Bronzérmes a magyar női váltó az öttusa Eb-n!

Vágólapra másolva!
2024.07.08. 18:08
Guzi Blanka (balra) és Eszes Noémi (Fotó: Kovács Péter)
Bronzérmet nyert a Guzi Blanka, Eszes Noémi páros a női váltók hétfői versenyében, a budapesti öttusa Európa-bajnokságon.

 

Az első számban nyolc páros küzdött az érmekért és a helyezésekért a BOK Csarnokban, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában és a Puskás Aréna, valamint a Papp László Sportaréna közötti szoborparkban kialakított központi versenyterületen.

A magyarok a vívásban egyformán szerepeltek, 10–10 győzelmet arattak és 11–11 vereséget szenvedtek, a 20/22-es eredménnyel ötödikek voltak az első szám után. A medencében a 2x100 métert 2:04.89 perc alatt teljesítették, ez ugyancsak az ötödik legjobb eredmény volt, ugyanakkor három előttük végző páros csupán pár századdal vagy tizeddel úszott gyorsabban, ami pontszámban nem is jelentett különbséget.

A lovaspályán egy hibával és hat másodperces időtúllépéssel mentek végig a magyarok – Guzi Blanka lova húzta le az első akadályt –, ezzel ebben a számban is ötödikek lettek. A párizsi olimpiára készülő versenyző pár perccel később azt mesélte, nem nagyon örült Merkúrnak, mert ezt a lovat nem igazán szeretik az öttusázók, de gyakorlásnak jó volt, hogy vele kellett megbirkóznia. Emlékeztetett rá, éppen azért vállalta az Eb-szereplést, hogy versenykörülmények között gyakorolhasson és úgy érezte, tudatosan ment végig a pályán.

A bónuszvívásban nem szerzett pontot a hazai páros, de a kombinált szám előtt már így is negyedik volt, igaz, az akkor harmadik németektől 33 másodperces lemaradással. Zárásként a váltótagoknak, a korábbiakhoz képest valamelyest enyhülő melegben egyenként 3x600 métert kellett futniuk két-két lövészettel megszakítva. Eszes némileg felzárkózott a 39 másodperccel korábban rajtoló, a brit-német éllovas duóról lemaradó olasz versenyzőre, majd a váltás után Guzi gyorsan utolérte ellenfelét, a második körében, megelőzte, aztán pedig simán lehagyta őt. Az összetett számban 12:55.72 perccel a magyarok teljesítettek a legjobban.

„Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy indulhatok első felnőtt Európa-bajnokságomon. Minden szempontból hatalmas élmény volt a verseny, a bronzérem nagy lendületet ad az egyéni szerepléshez” – mondta Eszes Noémi.

„Mindenképp nyertem ezen a versenyen, ahol számomra nem a helyezés volt a lényeg. A bronzérem korona a teljesítményünkön” – értékelt az MTI-nek Guzi, hozzátéve, hogy az úszása jobban sikerült, mint várta, a vívással nem volt ugyan elégedett, de nem is tartja rossznak. Kiemelte, különösen lovaglásban kapott pluszt azzal, hogy nehéz lovaglású lóval „nem szép, de korrekt” pályát teljesített. 

„Végül nem lőttem kiválóan, de elfogadható volt a lézerrun.”
   Az aranyérem a briteké, az ezüst a németeké lett.

Az aranyérem a briteké, az ezüst a németeké lett.

Öttusa Eb
Női váltó
1. Nagy-Britannia (Emma Whitaker, Alexandra Bousfield) 1350 pont
2. Németország (Annika Zillekens, Rebecca Langrehr) 1343
3. Magyarország (Guzi Blanka, Eszes Noémi) 1327
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik