Birkózó ol. sel.: Veréb István megszerezte a kvótát

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.04.16. 13:31
Veréb István olimpiai kvótát szerzett a szabadfogásúak 86 kilogrammos súlycsoportjában a szerbiai Nagybecskereken zajló birkózó kvalifikációs viadalon.

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Veréb szombaton előbb a szlovák Rene Matejovot, majd az olasz Aron Canevát verte könnyedén, technikai tussal. Azt azonban már az elődöntőt megelőzően lehetett tudni, hogy a lengyel Radoslaw Marcinkiewicz nehezebb feladat elé állítja. A Verébnél ránézésre „fél számmal” nagyobb lengyelnek aztán a technikai tustól nem kellett tartania, ám összességében sima meccsen kapott ki a magyar birkózótól.

A mostani évtől már csepeli színekben versenyző Veréb István az első pillanattól energikusan birkózott, irányította a meccset, hiába volt a lengyel nagyobb termetű, a magyar tűnt erősebbnek. Az első másfél perc alatt Veréb kétszer vitte ki a szőnyegről Marcinkiewiczet, s a 2:0-ás vezetés után is tartotta a tempót. Ellenfele ugyanakkor hiába tudta egyszer kivinni őt (2:1), a magyar még a szünet előtt újabb kiléptetéssel válaszolt, s megnyugtató, 3:1-es előnnyel ment pihenni.

A szünetet követően is nagyon összeszedetten birkózott a magyar, aki még az első percben egy fejlefogás után eldobta ellenfelét, s a négypontos akcióval, illetve az elutasított lengyel óvásért kapott egy ponttal (8:1) eldöntötte a meccset, ezzel pedig a kvóta sorsát. A találkozót végül 8-3-ra nyerte meg, így a pekingi után második olimpiájára készülhet.

„Jó sorsolást kaptam, ezt ki kellett használnom és szerencsére sikerült. Szlovák riválisom fizikailag erős, de rendre elfárad, míg az olaszt egyértelműen verni kellett. A lengyelről tudtam, hogy két technikát tud, ezekre kellett figyelnem.” – mondta az MTI-nek Veréb István.

A korábbi szombathelyi sportoló hozzátette, hogy nagy megnyugvást jelent számára a kvóta, s most már csak Rióra kell koncentrálnia. „Szerencsére nem kell Ulánbátorba utaznom, nagyon nem akartam.” – jegyezte meg Veréb István, aki nem biztos, hogy szőnyegre lép az esti fináléban.

Szintén az olimpiáért mérkőzött a világbajnok Sastin Marianna, aki a 63 kilogrammosok elődöntőjében a fehérorosz Marja Mamasukkal csapott össze. A mérkőzést egy villanás döntötte el: Mamasuk alig egy perc után villámgyorsan be tudott menni ellenfele lábára, s eldobta őt. Az akció négy pontot ért, s a folytatásban Sastin már csak csökkenteni tudott a hátrányon, a sikerre nem volt esélye (2:4).

A szombati versenynapon korábban Barka Emese (58 kg) a negyeddöntőben, míg a szabadfogásúak 74 kilós kategóriájában szereplő Gulyás Zsombor és a kötöttfogású Szabó László (75 kg) a nyolcaddöntõben szenvedett vereséget.

A szerbiai versenyen – amelyen minden súlyban két-két olimpiai indulási jogot osztanak ki – pénteken Lőrincz Tamás (kötöttfogás 66 kg) szerzett olimpiai kvótát, míg a tavalyi világbajnokságon Lőrincz Viktor, aki ötödik lett Las Vegasban, így Veréb Istvánnal együtt jelenleg három magyar birkózó részvétele biztos az augusztusi játékokon.

A vasárnapig tartó szerbiai viadalt követően a birkózóknak még két lehetőségük lesz kvótát szerezni: a jövő héten Ulánbátorban, három hét múlva pedig Isztambulban rendeznek kvalifikációs versenyeket.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik