Schmidt Ádám: Fordítsunk kellő figyelmet a feltörekvő sportágakra!

Jakus BarnabásJakus Barnabás
Vágólapra másolva!
2024.06.20. 19:20
Schmidt Ádám (Fotó: Koncz Márton)
A Budapesten zajló Olimpiai Kvalifikációs Sorozat (OQS) nyitó napján a sportért felelős államtitkár a Nemzeti Sport kérdéseire válaszolva elmondta, milyen célokkal vágtak neki a rendezésnek és milyen hatást remél a hazai sportélet tekintetében a BMX-esek, breakingesek, gördeszkások és falmászók selejtezőversenyétől.

„A sokszor hangoztatott Sportoló Nemzet Program szempontjából nagyon fontos az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat – nyilatkozta lapunknak Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár. – Ugyanis egy olyan közösséget szólít meg, ahol a legnagyobb a lemorzsolódás, a legtöbben tizennyolc és huszonöt éves koruk között hagyják abba a sportolást. Jó látni, hogy ezen a budapesti eseményen rengetegen érkeztek ebből a korosztályból, ráadásul itt ki is tudják próbálni ezeket a sportágakat, így pedig könnyebben tudnak beleszeretni és remélhetőleg a továbbiakban minél nagyobb számban űzik majd”.

Schmidt szerint nézőként is látványos a BMX-eseket, breakingeseket, gördeszkásokat és sportmászókat felvonultató kvalifikációs verseny, ahonnan 150-en jutnak ki a párizsi ötkarikás játékokra.

Ami az elvárásokat illeti, az államtitkár szerint elsődlegesen az a cél, hogy a magyar sportdiplomácia tovább erősödjön, elégedetten távozzanak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nagy számban jelen lévő képviselői és Thomas Bach elnök is. Ahogyan sportolók és az őket elkísérő szakemberek tekintetében is fontos, hogy jó szájízzel utazzanak haza, Magyarország és Budapest pedig ismét elmondhassa magáról, hogy jól sikerült rendezvénynek adott otthont.

A hazai sportéletre gyakorolt hatás kapcsán Schmidt kiemelte, hogy a négy említett feltörekvő sportág közül Magyarországon egyelőre a sportmászásnak van a legnagyobb tömegbázisa, ezért fontos, hogy az olimpiai programmal összhangban a magyar sportirányítás is kellő figyelmet fordítson a BMX-re, a gördeszkára és a breakingre is.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szempontjából látszik, hogy mi a jövő. Ha a négy évvel későbbi, Los Angeles-i játékokon már komoly kvótaesélyekkel vagy pontszerzéssel szeretnénk kalkulálni ezekben a sportágakban, akkor ahhoz a hazai infrastruktúrát fejleszteni kell” – tette hozzá.

Az Orczy-kertben zajló eseményre ingyenes a belépés, a sorozat vasárnap zárul.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik