A triplázó Egérkéből világklasszis lett – ötkarikás történetek

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2024.06.17. 08:42
A párizsi játékok kezdetéig sorozatunkban száz olimpiai történetet elevenítünk fel.

A BARCELONAI OLIMPIA ELŐTT négy évvel már berobbant az úszóvilág elitjébe Egerszegi Krisztina, aki 1988-ban a magyar ötkarikás csapat legifjabb tagjaként érkezett Szöulba. Az akkor 14 éves, 45 kilogrammos tinilány 100 méter háton második lett, majd 200 háton hatalmas meglepetésre olimpiai aranyérmet nyert. Egerszegi Szöulban nemcsak minden idők legfiatalabb magyar ötkarikás aranyérmese, de minden idők legfiatalabb úszóbajnoka is lett, és azonnal világhírnévre tett szert, mert két NDK-s „szuperatlétát”, Kathrin Zimmermannt és Cornelia Sirchet győzte le 200-on, ami, mai szlenggel élve, „űrúszás” volt.

Barcelonába már saját számaiban favoritként érkezett, noha még mindig csak 18 éves volt, cseppet sem érződött a teljesítményén, hogy már jóval magasabb elvárásnak kellett megfelelnie.

„Egyáltalán nem nyomasztotta az esélyesség terhe, nem érezte a nyomást, sőt, többször különböző játékokat kellett kitalálni, hogy ne unatkozzon” − nyilatkozta később a barcelonai versenyekkel kapcsolatban edzője, Kiss László.

Az 1992-es olimpián végül három aranyéremmel (100 és 200 méter hát, illetve 400 méter vegyes) lett a legtöbb aranyérmet szerző női versenyző. 

Már a játékok előtt ott motoszkált a fejében a visszavonulás gondolata, ám szerencsére kitartott az úszás mellett, és csak az 1996-os atlantai olimpián 200 háton aratott fölényes győzelme után fejezte be a versenysportot 22 évesen. Az atlantai sajtótájékoztatón elmondta, szeretné megismerni végre a hétköznapok való világát, mert másfél évtizeden keresztül abból szinte semmi sem jutott el hozzá…

Egerszegi Krisztina 1992-ben (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik