Révész Bulcsú: Ilyen jó kezdéssel nem kalkuláltam!

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.10.08. 09:17
Révész Bulcsú Magyarországon a herceghalmi otthonában edz, Angliában viszont édesapjának időnként meg kell harcolnia a gyakorlóasztalért (Fotó: Dömötör Csaba)
Túlzás nélkül állítható, szenzá­ciósan kezdte profi karrierjét a 17 éves Révész Bulcsú, aki a februárban Albániában megnyert U19-es világbajnoki címének köszönhetően a nyár óta a legjobbak között szerepel. A fiatal magyar játékos szinte berobbant a Tour mezőnyébe, főleg azután, hogy a világranglistán top 16-os játékost, az angol Ali Cartert is legyőzte.


– Legutóbbi mérkőzésén a kínai nemzetközi torna selejtezőjében a világranglistán jelenleg 20. helyen álló angol Jack Lisowski ellen 5–3-as vezetésről 6–5-re kapott ki. Ez most csalódás vagy büszkeség?
– Vezettem és közel jártam a győzelemhez, így kicsit bánatos voltam a végén a vereség miatt – válaszolta a Nemzeti Sportnak adott interjúban a 17 éves Révész Bulcsú, az első magyar profi sznúkerjátékos, aki – miután februárban megnyerte az U19-es világbajnokságot – kivívta, hogy két évig a legjobbak közt szerepelhessen. – De most inkább büszke vagyok magamra és a teljesítményemre, mert jól, lazán játszottam Jack ellen, élveztem a mérkőzést, ami a selejtezőkör legizgalmasabb összecsapása volt. Sokat néztem őt a televízióban, élmény volt ellene meccselni, pariban voltam vele, elégedett vagyok ezzel.

– Hogyan alakul a további programja?
– Jön majd az Északír nyílt bajnokság, majd a skót verseny selejtezője. Jelenleg kéthetes szüneten vagyok, nem lesz versenyem, mert a kínai Vuhanban megrendezendő viadalra nem sikerült kijutnom, vagyis itthon, Magyarországon leszek.

Idén február elején Albániában rendezték meg az U19-es fiú-világbajnokságot, amelyet – kisebb meglepetésre – Révész Bulcsú nyert meg. A 17 éves magyar ezzel kiharcolta, hogy a következő két idényben a felnőtt profik között versenyezhessen, s ehhez még a hétszeres világbajnok Ronnie O’Sullivan is gratulált neki. A 17 éves tehetség a fináléban a kínai Kung Csen-cse ellen nyert 5–3-ra, és a meccsen lökött egy 130-as bréket is. Révész azzal a céllal utazott Albániába, hogy élvezze a játékot, meg sem fordult a fejében, hogy esélyes lenne a címre. Aztán a döntő előtt felröppent a pletyka, hogy kínai ellenfele már megkapta a Tour-kártyát, vagyis a finálé eredményétől függetlenül Révész is profi lehet a következő idénytől, ez kissé izgatottá tette a magyart. Ám a finálé délelőttjén megérkezett a világszövetség elnöke, és elmondta, Kung hivatalosan még nem profi, így csak a döntő győztese lehet profi két évadra.

Albániában váltotta meg a jegyét a legjobbak közé

– Menjünk egy kicsit vissza az időben, februárban Albániában rendezték az U19-es világbajnokságot. Mi az első, ami beugrik ezzel kapcsolatban? Ez az a torna, ami miatt ott tart, ahol…
– Hűha, sok pozitív élmény jut eszembe! Életem versenye volt, jól éreztem magam, felszabadultan játszottam, félre tudtam tenni mindent, és csak a játékra koncentrálni. Szerintem megérdemelten nyertem, és sok pluszprogramot „csináltam” ezzel magamnak, hiszen bekerültem két évre a profik közé, s azóta is sok minden történt velem. Csak az elődöntőben kezdtem felfogni, hogy ott vagyok a profi lét küszöbén, talán ezért sem görcsöltem.

– Ha akkor nem sikerül, most mit csinálna? Milyen más út vezetne a legjobbak közé?
– Amennyiben nem nyerek, az U21-es és a felnőtt Európa-bajnokságon lett volna sanszom. Előbbin elindultam, de a sikeres kvalifikáció miatt, talán érthető módon, nem koncentráltam annyira jól. Ezen kívül is lett volna még két kvalifikációs verseny, hogy olyan eredményt érjek el, ami elődöntőbe jutást jelent. Ha mégsem, egy év múlva lehet próbálkozni újra.

– Lélekben felkészült arra, hogy már most sikerül? Még mindig csak tizenhét éves…
– Nem mondhatnám, hogy jó formában voltam az Eb előtt, de azt tudom, a tavalyi angliai edzések sokat hozzátettek a sikerhez. Nem helyeztem magamra nyomást, élveztem a játékot, kihoztam magamból a maximumot.

…Révész Bulcsú példaképe a hétszeres világbajnok angol Ronnie O’Sullivan?
…a magyar tinédzser a legjobb meccsnek, amit valaha látott, a tavalyi világbajnoki döntőt tartja, amelyet a belga Luca Brecel nyert meg az angol Mark Selby ellen?
…a 17 éves játékos kedvenc étele a rántott máj rizzsel?
…Révész Bulcsú kedvenc időtöltése (ha nem sznúkerezik) a zenehallgatás, azon belül is a kemény rock, leginkább az AC/DC muzsikáját szereti, szeret kerékpározni, úszni, sorozatokat nézni, de kedveli a Formula–1-et, a teniszt, és az olimpia szinte valamennyi sportágát?

Tudta-e, hogy…

– A magyar sportszerető közönség 2017-ben ismerte meg, amikor tizenegy évesen felléphetett az első Magyar sznúkergálán, de – és meg ne haragudjon – akkor még az asztalt is alig érte fel.
– Emlékszem, kemény kilencpontos bréket jegyeztem Neil Robertson ellen… Sokat jelentett, hogy játszhattam ellene, nagyon élveztem!

– Ezután sorban érkeztek a világsztárok Budapestre, köztük Ronnie O’Sullivan, az ön példaképe.
– Sokat jelentett nekem, akkor találkoztam vele először, hatalmas élmény volt. Az előző gálán huszonöt percen belül legyőztem John Higginst és Judd Trumpot a shoot-out játékban, úgyhogy eredményesség szempontjából az is emlékezetes volt. De Shaun Murphyvel és Steve Davisszel is rendkívül szórakoztató perceket éltünk át, szóval mind a hat gáláról van mire emlékezni.

– Mikor dőlt el, hogy profi akar lenni?
– Erre vonatkozóan homályosak az emlékeim, nem tudom, tizenegy-tizenkét évesen mit gondoltam erről. Abban viszont biztos vagyok, reális célnak mindig azt tartottam, hogy legkorábban tizennyolc évesen bekerülök a profik közé. De miután elengedtem azt, hogy mikor jön el a pillanat, jött is a siker, egy hónappal a tizenhetedik születésnapom után. Mindig az volt a célom, hogy profi legyek, de nem ezért kezdtem el sznúkerezni, nem ezért csinálom, hanem mert szeretek játszani.

2017 márciusában rendezték meg a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban az első Magyar sznúkergálát, amelyet Csurgó Balázs, Wéber Gábor és Buzás Gábor, az Eurosport kommentátora szervezett. Az első két világklasszis vendégjátékos az egyszeres világbajnok ausztrál Neil Robertson és a kétszeres vb-döntős angol Ali Carter volt, s Révész Bulcsút is megismerhette az ország. Ezt még öt újabb rendezvény követte, a legutóbbin, 2023-ban a hétszeres világbajnok legenda, az angol Ronnie O’Sullivan és a 11-szeres pontszerző tornát nyerő, Egyesült Királyság-bajnok északír Mark Allen volt a sztárvendég. Korábban többek közt még láthattuk a hatszoros vb-győztes angol Steve Davist, a négyszeres világbajnok skót John Higginst, az immár 29 pontszerző viadalt megnyerő Judd Trumpot (őt kétszer is), az egyszeres vb-győztes angol Shaun Murphyt, a walesiek világsztárját, a háromszoros világbajnok Mark J. Willi­amst és a valaha volt legjobb játékost, aki nem nyert vb-t, az angol Jimmy White-ot.

Hatszor láthattunk már igazi gálát Budapesten

– Milyenek voltak a mindennapjai korábban és milyenek lettek most, hogy már nem amatőr?
– Normális életem volt, iskolába jártam, a tanulás volt az első, hogy jó jegyeket szerezzek. Heti hat nap edzettem két-három órát iskola után. Ehhez képest nagy előrelépést jelentett, amikor már hat órára tudtam növelni a tréninget, mert befejeztem a bejárást, váltottam, online tanulok.

– Jó ez a váltás?
– Folytatom a tanulást, igyekszem jó eredménnyel leérettségizni, mert egy B-tervre mindenkinek szüksége van. Nem volt nehéz váltani, s talán csak néhány héttel később kezdtem érezni, hogy hiányzik a társasági élet, a haverok, a barátok. De amíg sznúkerezhetek, addig ez kárpótol mindenért.

– A hozzáértők szerint a legjobb száz játékos közel ugyanazt tudja, értem ezalatt a hosszú lökéseket, terelést, technikát, biztonsági játékot, golyóbelökést, csak mentálisan van különbség közöttük. Ön eddig mit tapasztalt?
– Egyértelmű, hogy a legjobbaknál nem az a kérdés, ki mit tud, hanem hogy hányszor tudja, és milyen szinten és mennyire tudja alkalmazni, amit edzésen elvégez. Mert a meccshelyzet az más, ez adja a különbséget a profik között, ezen dőlnek el a nagy találkozók. Nyilván a tapasztalatnak nagy szerepe van ebben, fontos a céltudatosság, hogy az ember kihozza magából, amit edzésen tud, ez az egyik kulcs.

– Szenzációsan indult a profi karrierje, tizenhét meccséből nyolcat megnyert. Számított ilyen jó rajtra?
– Ilyen jó kezdéssel nem kalkuláltam, nekem is meglepetés, hogy ilyen hamar sikerült jó eredményeket elérnem. Jó fejek a srácok, jó a társaság, a közeg, úgy érzem, befogadtak. Nyomom tovább ezerrel, azon vagyok, hogy a javuló tendencia megmaradjon.

Révész Attila, Bulcsú édesapja a fiatal játékos mindenese, aki a fiát elkíséri a mérkőzésekre, szervezi az utazásokat, edzéslehetőségeket, ami teljes embert kíván, de nagy örömmel teszi. „Ez az állapot egy folyamatos stresszhelyzet, edz a gyerek, jól vagy rosszul, ha rosszul, meg kell találni az okot, miért, ha jól, akkor azon agyalunk, hogyan erősítsünk rá a formájára. Az utazás a legnehezebb, hiába vagyunk zömében Angliában, eddigi útjaink felén állandó csúszás, késés miatt kellett idegeskedni. Késett a busz vagy a vonat, törölték a járatot, lekéstük az átszállást. Az edzés legalább olyan fontos, mint a verseny, de a gyakorlóasztalokért is meg kell harcolni a többi játékossal. Most lakjuk be Angliát, nem könnyű, a lakásban, amit bérlünk, nem volt fűtés az első napokban, s még nincs helyismeretünk, időnként »überezni« kellett. A húszezer font jó dolog, de az eddigi tapasztalatok alapján minimum a duplájára lesz szükség, hogy fedezze az alapvető kiadásokat. Ez úgymond a megnyert versenydíjak előlege, amely mindenkit megillet, de leginkább a profik közt először induló újoncversenyzőknek biztosíték arra, hogy legyen egy tervezhető bevételük. Nekünk is szükségünk van támogatókra, Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója segített, Schmidt Ádám államtitkár úrral folytatott tárgyalása után kaptunk állami támogatást, amit sokadszor is nagyon köszönünk, de a herceghalmi önkormányzat is segít. Ezúttal is szeretném megköszönni új és régi, kitartó szponzorainknak a támogatást, s azoknak is, akik magánszemélyként, saját szabadidejüket feláldozva segítenek nekünk.”

„Szerető mindenes”

– Voltak már álmatlan éjszakái izgalom miatt?
– Nem, nincs okom a „feszkóra”.

– Játszott már az ászokkal, de nyilván Ronnie O’Sullivan kiemelkedik a sorból. Mit érzett meccs közben?
– Nagyon lazának éreztem magam, tényleg. Megharcoltam azért, hogy játsszak vele, nyertem egy selejtezőt előtte, elvárások nem voltak, főleg mert már Pesten találkoztunk. Tartani is tudtam vele a lépést 3–2-ig, a kínai közönség is nagyszerűen szurkolt, sokan nyilván elsősorban miatta mennek ki a meccsekre, de így is klassz volt a mérkőzésünk.

– Hogy áll a húszezer fontos határral?
– Már túlléptem, 2500 font pluszban vagyok! Jól hangzik, mert sok verseny van még az idényben, lehet még pluszpénzt keresni!

– Mi hiányzik a legjobban, amikor nincs idehaza?
– Segít, hogy van egy lakásunk a következő évre, amit Sheffieldben bérlünk, a Victoria Sznúkerakadémia épületében található, vagyis nagyon közel van az edzéslehetőség, ez óriási pozitívum. Elvileg nincsenek nagy különbségek az országok között, de szívesebben vagyok itthon, pihenni itt jobban tudok, a barátok is inkább otthon vannak, noha már újakat is szereztem.

 

Ronnie O’Sullivan

A sportág legendájával a kínai Xi’an Grand Prix-n, a 64 között találkozott a magyar játékos, s bizony két játszmát is nyert a hétszeres vb-győztes ellen, aki végül 5–2-re diadalmaskodott és bejutott a 32 közé. Sőt, az elődöntőig meg sem állt, ott azonban a későbbi tornagyőztes szintén angol Kyren Wilsontól kikapott.

Ali Carter

Révész eddigi legnagyobb győzelmét aratta a „Kapitány” ellen, akivel a Brit nyílt bajnokság első fordulójában találkozott, és akit 4–3-ra vert meg. A torna idején a kétszeres vb-döntős angol a világranglista 11. helyén állt, azaz Bulcsúnak ez volt profi pályafutása legnagyobb sikere és egyben az első olyan győzelme, amikor top 16-os játékost múlt felül.

Stuart Bingham

A Carter elleni szenzációs győzelmet követően a 2015-ös világbajnok Stuart Bin­gham következett a Brit nyílt bajnokság 2. fordulójában, s noha minden játszmában szerzett pontot a fiatal magyar, az angol játékos 4–0-ra nyert. Révésznek a harmadik játszma megnyerésére volt a legnagyobb esélye, de ezúttal elmaradt a szenzáció.

Jack Lisowski

A Tour egyik legellentmondásosabb játékosa ellen hihetetlenül szoros csatát vívott Révész az International Championship elnevezésű kínai torna selejtezőjében, s már 5–3-ra is vezetett. Az angol rivális istenadta tehetség, de valahogy nem jön össze neki az áttörés, a 33 éves játékos már hat pontszerző torna fináléjába jutott be, de mindet elvesztette. Az ismét jól és fesztelenül játszó Révész ellen nagy meccset vívott, de végül a döntő játszmában az angol tudott lökni egy 108-as bréket és továbbjutott.

Mark Davis

A sportág egyik legrutinosabb és legnépszerűbb szereplőjét is legyőzte a magyar játékos, a rijádi viadal selejtezőjében 4–3-ra verte meg Davist. Az 52 éves angol háromszor nyerte meg a hatgolyós világbajnokságot és már volt 12. is a világranglistán, szóval Révész nagy skalpot szerzett a legyőzésével.

Top 5, akivel profiként már összecsapott Révész Bulcsú

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik