Pigniczki Fanni célja a négy hibátlan gyakorlat az rg Eb-n, a többi már nem rajta múlik

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.05.21. 17:28
null
Pigniczki Fanni (Fotó: Földi Imre)
Kedden megtartotta pódiumedzését a Papp László Budapest Sportarénában a magyar ritmikusgimnasztika-válogatott a május 22. és 26. között esedékes Európa-bajnokság előtt. Pigniczki Fanni többek között arról beszélt, sok szép emlék fűzi a hazai környezethez, és ismét leszögezte, négy hibátlan gyakorlatot tűzött ki maga elé célul.

 

Bár a megannyi, többek között a hip-hop műfaját is felvonultató zeneszám között nem csendült fel a „Pörög a fekete lemez” a magyar rapper Sub Bass Monstertől, pont úgy pörögtek a karikák a levegőben, vagy pattogtak a labdák a szőnyegen, mint az említett műben a szóban forgó fekete lemez, a bakelit. A magyar ritmikusgimnasztika-válogatott a május 22. és 26. között esedékes, olimpiai kvalifikációs, hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt kedden megtartotta pódiumedzését a verseny helyszínén, a budapesti Papp László Sportarénában. Megvolt tehát a főpróba, a ritmikus tornászok még egyszer ízelítőt adtak leendő gyakorlataikból, mielőtt azokat az aréna nagyszínpadára (vagy inkább „nagyszőnyegére”), a nagyérdemű elé vinnék szerdától kezdve a hét további részében.

A pódiumedzést sajtótájékoztató követte, melyen Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikusgimnasztika-szövetség technikai bizottságának elnöke, a megméretés egyik versenybírója kiemelte: a verseny helyszínén tartott pódiumedzés nagyon fontos a ritmikus tornász életében a gyakorlatok tökéletesítését tekintve, míg Kovács Andrea versenyigazgató azzal folytatta, maratoni versenyre lehet számítani, ahol – a magyarok mellett természetesen – inkább egyes országok versenyzőit érdemes figyelni a legelőkelőbb helyekért, illetve a kvótákért folytatott, várhatóan óriási harcban. „Az olaszoktól Sofia Raffaeli minden bizonnyal éremért küzd majd – nevezte meg a 20 esztendős, ötszörös olasz világbajnok sportolót a versenyigazgató –, de az olaszok mellett a németek, a bolgárok mindegyike is esélyesnek mondható, ahogy az izraeli, ukrán, ciprusi, lengyel versenyzők odaérhetnek a dobogóra az egyes számokban, melyek kapcsán abban bízunk, minél színesebb versenyt láthat majd a közönség. A kéziszercsapatok küzdelmeiben pedig az azeriek, a lengyelek, a görögök és a németek lesznek harcban a mieinkkel.”

Hogy mi lehet a döntő faktor a legfőbb cél elérésében a párizsi olimpia előtti, utolsó kvótaszerző eseményen, arra Kovács Andrea úgy reagált, az, illetve azok lehetnek a befutók, akik a legjobban ott lesznek fejben a gyakorlatok bemutatásának pillanatában. „Egy kvótát osztanak ki egyéniben és az együttes kéziszercsapatoknál is, ami nem sok, szerintem így lesz négy-öt olyan ország, amely párizsi indulásban reménykedik, és végül lemarad róla.”

 

A már biztos párizsi résztvevő Pigniczki Fanni tizenegyedik Európa-bajnokságán vesz részt, és másodszor a 2017-es hazai Eb után. „Sok pozitív emlék köt ehhez a csarnokhoz, nagyon jó érzés visszatérni ide, igazán otthon érzem magam, csak a színek változtak meg. Minden nagyon komfortos” – mondta, majd hozzátette: ahogy a versenyt, úgy a pódiumedzését is a labdás gyakorlattal kezdte, majd karikával, szalaggal és buzogánnyal folytatta. Ebből az első kettőt jónak érezte, a másik kettőt viszont kevésbé, de kiemelte, élesben nem jönnek ilyen gyorsan egymás után a szerek, így nem aggódik. Pigniczki azt is elárulta, edzéseken gyakran készül versenydresszben, hogy szimulálja a versenyhelyzetet, ám a pódiumedzésen a „macerás átöltözés” miatt ezúttal kihagyta ezt.

„Négy hibátlan gyakorlatot várok magamtól – erősítette meg magát és a sajtó képviselőit az általa támasztott elvárásokat illetően Pigniczki. – Azokat végre akarom hajtani a legjobb tudásom szerint, utána a többire már nincs ráhatásom.”

A szintén egyéniben induló Wiesner Hanna a negyedik kontinenstornáján lép szőnyegre, de az elsőn hazai környezetben. Ő szintén megemlítette, hogy jó érzéssel tölti el a hazai pálya és a hangulat, amely a versenynapokon csak fokozódik, és a maradék kisebb hibáinak a kijavítására törekszik. Mészáros Mandula Virág, az együttes kéziszercsapat tagja pedig arról beszélt, igyekeznek a tőlük telhető legjobb gyakorlat bemutatására koncentrálni, semmint a kvótaszerzés jelentette esetleges teherre.

A magyar főváros 1999 és 2017 után harmadszor rendez Európa-bajnokságot, idén negyven ország 340 versenyzője adta le a nevezését.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik