Olimpiai és paralimpiai bajnok a választás győztesei között

   Munkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2024.06.13. 17:32
Szekeres Pál madátumot szerzett (Fotó: Koncz Márton)
Összeszedtük a vasárnapi választás sportos vonatkozásait: Kammerer Zoltán újrázott, Dombi Rudolf elbukott, legendás vívó Brüsszelben.

A következő öt évben az Európai Parlamentben képviselheti hazánkat Szekeres Pál, olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok vívó, aki a Fidesz-KDNP listájának hatodik helyén szerepelt és szerzett mandátumot.

Háromszoros olimpiai bajnokunk, Kammerer Zoltán úgy tűnik nem csak a kajakban érzi jól magát és sikeres, hanem közéleti pályája elején is mindig győzelemre tör, hiszen Gödön a Kammererrel a Változásért Egyesület jelöltjeként rendkívül magabiztosan szerezte meg a polgármesteri széket a Demokratikus Koalíció színeiben induló Szilágyi László Lajossal szemben, Kammerer sportnyelven szólva több hajóhossznyit vert ellenfelére, 7301 szavazatot kapott, 2723-an riválisára voksoltak.

Egy másik olimpiai aranyérmes kajakozónk, a Fidesz-KDNP jelöltje Dombi Rudolf Budapest 2. kerületének polgármesteri székéért indult, és a szavazók 28 százaléka választotta őt, ezzel második helyen végzett a voksok majdnem 70 százalékát begyűjtő, fölényesen nyerő, ellenzéki szövetség támogatásával induló Őrsi Gergely mögött.

A Változást a Városért szervezet színeiben indult szintén a polgármesterségért Körmenden a legendás kosárlabda-edző, Patonay Imre, de egy hajszállal alulmaradt a Fidesz-KDNP jelöltjével, Szabó Barnával szemben, 51–49 százalékos arányban oszlottak meg a voksok. Patonay korábbi válogatott játékosa, edzői és sportvezetői minőségben is kiválóan dolgozó Zsebe Ferenc viszont nyert a vasi kisváros 1. választókerületében a szavazatok 57 százalékát begyűjtve. Ugyanez nem sikerült az Egis Körmend jelenlegi csapatkapitányának, a Fidesz-KDNP színeiben induló Ferencz Csabának, aki a 2. választókerületben a voksok 43 százalékát kapta, ellenfele, Kocsis István pedig 57-et.

Maradunk Vasban, a vármegye-székhelyen, Szombathelyen a Konzervatívok Egy Jobb Városért egyesület színeiben a korábbi remek labdarúgó, Balassa Péter szeretett volna polgármester lenni, ám csak ötödik lett a versenyben, 819 szavazatot kapott, ez alig több mint 2 százalékát tette ki az összes szavazatnak. A város 5. választókerületében kalapácsvető olimpiai bajnokunk, a Fidesz-KDNP színeiben induló Pars Krisztián szállt be a ringbe a hivatalosan függetlenként induló Czeglédy Csaba ellen, ezúttal nem borult a papírforma, Czeglédy 57 százalékkal nyert, Pars 33 százalékot kapott.

Győrben a Serco Uni Győr női kosárlabdacsapatának elnöke, Fűzy András a Fidesz-KDNP színeiben győzött a 4. egyéni választókerületben, a szavazók 34 százaléka voksolt a sportvezetőre.

A Fejlődő Maglódért Egyesület színeiben másodikként zárt Maglód 8. egyéni választókerületében Pappné Szamoránsky Piroska, korábbi válogatott kézilabdázó, aki a voksok 26 százalékát kapta meg.

Kósa Ádám, a Nemzetközi Siketolimpiai Bizottság elnöke a 17. helyen szerepelt a Fidesz-KDNP EP-listáján, de a kormánypártok tizenegy mandátumot szereztek, így Kósa nem lesz Brüsszelben képviselő.

Arany Tamás nem lesz önkormányzati képviselő Móron a következő ciklusban, a korábbi NB I-es labdarúgó játékvezető a Fidesz-KDNP színeiben indult, de 26 szavazattal kevesebbet kapott a 4. számú választókerületben a Mór Város Jövőjéért Egyesület jelöltjétől, Kovács Istvántól.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Szalay Ferenc elvesztette a polgármesteri széket, a Fidesz-KDNP színeiben induló városvezető kevesebb mint 400 szavazattal maradt le az ellenzéki összefogást maga mögött tudható Györfi Mihály mögött.

Lapunknak van oka a büszkeségre, kollégánk, Vajda György függetlenként indult újra a Veszprém megyei Takácsi polgármesteri megbízatásáért és magabiztos győzelmet aratott, az összes szavazat 67 százalékát gyűjtötte be riválisa, Kunszt Szabolcs 33-jával szemben.

A NOlimpia mozgalomról ismertté vált Momentum éppen a Budapest által megpályázott 2024-es olimpia évében esett a parlamenti küszöb alá.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik