Asztalitenisz: Póta Georgina nem lesz ott a vb-n, férficsapatunk viszont mégis indulhat

Vágólapra másolva!
2022.09.20. 11:25
null
Póta Georgina (balra) távollétében a világbajnokságon Madarász Dórára (jobbra) vár vezérszerep (Fotó: WTT)
A kínai Csengtuban szeptember 30-án kezdődő csapat-világbajnokságon, a visszalépések miatt a korábbi hírekkel ellentétben férfiválogatottunk mégis asztalhoz állhat, női csapatunknak viszont ezúttal Póta Georgina nélkül kell bizonyítania.

Mivel az asztalitenisz-világbajnokságok az indulók jelentősen megnövekedő száma miatt mostanra kezelhetetlenné váltak, a nemzetközi radikális lépésre szánta el magát: kidolgozta a kvalifikációs rendszert, amelynek végén 40 férfi és 40 női együttes szerez jogot arra, hogy asztalhoz álljon a vb-n. Mivel két évvel ezelőtt a dél-koreai Puszanban a pandémia miatt elmaradt a csapat-világbajnokság, az új szisztéma premierjére a szeptember 30-án rajtoló vb-n kerül sor, amelynek a kínai Csengtu ad otthont. Az ITTF előzetesen közzétett listáján a magyar női válogatott szerepelt, a férfiak viszont nem, vagyis úgy tűnt, a kvalifikációs rendszer bevezetésével történelmi pillanathoz érkezünk azzal, hogy a magyar férfiválogatott nélkül rendezik meg a vb-t. Nos, mint kiderült, az utóbbi napokban módosult a lista, s a visszalépések miatt férficsapatunk mégiscsak elutazhat Kínába.

A különböző okok miatti visszalépések után a férfiak is zöld utat kaptak, asztalhoz állhatnak Csengtuban – újságolta Lajtai Kristóf, a szövetség főtitkára. – A kínaiak a koronavírus miatt még mindig rendkívül szigorú szabályokat hoztak, onnan kezdve, hogy kizárólag charterjárattal lehet belépni az országba, buborékrendszerben mozognak a résztvevők, s szurkolók is csak nagyon korlátozott számban és körülmények között lehetnek a lelátón. Mivel a különböző feltételeknek nem mindenki tudott megfelelni, több ország visszalépett, férficsapatunk így került be a mezőnybe.”

Muskó Péter szövetségi kapitány már kijelölte a világbajnokságon résztvevő csapatot, így Majoros Bence, Szudi Ádám, Ecseki Nándor és Lakatos Tamás utazik Kínába.

A nőknél nem volt kérdés, hogy együttesünk befér a 40 válogatottat számláló mezőnybe, így Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány irányításával már hetek óta erre az eseményre készülnek a keret tagjai. Meglepetésre nem tart a csapattal Póta Georgina, aki a kapitánnyal egyeztetve családi okok miatt nem vállalta a szereplést, azaz hosszú idő után első számú női játékosunk nélkül szerepel világbajnokságon válogatottunk, amely így Madarász Dóra, Hartbrich Leonie, Nagyváradi Mercédesz, Dari Helga négyessel vág neki az esztendő egyik kiemelkedő eseményének.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik