A szakág helyzete viszont jelenleg nehéz. Mintha háttérbe szorult volna a steel mögött.

„Régen inkább soft volt. Volt steel is, de alig játszottuk” – emlékezett vissza Kövesdi Andrea, a szakág itthoni vezetője, szövetségi kapitánya. Hogy mikor fordult ez át, ő sem tudja pontosan, szerinte körülbelül akkor, amikor 2010 körül a Contact nevű bázis megszűnt, illetve hogy a steeldarts versenyeit láthatjuk a televízióban. De az a véleménye, a pénzhiány is szerepet játszott benne: „Nem tudtunk eljutni Eb-kre, ami vissza is vetette az egész szakágat. És elmentek mellettünk. Amíg régen megállt a levegő, amikor a magyarok beléptek a terembe, most mindenki másra figyelnek, csak ránk nem. Én azt szeretném elérni, hogy ez újra úgy legyen, mint amikor a rengeteg világ- és Európa-bajnoki címünket szereztük!”

Nem kell túl messzire visszamenni az időben a legutóbbiig: nincs három éve, hogy 2018 júniusában az olaszországi Caorléban Lakatos Gergely megnyerte az U18-as fiúk küzdelmeit.

„Azt gondolom, alakul a játékosállomány: egyre jobb – tért vissza a jelenbe Kövesdi Andrea. – Talán fiatalítani kéne kicsit. Minél több softos bázist szeretnék felépíteni, a pandémia ebben nem segített. Meg hát az utánpótlás... Az utánpótlás szinte egyáltalán nem softozik, mert nem preferálják az edzők. Pedig azt gondolom, miután megtanultak a gyerekek számolni és elsajátították a játék alapjait, ugyanúgy kell dobni, ugyanaz a távolság. Egy őrült van a férfiak és a nők között is, aki mindkét szakág eseményein állandóan részt vesz és egyformán eredményes, Takács Gábor és Erdei Nóra, de amúgy mostanában már megoszlanak a játékosok: vagy itt játszanak, vagy ott játszanak, ahelyett, hogy mindenhol játszanának. Szeretnénk jól felkészülni októberre, hátha idén elmehetünk az Európa-bajnokságra, és szeretnénk jó eredményekkel hazatérni. Igazság szerint ami nemzetközi siker született eddig a magyar dartsban, azt az utánpótláson kívül mind a soft szakág tudja felmutatni. Például felnőtt szinten egyetlen egyéni világbajnokunk van, az is softos: Meszes Norbert. Volt olyan is, hogy különböző kategóriákban egyszerre játszottak döntőt a mieink. Csodálatos érzés volt!”

No ide, erre a szintre szeretnénk visszatérni. A Dreher segítsége nagyon jól jön ehhez.

Csak 18 éven felülieknek!

www.alkohol.info.hu