Siketlimpia: a hegyikerékpáros Földi Bence bringajavítással fűszerezett versenyen szerzett ezüstérmet

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2022.05.11. 09:33
null
Földi Bence (balra) a verseny feladása helyett második, Csontó Ádám nyolcadik lett (Fotó: Facebook/Magyar Hallássérültek Sportszövetsége)
A hegyikerékpárosok viadalán balszerencsés körülmények között, sérült kerékpárral szerezte meg a második helyet Földi Bence a Caxias do Sul-i siketlimpián. A sportlövő Biatovszki Míra bronzéremmel gazdagodott.

 

Az országúti 1000 méteres sprint-, valamint az országúti mezőny- és pontversenyt már letudó Földi Bence kedden hegyikerékpárban próbált szerencsét, és bízni lehetett a jó szereplésében. A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége tájékoztatása szerint a versenyen valóságos thriller valósult meg...

A 28 éves magyar kerékpáros rögtön az elején elhúzott a hatkörös pályán, két kör után kétperces előnyt dolgozott ki. A harmadik kör után az utolsó helyezett argentin versenyzőt körözte le, aki bukott, és ráesett a magyarra. Földi szintén elesett, de továbbment.

A kör végén megnézték a biciklijét: elmozdult a kormány, helyretették, a küllővel is gond volt, gyorsan kicserélték a kereket, akkor derült ki, eltört a teleszkópos villa is. Bence összeomlott, feladta volna, de az apja – aki egyben szerelője is – meg a cseh segítő (fair play díjat neki!) valahogy összerántotta a biciklit, és Bence máris rohant tovább, nyakában a harmadik helyen álló spanyollal. Nyomába eredt az első helyen tekerő lengyelnek. A veretes hátrányt lecsökkentette 30 mp alá, de közben vigyáznia kellett, a gyors lejtőkön ne essen szét a bicaja. Így futott be a második helyre!” – írja a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége (MHSSZ) Facebook-oldala.

Vagyis lehet sopánkodni az elvesztett aranyérem miatt, ugyanakkor a balszerencsés történéseket figyelembe véve örülni kell az ezüstnek. Ahogy dicsérendő Csontó Ádám is, aki a 8. helyet szerezte meg.

A sportlövő Biatovszki Míra megszerezte második dobogós helyét Caxias do Sulban: a 10 méter légpuska ezüstje után az 50 méter puska fekvőben bronzéremmel gazdagodott. Az MHSSZ beszámolója szerint technikai malőrök jellemezték a versenyt, a szervezők nem álltak a helyzet magaslatán. Biatovszki immár összesen hat siketlimpiai medáliával – 3 arany, 1 ezüst, 2 bronz – büszkélkedhet.

A tájfutók középtávján (5200 m, 180 m szintkülönbség, 17 állomás) nehéz, süppedős talajjal kellett megküzdenie a mezőnynek. A magyar férfiak megismételték a sprinttávon elért eredményüket: Mihályi Ferenc 6., Bojtor Szabolcs 8., Boros Imre 15. lett.

Az atléta Gál Nikolett ugyanakkor nem tudott elindulni fő számában, 100 m gáton, miután az egyik edzésen megsérült (megbotlott a gátban, és ráesett a térdére). Mihály Réka 1500 méteren hatodikként ért célba, a magasugró Horváth László a szakadó esőben rendezett versenyen 183 centiméterrel a negyedik helyen végzett. Az asztaliteniszezők egyéni küzdelmei is elkezdődtek, a három-három magyar férfi és női induló közül csak Budavári Attila és Bencsik Gergely jutott tovább a csoportjából.

A magyar csapat eddigi mérlege két ezüst- és három bronzérem a brazíliai siketlimpián.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik