító José Luis Mendilibar a Sevillával való tavalyi, budapesti Európa-liga-győzelem után az Ekl-t is megnyerte – a legutóbbi két év alapján érdekes párhuzamokat lehet felfedezni a spanyol szakember pályafutásában, hiszen amikor átvette a Sevilla irányítását, ő már a harmadik vezetőedző volt az idényben a csapatnál és az Olympiakoszt is ketten irányították előtte ebben az évadban. Ráadásul Mendilibar tavaly az El-ben, idén az Ekl-ben a legidősebb edző, aki elhódította a trófeát.

Az Olympiakosz története során először nyert meg egy európai kupasorozatot – mindezt tette 64 évvel és 259 nappal az után, hogy lejátszotta a klub történetének első nemzetközi mérkőzését.

Bár van még néhány nemzet, amely még nem nyert, érdekesség, hogy a XXI. században francia csapat még egyik európai kupát sem nyerte meg, ezzel szemben a spanyolok 22-szer, az angolok 11-szer diadalmaskodtak.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
DÖNTŐ
Olympiakosz Pireusz (görög)–Fiorentina (olasz) 1–0 (0–0, 0–0, 0–0) – hosszabbítás után
Athén, AEK Aréna, 26 842 néző. Vezette: Artur Soares Dias (portugál)
Olympiakosz: Colakisz – Rodinei, Recosz, Carmo, F. Ortega (Quini, 91.) – Hezze, V. Iborra – Fortunisz (Jovetics, 73.), Chiquinho (A. Horta, 78.), Podence (Maszurasz, 106.) – El-Kabi (El-Arabi, 120+2.). Vezetőedző: José Luis Mendilibar
Fiorentina: P. Terracciano – Dodo, Milenkovics, Martínez Quarta, Biraghi (Ranieri, 106.) – Arthur Melo (Duncan, 74.), Mandragora – Nicolás González (Beltrán, 106.), Bonaventura (Barák, 82.), Kouamé (Ikoné, 82.) – Belotti (Nzola, 59.). Vezetőedző: Vincenzo Italiano
Gólszerző: El-Kabi (116.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik