Pekler Zalán magasra tette a lécet az olimpia előtt

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.06.25. 09:42
Fotó: Koncz Márton
Pályafutása eddigi legjobb éve után kisebb hullámvölgybe került a puskás Pekler Zalán, aki tanult a kudarcból és érettebb versenyzőként utazik Párizsba, mint három éve Tokióba.

 

– Egy hónappal a párizsi játékok előtt mennyire érzi magát olimpiai hangulatban?
– Azért még nem teljesen, de ahogy közeledünk a rajthoz, igyekszem olimpiai hangulatba kerülni, hogy ne a helyszínen kelljen ráhangolódnom az eseményre – mondta lapunknak a 24 éves komáromi puskás, Pekler Zalán, aki a tavaly nyári Európai Játékokon szerezte meg a párizsi kvótát. – Sok munka vár rám az olimpiáig, jelenleg abban a fázisban vagyok, hogy minden erőmmel az edzésekre koncentrálok, de azért mentálisan és lélekben is készülök Párizsra.

– Hogyan találja meg az egyensúlyt az edzések és a mentális felkészülés között?
– Már naponta vannak mentális tréningjeim és szinte minden nap ott vagyok a lőtéren is. Az olimpiáig hátralévő időszakban nyolc napot töltünk Mátraházán, akkor tényleg reggeltől estig edzéseink lesznek. Szerintem megtaláltuk az egyensúlyt a felkészülésben, és mivel napról napra jobb formában érzem magam, ragaszkodunk a bevált módszerhez.

– Az eredmények igazolják a jó formáját, vagy inkább az, hogy érzésre milyenek a lövések?
– Mindkét tényező együttállása szükséges ahhoz, hogy javuljon a formám. Nagyon sokszor eredményekben is megmutatkozik, hogy elkaptam a fonalat, de olykor az érzéseim mondatják velem, hogy jó az út, amelyen haladunk. Nem is szeretnék letérni róla, arra koncentrálok, hogy elvégezzem a munkát, ami jó eredményekhez vezet.

– Pályafutása eddigi legjobb éve volt a tavalyi, négy aranyérmet nyert az Európai Játékokon, ám utána kisebb hullámvölgybe került.
– Valóban magasra tettem a lécet tavaly, de már akkor is abban a felfogásban versenyeztem, hogy az olimpiára szeretnék csúcsformába kerülni. Lelkileg voltak megterhelő időszakok a közelmúltban, a légfegyveres Európa-bajnokság nagyon rosszul sikerült, de örülök, hogy fél évvel az olimpia előtt kaptam a pofont, mert volt időm összeszedni magam. Rengeteget tudtam tanulni abból a kudarcból, mentálisan és fizikailag is sokkal erősebb lettem.

– Változtattak az olimpiai felkészülésén az Európa-bajnokság tapasztalatainak hatására?
– Levontuk a következtetést, de nem szerettünk volna változtatni a felkészülésen, mert ez a módszer már vezetett minket nagy sikerre, úgyhogy a terveknek megfelelően folytattuk a munkát. Ismerjük a jó eredmény receptjét, viszont az Európa-bajnokság előtt mentálisan rossz úton indultam el. Sportolóként nem csupán sikerből áll az életem, néha kudarcot is át kell élni – Győrben átéltem, de az idén már nem szeretnék többet.

– A második olimpiájára készül, már Tokióban is ott volt. Sokat változott azóta?
– Rengeteget, mondhatni más emberként utazom Párizsba, mint annak idején Tokióba. Három év telt el, de nagyon sok minden változott: másik edzővel dolgozom, sportpszichológussal is készülök, érettebb versenyző lettem. Már az is nagy fegyvertény, hogy a második olimpiámra készülök, de bízom benne, a profi munka meghozza a gyümölcsét. Olyan, mintha már nemcsak Pekler Zalán állna a lőállásban, hanem a csapat is, könnyebbséget jelent, hogy ennyi támogatást kapok.

– Mi kell ahhoz, hogy az utolsó párizsi versenyszáma után elégedetten lépjen ki a lőállásból?
– Jó kérdés, sokat gondolkodtam rajta. Ha olyan érzéssel állok ki, hogy azon a napon, abban az egy órában mindent megtettem a jó eredmény érdekében, már elégedett leszek. Lehet, hogy döntőt ér a teljesítményem, előfordulhat, hogy csak a huszadik helyre lesz elegendő, de az biztos, hogy apait-anyait beleadok.

A PÁRIZSI PROGRAM
Sportlövészet
Férfiak
10 m légpuska
Július 28., 11.15: alapverseny
Július 29., 12.00: döntő
50 m puska, összetett
Július 31., 9.00: alapverseny
Augusztus 1., 9.30: döntő

Öt magyar sportlövő (három puskás és két pisztolyos) lép lőállásba az olimpián, közülük Mészáros Eszter harcolta ki utolsóként a részvételt. A gödöllőiek fiatal puskása a győri 10 méteres Európa-bajnokság után Rio de Janeiróban is közel volt a kvótaszerzéshez, ám végül a kvalifikációs ranglistáról váltotta meg párizsi repülőjegyét. Ez pedig azt jelenti, hogy puskás vegyes párost is indíthatunk az olimpián, a férfiaknál Pekler Zalán és Péni István is ott lesz Párizsban.

„Szerencsére szinte végig jól álltam a ranglistán, így bíztam benne, hogy ha máshogy nem is, onnan meglesz a kvóta – mondta Mészáros Eszter. – Sokat számít, hogy már Tokióban tapasztalhattam, milyen egy olimpia, így remélhetőleg jobban tudom kezelni az izgalmat. A felkészülés során végig segített a sportpszichológusom, és úgy érzem, mentálisan sokkal erősebb vagyok már, mint három éve voltam.”

 
Mészáros kvótájával vegyes párosunk is indul

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik