Címlapsztori: nem árt igyekeznie, aki Párizsban szurkolna

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.05.13. 08:30
Ezúttal már csak a kinyomtatott online jegyeket ellenőrizhetik a létesítmények bejáratánál (Fotó: Getty Images)
Tokióban három éve zárt kapuk mögött zajlott a világ legnagyobb szabású sporteseménye, a francia fővárosban viszont újra kinyílnak az ajtók.

1244 KILOMÉTER LÉGVONALBAN – csupán ennyi a távolság a francia és a magyar főváros, Párizs és Budapest között, ami repülőgéppel játszi könnyedséggel áthidalható alig több mint két óra alatt. Aki szeretné a tokiói olimpiával szemben az idei, július 26. és augusztus 11. között esedékes ötkarikás játékokon könnyen útnak indulhat itthonról, hogy a helyszínen nézze meg, mire mennek kedvenc sportolói. Japánban három évvel ezelőtt a Covid-járvány miatt zárt kapuk mögött zajlott minden esemény, Franciaországban ezzel szemben bármit meg lehet nézni a helyszínen, arról nem is beszélve, hogy összehasonlíthatatlanul közelebb van a magyar szurkolóknak, nem kell egy napot utazni az élményekért.

A jegyek mellé legtöbbször élmény is jár

Ami teljes újdonság a korábbi olimpiákhoz képest, hogy kizárólag online lehet belépőjegyet vásárolni, méghozzá a hivatalos központi jegyportálon keresztül. Akik többre vágynak és a belépőjegyek mellé egyéb szolgáltatásokat is kapcsolnának, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárólagos partnerén, az On Location nevű szolgáltató segítségével számos vendéglátási csomag közül válogathatnak. Ez utóbbiba beletartoznak a prémium helyek privát boxokban, az ételek és az italok, szórakozás, ajándékok, találkozás sztárokkal és még sok minden más. Például a női kosárlabdatorna augusztus 11-én esedékes döntőjére forintra átszámítva nagyjából 770 ezerbe kerül a szolgáltatás, ami magában foglalja a jegyet, belépést a helyszíni bárba, svédasztalos étkezést specialitásokkal, az üdvözlőpezsgőt, bort, sört, üdítőt, szuvenírt, készséges személyzetet – önmagukban a jegyek jóval olcsóbbak, eredetileg alig több mint 35 ezer forint volt a legelérhetőbb árú, de ehhez még csak az sem társul, hogy jó rálátása legyen a vásárlónak a pályára. A mi szempontunkból legfontosabb csapatsportág, a kézilabda és a vízilabda jegyárairól, helyszíneiről keretes írásainkban olvashatnak. Általánosságban kijelenthető: nem árt igyekezniük, akik válogatottjainkat, egyéni reménységeinket a legfontosabb mérkőzéseiken, döntőiken néznék meg, mert nagy az érdeklődés. Azt is fontos leszögezni, az igen magas jegyárak mellett a szállásokat sem fillérekért vesztegetik, vagyis ha valaki hosszabb időt kíván eltölteni Párizsban, több eseményt is megnézne, alaposan a zsebébe kell nyúlnia. Persze cserébe az élmény, amit kap, megfizethetetlen.

SZILÁGYI Áron
Szilágyi Áronnak lehet szurkolni, és a jegyhez még  szolgáltatások is járnak (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

Súlyos büntetés jár a továbbértékesítőknek

A jegyértékesítés első fázisában sorsolás útján lehetett hozzájutni a bilétákhoz (amelyekből összesen csaknem 10 milliót bocsátottak ki), azóta a szervezők szakaszosan nyitják meg a jegykontingenseket a különféle eseményekre. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a szervezőbizottság fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy a hivatalos csatornákon kívül máshonnan ne vásároljanak jegyet az érdeklődők, mert fennáll az átverések, csalások kockázata. Hangsúlyozzák továbbá, hogy azon jegytulajdonosok, akik nem a hivatalos platformokon értékesítik tovább a belépőket, jogsértést követnek el, amit a francia hatóságok súlyosan szankcionálhatnak. Lássuk be, lehetnek azért érdekes szituációk, amikor valamelyik ország akár esélyesként lemarad az egyik csapatsportág éremcsatáiról, és a drukkereken maradnak a jegyek, amelyeket természetesen továbbadnának. Noha a MOB-nak ezúttal alapvetően meg van kötve a keze, a párizsi konzulátus főként logisztikai kérdésekben szorosan együttműködik a Gyulay Zsolt vezette szervezettel. Habsburg György nagykövet arról beszélt, reméli, sok magyar szurkoló utazik Párizsba, és ha netán nem várt esemény történik, a megerősített konzulátusi részleg tudja kezelni a problémáikat.

Csaknem 80 000 forintba kerülhet a vízilabdadöntő

Két helyszínen rendezik meg a párizsi olimpia vízilabdatornáját: az 5000 férőhelyes Saint-denis-i Olimpiai Vizesközpont csak csoportmérkőzéseknek ad otthont, a férfiak utolsó csoportkörét, valamint a teljes egyenes kieséses szakaszt a Nanterre-ben (Párizs elővárosa) található La Défense Arenában bonyolítják le. Utóbbi grandiózus létesítmény, 2017-es átadása óta sportesemények mellett koncertek és konferenciák otthonául is szolgált, a vizes sportok központját viszont kimondottan az olimpiára építették, és a játékok után 2500 fősre csökkentik a befogadóképességét a jelenlegi 17 000-ről. A jegyárak igencsak borsosak, 10 000 forinttól kezdődnek, az elődöntőkön 60 000, a döntőkön pedig csaknem 80 000 forintot kérnek el a legjobb helyekért, míg a legolcsóbb belépők feleannyiba kerülnek. 

A magyar férfiválogatott a spanyolokkal, az ausztrálokkal, a japánokkal, a szerbekkel és a franciákkal került egy csoportba, míg a nők a hollandok mellett az ausztrál, a kínai és a kanadai csapattal találkoznak a torna első szakaszában. P. G.

Csillagászati jegyárak a megnyitóünnepségre

A Szajnán esedékes megnyitóünnepségre a jelenleg az interneten elérhető legolcsóbb jegy is 1600 euró, átszámítva 620 ezer forint. Kereskedelmi forgalomba 104 ezer került, annyian lehetnek a folyó alsó folyásánál található nézői területen, míg a 222 ezer meghívott vendég a Szajna felső folyásánál foglalhatja el a helyét. Emmanuel Macron francia államfő alig egy hónapja arról beszélt, ha a biztonsági kockázatot túl magas szintűnek ítélik, lerövidítik az eseményt vagy a Stade de France-ba viszik a megnyitót. Az újkori olimpiák történetében egyébként ez az első olyan megnyitóünnepség, amelyet nem stadionban rendez(né)nek. A jelenlegi tervek szerint 180 hajó szállítja a delegációkat a Szajnán az Austerlitz hídtól az Eiffel-toronyig. A flottából 94 szállítja a sportolókat, 86 jármű pedig a biztonsági és műszaki csapatoknak lesz fenntartva.

Magyar szempontból rögtön az első nap kiemelt figyelmet kap a vívás, a sorozatban három olimpiai bajnoki címet nyerő Szi­lágyi Áron ezúttal is az egyik legesélyesebb kard egyéniben (és ne feledkezzünk el Szatmári Andrásról sem), más kérdés, hogy a gyönyörű Grand Palais-be (ahol a tekvandót is rendezik, szintén honfitársaink éremesélyeivel) egyéni jegy nem érhető el, egyéb különféle szolgáltatásokkal csomagban viszont még hozzá lehet jutni belépőkhöz, nyilván több száz eurós áron. Ugyanez a helyzet egyébként a tenisszel is, hatalmas az érdeklődés, ebben persze semmi meglepő nincs, Novak Djokovicsot és még inkább Rafael Nadalt sokáig már nem lehet csodálni a pályán. A vitorlázásra kibocsátott jegyek szintén kelendő portékák (ugyancsak „hospitalityvel” együtt kaphatók), aki csupán emiatt utazna Franciaországba, amúgy is elfelejtheti Párizst, mert Érdi Mária és vetélytársai Marseille-ben harcolnak majd egymással és a körülményekkel. A cselgáncsversenyekre is lezárult már a jegyértékesítés, az áprilisi etapban szabaddá tett 250 000 jegyből 2000 a dzsúdóra is jutott, de már elkelt – gyaníthatóan Teddy Riner kellőképpen népszerűvé tette odahaza a sportágat és legfőképp saját magát. Az ökölvívóversenyekre 100 eurótól már be lehet lépni, a birkózásra egyetlen darab hivatalosan meghirdetett jegyet sem találtunk.

NS-SZAKÉRTŐ: Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára

Csalóka lehet a 24 eurós, 40 eurós jegyár az egyes eseményekre. A hazai jegyárakhoz képest mindenképpen túlzó, de az európai számokat tekintve nem, és a nagy érdeklődés miatt a belépők eladhatók voltak – több mint kilencven százalékuk gazdára talált már.

A csak online értékesítés a névre szóló jegyekkel a feketepiaci lehetőséget szinte százszázalékosan kizárja. Ha viszont olimpiai bizottságként veszünk jegyeket, és később kiderül, hogy mégsem lesz rájuk szükség, csak másik olimpiai bizottságnak lehet majd eladni, kizárólag névértéken. Az is újdonság, hogy a nemzeti olimpiai bizottságok adják tovább a belépőket a sportági szervezeteknek, ugyancsak eredeti áron.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a szer­vezőbizottság viccesen megjegyezte, hogy a magyaroknak nem lehet több jegyet eladni a kajak-kenu versenyekre, annyian jönnek. Továbbra is próbálunk segíteni a szövetségeknek, a magyar szurkolóknak bejutni többek között a birkózás, a cselgáncs, az úszás, az atlétika versenyeire.

Az atlétika elérhető áron, de csak délelőtt...

Nézzük az úszást példával illusztrálva: július 31-én este Milák Kristóf reményeink szerint döntőt úszik 200 méter pillangón. Ha most vennénk jegyet erre az eseményre, 380 000 forintért tehetnénk meg, olcsóbb kategóriájú opciók nincsenek. Úgyhogy csak abban reménykedhetünk, aki szeretné élőben látni világklasszisunk versenyét a nanterre-i La Défense Are­nában, már bevásárolt.

Athletics - Olympics: Day 9
Az atlétikai versenyeken lehet akkora sztár, mint Usain Bolt volt a riói olimpián, más kérdés, hogy az esti döntőket csak nagyon borsos áron nézhetik meg az érdeklődők (Fotó: Getty Images)

Az atlétika augusztus elsején veszi kezdetét, 48 versenyszám, a gyalogláson és a maratonin kívül valamennyi versenyt a 77 083 fő befogadóképességű Stade de France-ban rendezik. A délelőtti programokra már 24 euróért be lehet(ett) jutni, de ezek a jegyek nincsenek forgalomban, ahogyan a második és harmadik legolcsóbb kategóriájú jegyeket sem lehet kapni. Nem úgy a 170 eurós kategóriájút, amennyit teljesen irreális kiadni egy olyan programért, amelyben nincsenek döntők, csak selejtezők és előfutamok. Az esti programokra a 85 és 195 eurós jegyek nem elérhetők, csak a 385, 690 és 990 eurós belépők. Az augusztus 10-i, utolsó este még ennél is drágább, a legolcsóbb elérhető belépő jelenleg 525 euróba kerül. Aki szeretné látni legnagyobb éremesélyesünk, a kalapácsvető Halász Bence döntőjét, augusztus 4-én este kell kimennie a Stade de France-ba, jelenleg az 525 és a 980 eurós jegyek között választhat – ugyanezen az estén lesz a királyszám, a férfi 100 méter fináléja is, és a 400 méter magyar reménysége, Molnár Attila is ebben a programban kezdi el szereplését. A Párizs utcáin rendezendő maratoni és a gyaloglóversenyszámok megtekintése ingyenes.

Aki a sportlövészetre kíváncsi, kocsiba vagy vonatra kell szállnia, a chateauroux-i Nemzeti Sportlövőközpont 265 kilométerre található Párizstól, a jegyárak viszont olcsók, forintra átszámítva 9300 és 17 500 között mozognak – ugye, itt is becsúszhat egy vagy akár két érmünk kis szerencsével.

Remélhetőleg a női kézilabda-válogatott meccsein sok magyar szurkoló „hangoskodik” (Fotó: Kovács Péter)

A „magyar” számokat meg lehet tekinteni

Öttusázóink a versailles-i kastély kertjében akár több tízezer néző érdeklődő tekintete előtt küzdhetnek a minél jobb helyezésekért, a körvívást a 6000 férőhelyes Arena Paris Nord-ban rendezik. A kastélykertbe a döntőkre 180 euró a legdrágább jegy, ezek most nem elérhetők, később talán még be lehet őket szerezni, ellentétben az olcsóbb kategóriájú beugrókkal.

Aranyakat szimatolunk kajak-kenuban is, a Vaires-sur-marne-i vízistadion 22 000 fő befogadására alkalmas, mondjuk a 24 és 50 eurós tikettekről már lecsúszott, aki menne, de 90, 135 vagy 175 eurót kipengetve még jegyhez juthat. Hogy érmet lát kedvenceinktől, annak azért itt van talán a legnagyobb sansza.

Hogy a cikkünkben említett, egészen biztosan aktuálissá váló jegycserebere könnyebb és átláthatóbb legyen, szerdán nyílik meg az olimpia hivatalos újraértékesítési weboldala. A szervező ebben az esetben is felhívja a figyelmet, hogy a jogosulatlan jegyértékesítés vagy továbbértékesítés a francia törvények szerint szabálysértésnek minősül.

Összefoglalva: figyelnie és sietnie kell, aki szeretné viszonylag „emberi” áron megúszni a párizsi kalandot (ez azért nem egyszerű feladat), ugyanakkor azt sem bánná, ha magyar sikereknek örülhetne. Javasoljuk, időről időre nézzen rá a jegyértékesítő felületekre, hátha elérhetővé válnak újabb lehetőségek a megmaradt szűkösebb keretek között.

Remélhetőleg mindkét helyszínen szurkolhatunk a kézilabdázóknak

Az olimpia kézilabdatornáját a férfiaknál és a nőknél is két helyszínen bonyolítják le. A csoportkörnek mindkét nemnél a párizsi ötkarikás falutól 14 kilométerre fekvő, 7300–7800 nézőt befogadó South Paris Arena ad otthont. Az egyenes kieséses szakasztól a versenyben maradó csapatok áttelepülnek a francia fővárostól 225 kilométerre lévő Lille-be, a negyed- és elődöntőket, a bronzmérkőzést és a finálét ugyanis a 27 ezres Stade Pierre-Mauroy-ban rendezik meg.

Lille OSC v Aston Villa: Quarter-final  Second Leg - UEFA Europa Conference League 2023/24

Húsz év, a 2004-es athéni játékok után kvalifikált a magyar férfi- és női válogatott is, így szinte borítékolható, nagyon sok honfitársunk buzdítja a kézilabdázókat a helyszínen. Erre már abból is következtethetünk, hogy a hivatalos honlapon jelenleg a most elérhető napokat és kategóriákat tekintve csak a női nemzeti együttes első, július 25-i, a házigazda és címvédő franciák elleni csoportmeccsére vásárolható belépő. Az A-kategóriájú 190 (aktuális árfolyamon körülbelül 74 ezer forint), a B-s 145, míg a D-ben 50 euróba kerül a jegy. Az augusztus 6-i női negyeddöntőre 45, 50, 70, 80, 110, 120, 150, 160, 190 és 200 euróért is igényelhető biléta, ugyanezek az árak érvényesek az egy nappal később kezdődő férfinegyeddöntőre.
 

A női helyosztókra (augusztus 10.) 70 euró a legolcsóbb és 320 (124 ezer forint) a legdrágább belépő, míg az augusztus 11-én sorra kerülő férfi bronzcsatára 70 és 280 euró között még elérhetők a jegyek. P. B.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik