Öttusa vk: szenzáció Szófiában, Guzi Blanka aranyérmes, Erdős Rita ötödik

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.05.12. 12:41
Guzi Blanka nyerte a szófiai vk-versenyt (Fotó: pentathlon.hu)
Pályafutása során másodszor nyert világkupaversenyt Guzi Blanka, miután a hetedik helyről, egy percen kívüli hátrányból rajtolva magabiztos laser runnal előzött meg mindenkit, a végül második brit Jessica Varleyt az utolsó néhány száz méteren. Erdős Rita karrierje eddigi legjobb vk-viadalán ötödikként ért célba.

 

Ha dobogó, akkor annak a teteje! Legalábbis ami a világkupaversenyeket illeti: a DVTK színeiben versenyző, egyéniben Európa-bajnoki ezüstérmes Guzi Blanka ugyanis karrierje során másodszor állhatott a pódiumra vk-viadalokon, ám mindannyiszor győztesként – első ízben még a 2023-as budapesti megméretésen diadalmaskodott.

Az elődöntőből hozott 16–19-es vívás jó alapnak bizonyult, és a két verőhibával teljesített lovaglás sem bizonyult rossznak – csak ketten lovagoltak maximum pontszámot érőt, több ellenszegülést is láthattunk, az olimpiai bajnok brit Kate French és az elmúlt két vk-versenyén második dél-koreai Szong Szung Min sereghajtók voltak ebben a tusában, hárman pedig nulláztak. Guzi a bónusz vívás során két pluszpontot szerzett, és a harmadik időt úszta.

A kombinált számot hetedikként kezdhette meg, 1 perc 10 másodpercre az éllovas, 2016-ban olimpiai ezüstérmes Élodie Clouvel mögött, és 26 másodpercre a dobogótól. Clouvel 33 másodperces előnyből indulhatott, előzetesen ez jelentős fórnak tűnhetett, ám a francia öttusázó borzalmasan lőtt, négy sorozata alatt összesen több mint két percet töltött el a lőállásban. Három sorozat után a negyedikként induló brit Jessica Varley örökölte meg tőle a vezetést, míg Guzi a harmadik lövészetet megelőzően már negyedik volt, azonban még mindig 38 másodperc hátrányban – a lőállásból kijőve azonban Varley volt már csak előtte 11 másodpercre, így következhetett a nagy hajrá. Az utolsó sorozatot szinte egyszerre teljesítették, közel futottak egymáshoz az utolsó körben, majd Guzi Blanka extra erőket mozgósítva néhány száz méterrel a vége előtt előzött, és megnyerte a versenyt. Varley lett a második, az egyiptomi Malak Iszmail pedig a harmadik.

Erdős Rita ugyancsak nagyszerű eredményt ért el. A szintén 16–19-es vívás pontszámával érkező öttusázó ugyan a lovaglásban vert hármat és „csúszott” is három másodpercet, a bónusz vívásban nem szerzett pontot, úszásban pedig a középmezőnyben végzett, kiváló laser runt produkált, a 12. helyről rajtolva, másfél percen kívüli hátrányból zárkózott fel egészen az 5. helyig – miközben a végén még a dobogó alsó fokáért is harcban volt Iszmaillal és a brit Emma Whitakerrel.

Először döntőzött mindkét hölgy vk-viadalokon idén, sőt, a 22 éves Erdős pályafutása során is első ízben, ötödik helye így eddigi legjobbja ebben a versenysorozatban. Guzi Blanka második, vk-versenyen szerzett aranya pedig születésnapi ajándék is lehet, ugyanis három nap múlva, május 15-én ünnepli a 25.-et.

Nem számítottam ilyen eredményre – nyilatkozta a döntő után Guzi Blanka. Nehéz hetek vannak mögöttem, kairói és budapesti versenyem csalódást keltett, de ezen a héten végre meglett a kemény munka eredménye, ami igen boldoggá tesz. Indulás előtt arra gondoltam, hogy teljesítsek egy korrekt laser runt, még a dobogóban is csak reménykedhettem, az első hely pedig maga a csoda. Jessica nagyszerű futó, amikor mögé értem, úgy voltam vele, a világ legboldogabb másodikja leszek, majd egyszer csak azt éreztem, hogy még mindig tudok gyorsabban futni, még nála is.”

ÖTTUSA VK, SZÓFIA
NŐI VERSENY
1. Guzi Blanka 1400 pont
2. Jessica Varley (brit) 1396 pont
3. Malak Iszmail (egyiptomi) 1379 pont

5. Erdős Rita 1373 pont

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik