Harmincnégy ország csapata indul a szolnoki ejtőernyős vb-n

Vágólapra másolva!
2024.05.24. 12:15
Szolnokon rendezik az ejtőernyős világbajnokságot (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Harmincnégy ország válogatottja jelezte részvételét a 46. CISM katonai ejtőernyős világbajnokságon, amelyet július 2. és 13. között rendeznek Szolnokon.

A rangos esemény házigazdája az MH Kiss József 86. Helikopterdandár lesz – jelentette be Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka pénteken a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: egyes országokból versenybírók is érkeznek, így velük számolva csaknem harminckilenc ország képviselőit várják Szolnokra.

Hozzátette: a világbajnokság meghatározó jelentőséggel bír ez évben a Magyar Honvédség, a magyar haderő életében. Kiemelte: nagy megtiszteltetés, hogy a Nemzetközi Katonai Sporttanács hazánknak ítélte a világbajnokság rendezésének jogát, hiszen 2018-ban már megrendezték a vb-t Szolnokon.

A világbajnokság helyszínének kiválasztásakor meghatározó volt az a sikersorozat, amelynek eredményeként a magyar katonai ejtőernyős válogatott tagjait a világ legjobbjai között tartják számon – fűzte hozzá. Hosszú évek óta dobogós helyezéseket érnek el minden versenyen, 2016-ban pedig Oroszországból a magyar ejtőernyőzés történetének első világbajnoki aranyérmét is hazahozták – mondta.

„Ezért büszkének kell lenni rájuk, a Magyar Honvédségre és az ejtőernyős képességre” – emelte ki.

Bali Tamás bemutatta az ejtőernyős csapatot, amelynek kapitánya Bánszki Tamás százados, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár ejtőernyős kiszolgáló csoportjának parancsnoka. A csapat tagjai az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál szolgáló Hirschler Gábor zászlós, Varga Tamás zászlós; Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezredtől és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál szolgáló Gőgös Péter zászlós.

Bali Tamás elmondta: július 2-án érkeznek a csapatok, július 3-án a szolnoki Hild téren lesz a megnyitó ünnepség, majd aznap délután már megkezdődnek a bemelegítő ugrások. Július 4-től 11-ig tartanak az ejtőernyős versenyszámok, amelyeket bárki térítésmentesen megtekinthet a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren. A versenyszámok között lesz egyéni illetve csapat célbaugrás, stílusugrás, egyéni, illetve csapat összetett verseny, formaugrás – sorolta. A stílusugrás versenyszámot a szolnoki helikopterdandár repülőterén fogják megszervezni – fűzte hozzá. a szandaszőlősi helyszínről szállnak fel a repülőeszközök, illetve ott alakítják ki a célbaugró versenynek a földetérési pontot, a versenyszabályzatnak megfelelő méretű és vastagságú szivaccsal, valamint az értékelő platformmal, a speciális szenzorokkal, amelyek az értékelő software-hez csatlakoznak. A versenyt az MH Kiss József 86. helikopterdandár H145M és H225M helikopterével bonyolítják le – közölte. Hangsúlyozta: a verseny súlyát mutatja, hogy a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) elnöke a helyszínen lesz a verseny teljes időtartama alatt.

Bánszki Tamás elmondta: megkezdték a felkészülési ugrásokat a világbajnokságra, amelyek 95 százalékát már sikerült teljesíteniük. Jövő hét szerdán kezdik a versenyszezont, Franciaországba utaznak a célbaugró-világkupasorozat első fordulójára. Júniusban folytatódik a világkupa, majd a világbajnokság következik. A leglátványosabb versenyszámnak a célbaugrást nevezte, hozzátéve: „Ebben vagyunk jók mi magyarok és ebben igyekszünk majd szép eredményt elérni és felállni a dobogóra.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik