Öttusa: teljes tarolás a vb-n! Bőhm arany-, Szép ezüstérmes, a csapat is győzött

Vágólapra másolva!
2024.06.15. 13:25
Bőhm Csaba útban a világbajnoki cím felé (Fotó: Getty Images)
Bőhm Csaba aranyérmet, Szép Balázs ezüstérmet szerzett az öttusázók kínai olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, Csengcsouban szombaton, és győzött a Bőhm, Szép, Demeter Bence összeállítású magyar csapat is.

 

A 18-as döntőt a csütörtöki körvívás eredményével Bőhm (22 győzelem/12 vereség) az első, Szép (21/13) a második, Demeter (19/15) a hetedik helyről kezdte. A szombati első szám a lovaglás volt. A mieink közül elsőként Demeter ment fel a pályára, melyet négy verőhibával teljesített. A vége felé következett Szép egy veréssel és utána, utolsó előttiként Bőhm hibátlan teljesítménnyel.

Az öttusastadionban kialakított emelt páston mindhárom magyar egy-egy győzelmet aratott, ebből Bőhm éppen Szép ellen az utolsó asszóban. A lovaspálya mellett felépített 25 méteres mobilmedencében Bőhm 2:01.09 perccel az ötödik legjobb idővel úszta le a 200 métert, az egyéniben 2022-ben vb-bronzérmes Szép 2:05.35-tel nyolcadik, Demeter 2:07.25-tel 11. volt ebben a számban.

A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásnak Bőhm Csaba vághatott neki elsőként, őt Szép követte 20 másodperc hátránnyal, majd a lengyel Kamil Kasperczak következett további kilenccel. A harmadik magyar a 12. helyről kezdett, 55 másodperccel az éllovas mögött. Bőhm végéig kontrollálta a kombinált számot, remek tempóban futott és ha be is csúszott egy-két hiba a lövészetébe, egyik sorozatban sem töltött sok időt az állásban, így nagy fölénnyel végzett az élen. Az összetett számban 9:59.79 perccel a harmadik legjobb eredményt érte el. 

A befutó után a nemzetközi szövetség riportere azzal kezdte az értékelést, hogy jelenleg ő a legjobb öttusázó, mivel a világkupadöntő után a vb-t is megnyerte, Bőhm pedig mosolyogva azt emelte ki, hogy ezzel az eredménnyel biztossá vált az olimpiai részvétele és ez volt a fő cél. Beszélt arról is, hogy egész nap azt érezte: az isten mögötte áll és támogatja őt. 

„Sok ember is segített nekem, ez jutott eszembe verseny közben és egy szép eredménnyel akartam ezt megköszönni nekik” – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy vk és vb-arany után mi jöhet az olimpián, úgy reagált, hogy még nem foglalkozik a nyári játékokkal, egyelőre pihen egy kicsit, hagyja leülepedni ezt a sikert. A rekord pontszámmal győztes Bőhm Csaba előtt Marosi Ádám nyert legutóbb egyéni vb-aranyérmet 2021-ben. 

Szép Balázs az első lövészetét nagyon gyorsan befejezte, közelebb is zárkózott csapattársához, de a második sorozata nem sikerült olyan jól, így gyakorlatilag visszaállt a korábbi különbség, ami a végéig még nőtt is egy kicsit. Szép 10:06.40-nel ötödik volt a kombinált számban.

„Kicsit beteg voltam az elmúlt napokban, nem voltam túl jó állapotban, fáradtnak éreztem magam. Emiatt előzetesen nem gondoltam, hogy ilyen jó eredményt érek el. 2022-ben harmadik voltam, most második, remélem, jövőre első leszek” – mondta.

Demeter Bence is jó lövősorozatokat produkált, ezzel megőrizte indulási helyét. Az összetett számban 10:26.15-tel a 13. eredményt érte el. 

A 79 fős mezőny szerdán kezdett a selejtezővel, majd a három csoport 12-12 továbbjutója csütörtökön esett túl a körvíváson, melynek eredményét az elődöntőből továbblépők a döntőbe is magukkal vitték. Pénteken két 18-as csoportban küzdöttek a fináléért a versenyzők, ehhez az első kilenc között kellett végezni, ami mások mellett három magyar indulónak sikerült. Bereczki Richárd ekkor búcsúzott, akárcsak a címvédő, olimpiai bajnok brit Joseph Choong.

A mieink öt olimpiai kvótával rendelkeznek. A férfiaknál Bőhm Csaba és Szép Balázs, a nőknél Gulyás Michelle, Guzi Blanka és Erdős Rita rendelkezik párizsi indulási joggal. Az olimpián ugyanakkor nemenként csak két versenyző indulhat egy-egy országból, így abban az esetben, ha több jön össze, az adott szövetségnek kell határoznia arról, kiket nevez.
 

ÖTTUSA-VB
Férfi egyéni verseny
1. Bőhm Csaba 1551 pont
2. Szép Balázs 1524
3. Dzsun Vungte (Koreai Köztársaság) 1513
...12. Demeter Bence 1469
Bereczki Richárd nem jutott döntőbe.

Férfi csapatverseny
1. Magyarország (Bőhm Csaba, Szép Balázs, Demeter Bence) 4544 pont
2. Koreai Köztársaság (Kim Szongdzsin, Szeo Csangvan, Dzsun Vungte) 4415
3. Csehország (Marek Grycz, Martin Vlach, Matej Lukes) 3738

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik