Öttusa-vb: Erdőssel és Bauerrel egészült ki a döntős női magyar csapat Kínában

Vágólapra másolva!
2024.06.13. 15:54
Erdős Rita megnyerte csoportját (Fotó: Földi Imre)
Erdős Rita a B-csoportot megnyerve, Bauer Blanka ötödikként jutott a csengcsoui világbajnokság döntőjébe, így mind a négy magyar hölgy ott van a fináléban, mely 14 év után fordult elő ismét. A férfiak helyzete is biztató a rangsoroló vívást követően.

Bár a szerdai elődöntős körvívást enyhén negatív mérleggel zárták, Erdős Rita (16–19) és Bauer Blanka (15–20) is jó pozícióból várta a csütörtököt, mivel a fizikai számokban mind a ketten rendre erősen teljesítenek, és ez ezúttal sem volt másképp. Az ugyancsak 18-as létszámú B-csoportban a Trion SC-t erősítő Erdős egy asszót nyert a bónusz vívásban, ezzel szerzett két pluszpontot, míg a 200 méteres úszásban 2:19.05 másodperces időt ért el, és 13. lett. Az UTE-s Bauer csak egy riválist nem vert meg, a medencében pedig 2:14.43 másodperccel lett második.

A kombinált számot ugyan mind a ketten a bejutó helyeken kívülről kezdhették meg, de a 12.-ről induló Bauernek csak 5, a közvetlen mögüle rajtoló Erdősnek 8 másodperc hátránya volt a 9., döntőt érő pozíciótól. Végül egyáltalán nem is ehhez kellett mérni őket: bár mindkettejüknek volt egy-egy döcögős lövősorozata, Erdős Rita megnyerte a csoportját, Bauer Blanka ötödik lett, így csatlakozhattak a néhány órával korábban fináléba jutó Gulyás Michelle-hez és Guzi Blankához.

„Mind a négyen nagyszerű versenyt produkáltak, és még egy kicsit tartalékolni is tudtak. Szombaton mindent ki kell adniuk magukból, bár ez nem lesz egyszerű a negyven fokos melegben” – mondta lapunknak Martinek János szövetségi kapitány, aki hozzátette, szerinte a mieink és a döntőben szintén négy sportolóval képviselt dél-koreaiak között dől majd el az aranyérem sorsa.

A női váltóban Simon Saroltával 2021-ben, Alexandriában bronzérmet szerző Erdős Rita először szerepel egyéniben felnőtt-vb-n, és rögtön döntős – Bauer Blankának a 2023-as bathi világverseny volt az első, és tavaly után ismét finalista. A magyar női csapat legutóbb 2010-ben, a csengtui világbajnokságon vonultatott fel négy öttusázót a döntőben: Gyenesei Leilát, Kovács Saroltát, Pataki Viktóriát és Tóth Adriennt.

A férfiak helyzete is biztató az elődöntősök rangsoroló vívását követően, Bőhm Csaba 22–12-es, Szép Balázs 21–13-as, Demeter Bence 19–15-ös, Bereczki Richárd 16–18-as mérleggel zárt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik