Birkózó Eb: világbajnokunk úgy véli, nem volt elég átütő

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.04.01. 19:05
A világbajnok Sastin Marianna elsősorban az átütőerő hiányával magyarázta negyeddöntős búcsúját a finnországi Vantaaban zajló birkózó Európa-bajnokság keddi nyitó napján.

„Mindig az aranyérem a cél, ezért is sajnálom, hogy ez a mai nap így sikerült. Nem tudtam olyan átütő lenni, mint a szeptemberi budapesti vb-n – nyilatkozta az MTI-nek Sastin Marianna, az 59 kg vb-győztese, hozzátéve, hogy nem örül ugyan, de nem is kesereg a gyengébb eredmény miatt. – A legfontosabb, hogy a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon legyek majd jó. Új súlycsoportban, ötvennyolc kilogrammban kell birkózni, ami nagyon erős, de szerintem jó lesz ez nekem, még úgy is, hogy egy kilóval többet kell fogyasztani.”Sastin Marianna, az 59 kg vb-győztese, hozzátéve, hogy nem örül ugyan, de nem is kesereg a gyengébb eredmény miatt. – A legfontosabb, hogy a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon legyek majd jó. Új súlycsoportban, ötvennyolc kilogrammban kell birkózni, ami nagyon erős, de szerintem jó lesz ez nekem, még úgy is, hogy egy kilóval többet kell fogyasztani.”

A GYŐZTESEK
A négyből három kategóriában orosz győzelem született az Európa-bajnokság keddi nyitónapján. A férfi szabadfogásúaknál mindkét súlycsoportban, 65 és 97 kilogrammban orosz versenyző szerezte meg az aranyérmet, míg a nőknél Sastin Marianna kategóriájában, 58 kilóban nyert orosz Valerija Zsolobjeva személyében.
Szerdán a szabadfogásúaknál 57 és 61, a nőknél pedig 53 és 60 kg-ban rendeznek versenyeket. A magyarokat Molnár József (57 kg) és Galambos Ramóna (60 kg) képviseli. Az előcsatározások közép-európai idő szerint 9.00-kor kezdődnek.

Wöller Ákos, Sastin férje, s egyben a válogatott kapitánya abban egyetértett kedvesével, hogy nem olyan volt mint Budapesten, ám ő egy kicsit másban látta a problémát.

„Szerintem fejben ment el a negyeddöntős meccs, több olyan szituáció is volt, amiből máskor pontot csinál, most pedig nem. Nyilván kapott egy kis hazai pályát a finn, az első szakaszban egy mögé kerülésért nem kapott Marianna pontokat, a másodikban meg egyszer a szőnyegen kívülre tette, de mindig azt szoktam mondani, úgy kell birkózni, hogy ilyeneken ne múlhasson” – mondta Wöller Ákos.

A kapitány a nap másik magyar női versenyzőjéről, a két siker után a negyeddöntőben, majd a vigaszágon vereséget szenvedett Dénes Mercédeszről (48 kg) csak jókat mondott, szerinte a még junior korú birkózó szépen teljesített, s nagyon hasznosnak nevezte, hogy négy mérkőzést is vívott az Eb-n.

A szabadfogásúak szakágvezetője, Gulyás István sem volt elégedetlen, azt ugyanakkor elmondta, hogy Szmik Attila (97 kg) szereplése könnyen lehetett volna akár még jobb, a vigaszágon ugyanis kevésen múlt a német William Hart elleni mérkőzés.

„Kicsit sajnálom, mert a bronzmeccsen nem lett volna esélytelen a moldovai Ceban ellen” – mondta a szakember.

Szerdán a szabadfogásúaknál Molnár József az 57 kilogrammos kategóriában a tavalyi Eb-n 55 kilóban második fehérorosz Uladzislau Andreju ellen kezd a nyolc közé jutásért, míg a nőknél a mindössze 17 éves Galambos Ramóna (60 kg) a 2009-ben vb-győztes, Londonban olimpiai ezüstérmes azeri Julija Ratkeviccsel csap össze, szintén a nyolcaddöntőben.

BIRKÓZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, VANTAA
A KEDDI DOBOGÓSOK

Férfi szabadfogás
65 kg
Európa-bajnok:
Magomed Kurbanalijev (Oroszország)
2. Servet Coskun (Törökország)
3. Boriszlav Novacskov (Bulgária) és Konsztantin Habalasvili (Grúzia)
A döntőben:
Kurbanalijev–Coskun technikai tus

Férfi szabadfogás
97 kg, Európa-bajnok:
Abduszalam Gagyiszov (Oroszország)
2. Hetag Gazjumov (Azerbajdzsán)
3. Ivan Jankuszki (Fehéroroszország) és Nicolai Ceban (Moldova)
A döntőben:
Gagyiszov–Gazjumov 5–1

NŐK
48 kg
Európa-bajnok:
Marija Sztadnyik (Azerbajdzsán)
2. Natalja Pulkovszka (Ukrajna)
3. Fredrika Ida Petersson (Svédország) és Nagyezsda Flodorova (Oroszország)
A döntőben:
Sztadnyik–Pulkovszka technikai tus

58 kg
Európa-bajnok:
Valerija Zsolobjeva (Oroszország)
2. Irina Petrovna Netreba (Azerbajdzsán)
3. Viktorija Bobeva (Bulgária) és Petra Maarit Olli (Finnország)
A döntőben:
Zsolobjeva–Netreba 5–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik