Hét olimpiai bajnok is érkezik az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomására

Vágólapra másolva!
2024.05.29. 11:46
A falmászás első férfi olimpiai bajnoka is Budapestre érkezik (Fotó: Getty Images)
Csaknem 500 versenyző, köztük hét olimpiai bajnok versenyez majd június 20. és 23. között a városi sportágak olimpiai kvalifikációjának második, egyben utolsó állomásán, a budapesti Ludovika Campuson.

A Magyar Olimpiai Bizottság szerdai közleménye szerint elkészült a BMX freestyle park versenyszámát, a falmászást, a gördeszkát és a breaktáncot felvonultató sportesemény budapesti állomásának végleges programja.

A BMX freestyle, a falmászás és a gördeszka már a tokiói ötkarikás játékokon bemutatkozott, míg a breaktánc Párizsban szerepel először az olimpiai műsorban. A két állomáson elért eredmények összesítése alapján több mint 150 versenyző juthat párizsi kvótához. A gördeszkásoknál a sorozat két állomásán szerzett pontok mellett egyharmad részben korábbi versenyekről hozott pontok is számítanak a végelszámolásnál.

A kétfordulós esemény első megmérettetésére két hete, Sanghajban került sor. Az első állomáson a BMX-es Kempf Zoltán a 21., a breaktáncos Szarvák Csenge a 34., Lobontiu Menotti Noris a a 38., míg sportmászó Tusnády Nimród a 44. helyen végzett.

A mezőnyben többek között ott lesz Joszozumi Szakura, a japánok olimpiai és világbajnok gördeszkása, valamint a spanyol Alberto Ginés López, a férfi sportmászás első olimpiai aranyérmese, illetve az ausztrálok kétszeres világbajnok BMX-versenyzője, Logan Martin, aki a tokiói játékokon is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára.

A budapesti versenyekre, illetve a köréjük szerveződő zenei és családi fesztiválra a belépés ingyenes. A négy sportág mellett többek között ingyenesen kipróbálhatják majd a 3x3-as kosárlabdát és a teqballt a kilátogatók – ezekhez a szervezők biztosítják a felszerelést.

A magyarok programja
Június 20., csütörtök
12.00: férfi sportmászás, ügyességi (boulder) és nehézségi mászás (lead) selejtező – Tusnády Nimród
Június 21., péntek
10.00: férfi sportmászás, ügyességi (boulder) és nehézségi mászás (lead) selejtező – Tusnády Nimród
14.00: BMX freestyle, park versenyszám, férfi selejtező – Kempf Zoltán
Június 22., szombat
10.00 és 14.00: férfi sportmászás, ügyességi (boulder) és nehézségi mászás (lead) elődöntő
13.00: BMX freestyle, park versenyszám, férfi döntő
15.30 és 18.45: breaktánc, férfi és női selejtező – Lobontiu Menotti Noris és Szarvák Csenge
Június 23., vasárnap
10.30: breaktánc, női csoportkör
13.30: breaktánc, férfi csoportkör
16.45: breaktánc, férfi és női negyeddöntő, elődöntő, döntő
15.30 és 17.35: férfi sportmászás, ügyességi (boulder) és nehézségi mászás, döntő
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik