Ekl: döntetlen Bolláék meccsén, egy gól a Bozsik Arénában, dráma Amszterdamban

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.02.15. 23:02
UEFA Conference League Play-off 1st legAjax Amsterdam v Bodo/Glimt
Az Ajax a sírból jött vissza a Bodö/Glimt ellen a Johann Cruyff Arénában (Fotó: Getty Images)
Az Európa-konferencialiga rájátszásának első találkozóit rendezték csütörtökön. Az esti programban a Bolla Bendegúzzal felálló Servette hazai pályán gól nélküli döntetlenre végzett a Ludogoreccel, a Dinamo Zagreb meglepetésre Sevillában szerzett előnyt a Betis ellen, az Ajax drámai meccsen ikszelt a Bodö/Glimttel, a Maccabi Haifa pedig a kispesti Bozsik Arénában egygólos győzelmet aratott a Gent ellen.

Bolla Bendegúz a kezdőcsapatban lépett pályára – edzője a 61. percben cserélte le – a Servette Ludogorec elleni találkozóján, ahol a svájci csapat célja az volt, hogy legalább minimális előnyt kiharcoljon a visszavágóra. A terv nem sikerült, a csapatok gól nélküli döntetlenre végeztek egymással így a döntés a visszavágóra maradt. Nehéz lenne megmondani az első meccset látva, hogy most melyik csapatnak van nagyobb esélye a továbbjutásra. 

Ugyancsak döntetlen született az Ajax és a Bodö/Glimt összecsapásán – de micsoda különbség, hogy amíg Genfben egyetlen gól sem esett, addig Amszterdamban négy is, ráadásul a meccs forgatókönyve sem feledhető egy könnyen. A norvégok Albert Gronbaek duplájával meglepetésre már kettővel is vezettek a Johann Cruyffról elnevezett arénában, és a 91. percig őrizték is az előnyüket – ekkor azonban csoda történt! Az Ajax előbb kapott egy tizenegyest – sőt, a norvégok játékosát, Odin Bjortuftot ki is állította a játékvezető –, amit Branco van den Boomen gólra váltott, majd a 97. percben még Steven Berghuis is betalált, így az Ajax megmenekült a vereségtől, és kiharcolta a döntetlent. A visszavágó így sem lesz sétagalopp az amszterdamiaknak, de a döntetlennek köszönhetően azért messze nem reménytelen a hollandok helyzete. 

A Maccabi Haifa Kispesten, a Bozsik Arénában fogadta a Gentet, és a helyszín szerencsét hozott az izraeliek számára, hiszen Frantzdy Pierrot második félidőben szerzett találata azt jelentette, hogy a Maccabi egygólos előnyből várhatja a belgiumi visszavágót.

Az este, és talán a nap legnagyobb meglepetése a Dinamo Zagreb nevéhez fűződött. A horvát együttes Bruno Petkovic tizenegyesből szerzett találatának köszönhetően 1–0-ra legyőzte a Betist Sevillában, így hazai pályán jó esélye lesz arra, hogy kiharcolja a továbbjutást az előzetesen esélyesebbnek vélt spanyol csapat ellen.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉSEK
Servette (svájci)–Ludogorec (bolgár) 0–0
Real Betis (spanyol)–Dinamo Zagreb (horvát) 0–1 (Petkovic 75. – tizenegyesből)
Ajax (holland)–Bodö/Glimt (norvég) 2–2 (Van den Boomen 90+1.  – tizenegyesből, Berghuis 90+7., ill. Gronbaek 16., 64.)
Maccabi Haifa (izraeli)–Gent (belga) 1–0 (Pierrot 65.)
KORÁBBAN
Olympiakosz (görög)–Ferencvárosi TC 1–0 (el-Kábi 83.)
Sturm Graz (osztrák)–Slovan Bratislava (szlovák) 4–1 (Biereth 4., Gorenc-Sztankovics 27., Kiteishvili 54. – tizenegyesből, Camara 90.+1., ill. Rodrigues 8.)
Kiállítva: Weiss 54. – Slovan
Union Saint-Gilloise (belga)–Eintracht Frankfurt (német) 2–2 (Rasmussen 31., G. Nilsson 68., ill. Chaibi 3., Kalajdzic 10.)
Kiállítva: Vanhoutte 78. – Union 
Molde (norvég)–Legia Warszawa (lengyel) 3–2 (Gulbrandsen 12., 19., Kaasa 24., ill. Josue 64., Augustyniak 71.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik